Vyriausybė pritarė alkoholio vartojimo mažinimo priemonėms

Trumpesnis alkoholinių gėrimų pardavimo laikas, minimalaus pirkėjo amžiaus didinimas, aiškus atskyrimas, kas yra laikoma alkoholio reklam...

Trumpesnis alkoholinių gėrimų pardavimo laikas, minimalaus pirkėjo amžiaus didinimas, aiškus atskyrimas, kas yra laikoma alkoholio reklama, ir jos draudimas – tai Seimo narių ir Piliečių iniciatyvinės grupės siūlomos alkoholio vartojimo mažinimo priemonės, dėl kurių šiandien vyriausybė pateikė savo išvadą. Iš esmės siūlomoms priemonėms pritarta.

Statistika rodo, kad Lietuvoje alkoholio suvartojama gerokai daugiau nei kitose Europos šalyse, kaip labai probleminę šalį ją įvardija ir Pasaulio sveikatos organizacija. Todėl vyriausybė alkoholio vartojimo mažinimą laiko prioritetine sritimi ir siekia kompleksinių priemonių. Rengiant įstatymo pakeitimo projektą buvo atsižvelgta į daugiau nei 50 tūkst. žmonių siūlymus mažinti alkoholio vartojimą ir sukeliamą didžiulę žalą.

Tokios kompleksinės ir subalansuotos priemonės, skirtos alkoholio vartojimo ir žalos mažinimui, siūlomos pirmą kartą nuo Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo.

Prieš keletą metų jau buvo apribotas alkoholio pardavimo laikas. Naujomis įstatymo pataisomis ketinama šį laiką dar šiek tiek sutrumpinti ir leisti prekiauti alkoholiu parduotuvėse pirmadieniais–šeštadieniais nuo 10 val. iki 20 val., o sekmadieniais – nuo 10 val. iki 15 val. Tuo tarpu alkoholio pardavimo tvarka viešojo maitinimo įstaigose dėl to nesikeis. Atkreiptinas dėmesys, kad kaip ir iki šiol, vakarais ir naktimis išsinešti alkoholį iš viešojo maitinimo įstaigų nebus leidžiama.

Viena iš didžiausių su alkoholiu susijusių problemų yra ta, kad jį vartoti žmonės pradeda labai jauno amžiaus, kas vėliau sukelia daugybę sveikatos problemų, didina jaunų asmenų nusikalstamumą, smurtą. Todėl ketinama didinti amžiaus ribą, nuo kurios bus galima įsigyti ir vartoti alkoholį iki 20 metų. Tai reiškia, kad bus draudžiama parduoti alkoholį jaunesniems nei 20 m. asmenims. O jie savo ruožtu negalės jo vartoti ar turėti su savimi.

Pažymėtina, kad alkoholio prieinamumo ir alkoholio vartojimo pasekmių mažinimui yra taikomos tos kompleksinės priemonės, kurias rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija bei kitos ekspertų grupės, remdamosi moksliniais tyrimais, kitų šalių patirtimi.

Nuo šiol savivaldos institucijos bus įgaliotos pačios spręsti prekybos alkoholiu viešų renginių metu klausimą. Taip pat savivaldybės turės teisę apriboti alkoholio pardavimo laiką, nustatyti konkrečias teritorijas, kuriose galima juo prekiauti viešų renginių metu.

Rengiant įstatymo pakeitimo projektą buvo atsižvelgta ir į dar vieną paplitusį reiškinį – nelegalią taksi vairuotojų teikiamą paslaugą, kurios metu jie klientams atveža alkoholinių gėrimų. Įstatymo projekte numatyta, kad vairuotojams taksi automobiliuose darbo metu laikyti ir gabenti alkoholio produktus, draudžiama.

Tam tikri alkoholio reklamos apribojimai galiojo ir iki šiol, o naujomis įstatymo pataisomis siekiama apsaugoti žmones nuo neteisingos nuomonės formavimo ir visiškai uždrausti alkoholio reklamą. Tai reiškia, kad pirmiausia bus labai aiškiai atskirta, kas yra laikoma reklama, o kas nepatenka į šią kategoriją. Reklama nebus laikomas įmonės, prekiaujančios alkoholiniais gėrimais, pavadinimas, logotipas ar konkretaus gėrimo logotipas. Tai reiškia, kad prekės ženklai ant įrangos, taurių, baldų ir pan. nebus draudžiami.

Susiję

Politika 4018486410854869851

Rašyti komentarą

16 komentarų

Anonimiškas rašė...

Mažoka. O kaip su kaimo krautuvėlėm, čipsai ir alus?

