Škotai nenori referendumo dėl nepriklausomybės nuo JK

Didžioji dalis škotų nenori antro referendumo dėl nepriklausomybės nuo Jungtinės Karalystės ir, apskritai, sumažėjo palaikymas atsiskyrim...

Didžioji dalis škotų nenori antro referendumo dėl nepriklausomybės nuo Jungtinės Karalystės ir, apskritai, sumažėjo palaikymas atsiskyrimui - 46 proc. apklaustųjų pareiškė, kad išvis neturėtų būti rengiamas joks referendumas, parodė bendrovės „Kantar“ atlikta apklausa, informuoja naujienų agentūra „Reuters“.

Pernai birželį vykusiame referendume dėl JK narystės Europos Sąjungoje škotai didele persvara balsavo už likimą ES, nepritardami visos JK valiai išstoti iš Bendrijos. 

Anot Škotijos vyriausybės, vadovaujamos Škotijos nacionalinės partijos (SNP), atsižvelgiant į pernai metų referendumo rezultatus, Škotijai turėtų būti suteikta nauja galimybė nuspręsti, ar ji nori atsiskirti nuo JK. Tam priešinasi centrinė vyriausybė Londone.

Škotijos pirmoji ministrė referendumą norėtų surengti 2018 metų rudenį arba 2019-ųjų pavasarį. 26 proc. apklaustųjų mano, kad referendumas turėtų vykti šiomis datomis, o 18 proc. pasisakė, kad jis turėtų būti surengtas vėliau. 

Remiantis „Kantar“ apklausos duomenimis, iš asmenų, pasisakiusių, kad tikrai balsuotų bet kokiame referendume dėl nepriklausomybės, 55 proc. teigė balsuosią prieš atsiskyrimą, 37 proc. pritartų nepriklausomybei nuo JK, o 8 proc. apklaustųjų buvo neapsisprendę šiuo klausimu. 

2014 vykusiame Škotijos referendume dėl nepriklausomybės škotai santykiu 55 proc. balsų prieš 45 proc. nubalsavo prieš atsiskyrimą nuo JK. Nepriklausomybė sugriautų daugiau kaip 300 metų trunkančius ekonominius ir politinius ryšius tarp Anglijos ir Škotijos.


Susiję

Pasaulis 982144895260895640
item