Europos Parlamentas nusprendė dėl JK išstojimo sąlygų

Iki išstojimo datos Jungtinė Karalystė (JK) gali naudotis visomis ES narės teisėmis, tačiau kartu turi vykdyti visus narystės įsipareigoj...

Iki išstojimo datos Jungtinė Karalystė (JK) gali naudotis visomis ES narės teisėmis, tačiau kartu turi vykdyti visus narystės įsipareigojimus, trečiadienį pažymėjo Europos Parlamento (EP) nariai. Šia rezoliucija jie nustatė svarbias sąlygas tam, kad EP galėtų ratifikuoti JK išstojimo susitarimą.

Rezoliucijai pritarė 516 europarlamentarų, nepritarė 133, o susilaikė 50. EP pažymi, kad JK išstojimas – „tai precedento neturintis įvykis, dėl kurio tenka apgailestauti“. Europarlamentarų įsitikinimu, „šis išstojimas turi vykti tvarkingai, kad nebūtų padarytas neigiamas poveikis ES, jos piliečiams ir Europos integracijos procesui“.

Rezoliucijoje pažymima, kad iki išstojimo JK yra visateisė ES narė, todėl ji privalo vykdyti visus įsipareigojimus pagal Sąjungos sutartis, pripažinti Europos Teisingumo Teismo jurisdikciją, mokėti ES biudžeto įmokas, taip pat laikytis ES bendrosios prekybos politikos nuostatų. Be to, iki išstojimo datos JK negali pradėti derybų dėl galimų prekybos susitarimų su trečiosiomis šalimis, taip pat dėl kokių nors susitarimų su atskiromis ES šalimis.

Europarlamentarai „ragina teisingai elgtis su ES 27 piliečiais, kurie gyvena ar yra gyvenę JK, taip pat su JK piliečiais, kurie gyvena ar yra gyvenę ES 27“.

EP nariai teigia nepritarsią tokiam susitarimui, kuris suteiktų JK lengvatinę prieigą prie ES vidaus rinkos atskirose ūkio šakose.

Derybos dėl pereinamojo laikotarpio nuostatų bei ES ir JK ateities santykių galėtų prasidėti tik pasiekus reikšmingos pažangos rengiant išstojimo susitarimą, kurį turės tvirtinti Europos Parlamentas, pažymima rezoliucijoje. Europarlamentarai priduria, jog susitarimas dėl ES ir JK santykių galės būti pasirašytas tik po JK išstojimo, o pereinamasis laikotarpis neturėtų tęstis ilgiau nei trejus metus.

Europarlamentarai siūlo ateityje pasirašyti ES ir JK asociacijos susitarimą, kuriame JK įsipareigotų toliau laikytis ES standartų aplinkosaugos, klimato kaitos stabdymo, kovos su mokesčių vengimu, sąžiningos konkurencijos, prekybos ir socialinės politikos srityse.


Susiję

Pasaulis 1679532848274307316
item