Anonimiškas rašė...

joo,ženytis ir mirti už tėvynę,tai galima jau ir 18 metų,o štai šampės išgerti-nebegalima.Tie kurie plojate katučių,ar nematote čia ABSURDO?Taip ir būna,kai į valdžią šventakupriai ateina. Sutinku,kad alkoholis Lietuvoje problema ir reikia ją spręsti,bet tikrai ne tokiu idiotišku draudimu.Kaip sakoma "ir saike turi būti saikas".

Nežiniukas rašė...

Rypautojau tu, vargšeli - jei tau tas 20 metų amžius netinka, tai eik į Seimą ir pakeisk tą "absurdą"

Bet pradžioje sulauk 25 metų.

O jei nenorėsi, kad tas "absurdas" įsigaliotų, tapk prezidentu ir vetuok. Bet pradžioje sulauk 40 metų.

Dabar laukiu rypavimų: vaje, vaje, žanytis galiu tik 18, o seimūnu būti tik 25.

Anonimiškas rašė...

joo,Nežiniukui-man greitai keturiasdešimt.Ir dar sykį: manau,kad įstatymas,leidžiantis, alkoholį įsigyti tik nuo 20 metų,yra absurdiškas.Kai prireiks tėvynę ginti,tai staiga valdžiai,18-kiniai bus tinkami ir ginklus laikyti ir žudyti ir mirti,vienžo tuomet suaugumo ir sąmoningumo jiems užteks.Argi ne ABSURDAS?

Nežiniukas rašė...

Tikrai absurdas. Mes juk taip stengiamės kopijuoti amerikonus, bet vėl prašovėme - ten galima gerti tik nuo 21 metų, o mes girdi tik nuo 20 metų teįstengėme. Mes gi sąmoningesni už bigmakinius amerikonus.

Na, o dabar rimtai. Pradžioje siūlau be jokių emocijų pasidomėti, kodėl būtent nuo 20 metų nutarta. Siūlyčiau atkreipti dėmesį, kad siūlymai paremti Pasaulinės sveikatos organizacijos rekomendacijomis, kurių paskirtis - mažinti alkoholio vartojimą. Siūlyčiau ta tema pasiginčyti su ministru A. Veryga, kuris alkoholizmo priežasčių studijavimui paskyrė kaip mokslininkas ne vienerius metus.

Kas labiausiai mane glumina dabartinėje visuomenėje - tai žurnaliūgų formuojama nuomonė, kurią lengvai be jokios analizės pasigriebia didžioji visuomenės dalis. Ir kurgi nepasigriebs, nes juk žurnaliūgos - visų sričių ekspertai, kurie iš didelio ekspertiškumo kartais net su gramatikos klaidomis rašo.

Siūlyčiau kiekvieną kartą, esant kažkokiems siūlymams, pirmiausiai paanalizuoti, koks šių siūlymų tikslas ir kam tai naudinga. Jei yra prieštaravimų, išsiaiškinti, kodėl prieštaraujama - dėl bendrojo gėrio, ar dėl naudos (asmeninės, verslo ir pan.).

Anonimiškas rašė...

joo,dar sykį kartoju-tikrai esu už tai,kad būtų mažinamas alkoholio vartojimas.Bet visur turi būti išlaikomas sveikas protas.Amerikoje,kiek žinau labai populiarus žolytės rūkymas,o ten alkoholis iki 21 metų-negalimas,ar paralelių nesuvedate?Ar nemanote,kad Lietuvoje,įvedus tokį alkoholio ribojimą(nuo 20m),nepadaugės traukiančių žolės dūmą.Ir dar: klausimėlis-kaip bus baudžiamas jaunuolis(18,19 metų), per išleistuves ar savo vestuves, pagautas keliant šampaniuko taurę ar alaus bokalą.Ar baus visu įstatymo raidės griežtumu(kaip už kokią žolę),nes jeigu taip,tai įsivaizduokite jaunus žmones su tokiais "įrašais" biografijoje(kokia ten bus taikoma-baudžiamoji ar adminintracinė atsakomybė?)"Valstiečiai", atrodė daug žadantys,bet kuo toliau tuo labiau jų valdymas panėšėja policinę valstybę-drauskime viską iš peties(Šakalienė su savo vaikų atiminėjimo įstatymu,Veryga su alkoholio draudimu iki 20 m),žiūrėkime,kad tik mūsų visų nesučipintų.Kad su tokiu uolumu jie pultų savo šalies interesų ginti(tuoj Stambulo konvenciją prastums,dvigubą pilietybę įteisins, lenkams raides padovanos o užsieniečiams žemes parduos,priedo dar musulmonų su ukrainiečiais priveš)Ar jums neatrodo,kad alkoholio ribojimas,tik fasadinis rūpestis Lietuvos visuomene,kai tuo tarpu "už kulisų" norima priimti tokius įstatymus,kurie turės realią grėsmę Lietuvos nykimui ir dar pagreitintu būdu.

Anonimiškas rašė...

Cirkas

Anonimiškas rašė...

