Vyriausybė pritarė alkoholio vartojimo mažinimo priemonėms

Trumpesnis alkoholinių gėrimų pardavimo laikas, minimalaus pirkėjo amžiaus didinimas, aiškus atskyrimas, kas yra laikoma alkoholio reklam...

Trumpesnis alkoholinių gėrimų pardavimo laikas, minimalaus pirkėjo amžiaus didinimas, aiškus atskyrimas, kas yra laikoma alkoholio reklama, ir jos draudimas – tai Seimo narių ir Piliečių iniciatyvinės grupės siūlomos alkoholio vartojimo mažinimo priemonės, dėl kurių šiandien vyriausybė pateikė savo išvadą. Iš esmės siūlomoms priemonėms pritarta.

Statistika rodo, kad Lietuvoje alkoholio suvartojama gerokai daugiau nei kitose Europos šalyse, kaip labai probleminę šalį ją įvardija ir Pasaulio sveikatos organizacija. Todėl vyriausybė alkoholio vartojimo mažinimą laiko prioritetine sritimi ir siekia kompleksinių priemonių. Rengiant įstatymo pakeitimo projektą buvo atsižvelgta į daugiau nei 50 tūkst. žmonių siūlymus mažinti alkoholio vartojimą ir sukeliamą didžiulę žalą.

Tokios kompleksinės ir subalansuotos priemonės, skirtos alkoholio vartojimo ir žalos mažinimui, siūlomos pirmą kartą nuo Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo.

Prieš keletą metų jau buvo apribotas alkoholio pardavimo laikas. Naujomis įstatymo pataisomis ketinama šį laiką dar šiek tiek sutrumpinti ir leisti prekiauti alkoholiu parduotuvėse pirmadieniais–šeštadieniais nuo 10 val. iki 20 val., o sekmadieniais – nuo 10 val. iki 15 val. Tuo tarpu alkoholio pardavimo tvarka viešojo maitinimo įstaigose dėl to nesikeis. Atkreiptinas dėmesys, kad kaip ir iki šiol, vakarais ir naktimis išsinešti alkoholį iš viešojo maitinimo įstaigų nebus leidžiama.

Viena iš didžiausių su alkoholiu susijusių problemų yra ta, kad jį vartoti žmonės pradeda labai jauno amžiaus, kas vėliau sukelia daugybę sveikatos problemų, didina jaunų asmenų nusikalstamumą, smurtą. Todėl ketinama didinti amžiaus ribą, nuo kurios bus galima įsigyti ir vartoti alkoholį iki 20 metų. Tai reiškia, kad bus draudžiama parduoti alkoholį jaunesniems nei 20 m. asmenims. O jie savo ruožtu negalės jo vartoti ar turėti su savimi.

Pažymėtina, kad alkoholio prieinamumo ir alkoholio vartojimo pasekmių mažinimui yra taikomos tos kompleksinės priemonės, kurias rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija bei kitos ekspertų grupės, remdamosi moksliniais tyrimais, kitų šalių patirtimi.

Nuo šiol savivaldos institucijos bus įgaliotos pačios spręsti prekybos alkoholiu viešų renginių metu klausimą. Taip pat savivaldybės turės teisę apriboti alkoholio pardavimo laiką, nustatyti konkrečias teritorijas, kuriose galima juo prekiauti viešų renginių metu.

Rengiant įstatymo pakeitimo projektą buvo atsižvelgta ir į dar vieną paplitusį reiškinį – nelegalią taksi vairuotojų teikiamą paslaugą, kurios metu jie klientams atveža alkoholinių gėrimų. Įstatymo projekte numatyta, kad vairuotojams taksi automobiliuose darbo metu laikyti ir gabenti alkoholio produktus, draudžiama.

Tam tikri alkoholio reklamos apribojimai galiojo ir iki šiol, o naujomis įstatymo pataisomis siekiama apsaugoti žmones nuo neteisingos nuomonės formavimo ir visiškai uždrausti alkoholio reklamą. Tai reiškia, kad pirmiausia bus labai aiškiai atskirta, kas yra laikoma reklama, o kas nepatenka į šią kategoriją. Reklama nebus laikomas įmonės, prekiaujančios alkoholiniais gėrimais, pavadinimas, logotipas ar konkretaus gėrimo logotipas. Tai reiškia, kad prekės ženklai ant įrangos, taurių, baldų ir pan. nebus draudžiami.

Susiję

Politika 4018486410854869851
item