76 proc. jaunų žmonių ES norėtų matyti tik kaip ekonominę sąjungą

Trys ketvirtadaliai jaunų Europos Sąjungos (ES) šalių piliečių mato ES tik kaip laisvos prekybos, o ne šalių su bendromis kultūrinėmis ve...

Trys ketvirtadaliai jaunų Europos Sąjungos (ES) šalių piliečių mato ES tik kaip laisvos prekybos, o ne šalių su bendromis kultūrinėmis vertybėmis sąjungą. Daugiau nei vienas iš trijų jaunų žmonių norėtų, kad ES sugrąžintų politinę galią nacionalinėms vyriausybėms, o vienas iš penkių norėtų, kad jų šalis paliktų ES. Ir tik pusė jaunų ES šalių piliečių demokratiją laiko geriausia valdymo santvarka.

Tokie rezultatai gauti YouGov atliktos apklausos metu, kuomet internetinės apklausos būdu buvo apklausta 6000 Prancūzijoje, Vokietijoje, Graikijoje, Italijoje, Lenkijoje, Ispanijoje ir Jungtinėje Karalystėje gyvenančių žmonių, kurių amžius siekė 16-26 metus.

Gauti rezultati rodo, jog 76 proc. jaunų žmonių šiose šalyse ES laiko ekonomine sąjunga, o sąjunga, vienijančia šalis bendrų kultūrinių vertybių pagrindu, ją laiko vos 30 proc. apklaustųjų.

Šiose šalyse vidutiniškai 21 proc. apklaustųjų norėjo, kad jų šalis paliktų Europos Sąjungą ir beveik 40 proc. (Graikijos atveju net 60 proc.) norėjo, jog ES sugrąžintų daugiau galių nacionalinėms vyriausybėms.

Įdomu ir tai, kad tik 52 proc. jaunų ES šalių gyventojų demokratiją laiko geriausia valdymo santvarka. Prasčiausiai apie demokratiją jaunimas galvoja Prancūzijoje (geriausia valdymo santvarka čia ją laiko 42 proc. jaunų žmonių), Italijoje (45 proc.) ir Lenkijoje (42 proc.). Vokietijoje apie demokratiją galvojama šiek tiek geriau - geriausia valdymo santvarka ją laiko 62 proc. jaunimo, o Graikijoje - 66 proc.

Daugybė jaunų žmonių yra susirūpinę dėl to, kad jų nacionalinės vyriausybės vis daugiau galių perleidžia Europos Sąjungai. 38 proc. nori, kad ES sugrąžintų politinę galią nacionalinės vyriausybėms. Ši tendencija ypač pastebima Graikijoje (60 proc.) ir Jungtinėje Karalystėje (44 proc.). To paties norėtų vos 22 proc. jaunų vokiečių.

Parengta pagal Politico.eu, Tui-stiftung.de informaciją

Susiję

Pasaulis 7599026710350111363
item