Alkoholis - ne duona. Jei negalės išgerti per išleistuves ir vestuves - nenumirs. Gal mažiau vaikų bus pradėta prisigėrus, genofondas nuskaidrės.
O alkoholio - žolės rūkymo ryšys, iš kur? Jūs rašydamas rūkėte ar gėrėte, ar kartu?
O baus kaip baudžia kelių erelius - pagal įstatymą. Ar siūlote policininkams suteikti situacijinę įstatymų kūrimo teisę?
Apskritai "gyvenimą gadina" ne įstatymai, o jų pažeidinėjimas.

Anonimiškas rašė...

joo. Anonimiškam 2017-04-14 11:11,prašau manęs neįžeidinėti,kai rašiau,nei "rūkiau",nei "gėriau".

Anonimiškas rašė...

Kur jūs rašėt "nei "rūkiau",nei "gėriau" ? Jei norit, kad oponentai sussietų visus jūsų komentarus - susigalvokit niką.
Prieštaringa pazicija jūs įsižeidžiate metaforiškai apkaltintas "gėrimu", o savo komentarais ginate teisę gerti nuo 18 metų.
Kodėl jus apkaltinau rašant komenturus rūkant ir geriant? Nes jūsų prielaida, kad žmonės negavę išgert pradės rūkyt žolę - kosmiškai absurdiška. Nekalbant, kad tai skirtingos priklausomybės, tai neprieinama fiziškai.

Anonimiškas rašė...

Seni bajeriai, kada nieko gero negali pasiūlyt visada siūlomas absurdas, taip ir žalieji, jie neprinokę todėl siūlo valgyti neprinokusius vaisius, o jie neskanūs, įvairios priklausomybės yra psichologinis reiškinys, ir jų lengvai neišvysi, tam reikalingas ilgas vienodas periodas, o mūsų politikoje yra absoliutus chaosas, todėl visi tie ,,įstatymai'', sukels dar didesnį chaosą.

Unknown rašė...

Žinot, gėrimas kaip gėrimas, bet kad valstybei vis labiau veržiama kilpa ant kaklo, tai faktas. Jei pabandai internete paprieštaruti prieš brukamus per prievartą melagingus stereotipus, bemat atsiduri katinų akiratyje, kurie nuolatos persekioja tavo pelytę, registruoja, kokius portalus lankai, kaišioja visokius kvailus paveikslėlius, neleidžia rašyti komentarų, užblokuoja paštą - žodžiu, stengiasi užkimšti burną. Skaudžiausia, kad mūsiškiai, lietuviai, padeda mulkinti savo tautiečius per spaudą, tv ir kitomis priemonėmis. Skaičiau starove.ru portale, kaip Šiaurės Kaukaze buvo naikinama stačiatikybė, ir nustebau, kaip tai panašu į dabartinį katalikybės naikinimą! Buvo kuriamos komunistinės krikščionybės grupelės (sinkretizmas, kuris įvairiausiais pavidalais gyvuoja ir dabar), toliau - bažnyrinių pamaldų vulgarinimas, leidimas atlikti liturgiją šiuolaikine rusų k., o ne bažnytine slavų ir t.t. Šito bažnyčios "atsinaujinimo" ideologas buvo Levas Trockis. Žodžiu, nieko naujo. O mūsų valdžia - irgi kaip ta pelytė, gaudoma katinų po visus pakampius.

Anonimiškas rašė...

Nu negaliu tylėti kai ne nuo to galo pradedama. Tas amžiaus didinimas nieko neduos juk ir vėl pasų reikės prašynėti parodyti. O kad jaunimas geria sidrus miksus , kokteilius visokius kuriuose alhoholio yra tik 1, 2 ,3 laipsniai va čia tai iš tikrūju pratinasi gerti juk jaunas organizmas labai greitai pripranta prie mažų dozių ir reikia vis didesnių. Reikia naikinti iš vis iš rinkos tuos sidrus miksus ir kokteilius. ir iš viso reiktu kalbėti ir apie alhoholio GAMYBOS mažinimą.

Pritariu rašė...

Teisingas pasiūlymas

Anonimiškas rašė...

Ir dar. Priėmus šį įstatymą dėl amžiaus didinimo realiai už jo igyvendinimą bus atsakingos....... prekybos centru kasininkės ar kaimo parduotuvių pardavėjos nes juk jos privalės įsitikinti kad alhoholį perkantis jaunas žmogus jau turi 20 metų. O kaip tai padarys ? Prašys parodyti pasą. O gal valdžia sugalvos kokį specialu ženklą ant kaktos kad matytusi kad piliečiui jau yra 20 m.DD.

Pikc rašė...

Tai, be abejo, RADIKALIAI skiriasi nuo dabartinės situacijos, kai reikia patikrinti, ar pirkėjas pilnametis. :D

item