70 proc. vengrų palaiko sprendimą, apsunkinsiantį G. Soroso įkurto universiteto veiklą

G. Sorosas ir V. Orbanas Net 70 proc. vengrų remia šalies parlamento sprendimą priimti įstatymo pataisas, gerokai suvaržančias milijard...

G. Sorosas ir V. Orbanas
Net 70 proc. vengrų remia šalies parlamento sprendimą priimti įstatymo pataisas, gerokai suvaržančias milijardieriaus George'o Soroso įsteigto Vidurio Europos universiteto galimybes veikti Vengrijoje.

Šalyje veikiančio „smegenų centro“ Századvég Foundation atlikta Vengrijos gyventojų apklausa parodė, kad daugiau nei du trečdaliai vengrų palaiko sprendimą įvesti naujas taisykles šalyje veikiantiems užsienio universitetams.

Telefonu buvo apklausta daugiau nei 1000 Vengrijos piliečių. Iš apklaustų asmenų 86 proc. atsakė žinantys apie įstatymo pataisas ir su jomis susijusius protestus. 72 proc. apklaustųjų atsakė manantys, kad dėl šio klausimo nėra poreikio rengti referendumo.

Už įstatymo pataisas balsavo 123, prieš - 38 parlamentarai. Praeitą savaitę įstatymą pasirašė prezidentas Janosas Aderis.

Įstatymo pataisomis nustatoma, kad visi užsienio universitetai turi turėti bazę ir toje šalyje, kurioje yra registruoti. Jei norės ir toliau veikti, Vidurio Europos universitetas turės iki kitų metų sausio įsteigti antrą tokią pat bazę Niujorke, kur yra registruotas, ir užtikrinti, kad Vengrija ir Jungtinės Valstijos per pusmetį pasirašytų dvišalį susitarimą.

G. Sorosas žinomas dėl naudojimosi ir manipuliavimo didžiaisiais pasaulio įvykiais, siekiant ideologinių bei finansinių interesų. Praeitais metais DCleaks.com nutekinti George'o Soroso valdomo Atviros visuomenės fondo dokumentai atskleidė, kaip išleidžiant šimtus milijonų JAV dolerių kairiųjų iniciatyvų paramai buvo kišamasi į valstybių vidaus politiką visame pasaulyje.

Nutekinti dokumentai, pavyzdžiui, parodė daugiamilijoninę Soroso paramą naujajai Europos Sąjungos pabėgėlių politikai, siekiant Europą užgriuvusią imigracijos krizę paversti „naująja norma“ ir „pastovia būsena“.


Susiję

Pasaulis 4053793238168823360

Rašyti komentarą

4 komentarai

Anonimiškas rašė...

Po aštuonerių metų pertraukos veiklą atnaujinta Atviros Lietuvos fondas (ALF). Antradienį Vilniuje numatytas fondo atidarymas.
„ALF suvienyti intelektualai sekė aktualijas, jautriai stebėjo Lietuvos valstybei bei visuomenei kylančias vidaus bei išorės grėsmes ir 2015 metų pabaigoje nusprendė imtis iniciatyvos. Šiais metais sausio 19 dieną iniciatyvinės grupės susirinkime išrinkta ALF valdyba, patvirtinta veiklos strategija“, – pranešė fondas.
Valdybos pirmininke tapo sociologė, religijotyrininkė VDU docentė Milda Ališauskienė, ilgametė ALF valdybos pirmininkė Irena Veisaitė išrinkta garbės nare.
Naujausia fondo iniciatyva – remti viešosios politikos analizės centro – Vilniaus politikos analizės instituto – steigimą ir veiklą. Kitos pagrindinės veiklos kryptys – edukacijos bei viešinimo kampanijos nevyriausybiniam sektoriui ir proeuropietiškoms nuostatoms stiprinti.
Balandžio 27 diną turėtų prasidėti ALF ilgalaikė programa – diskusijų ciklas „Europos idėjos paieškos“, kuriame dalyvaus Lietuvos, Lenkijos, Vokietijos ir JAV intelektualai.
ALF yra nepriklausoma, pelno nesiekianti organizacija, įkurta Vilniuje 1990 metais, remiant JAV verslininkui ir filantropui George’ui Sorosui (Džordžui Sorošui). Anot pranešimo, 1990–2008 metais ALF inicijavo, įgyvendino, rėmė per 50 švietimo, mokslo, kultūros, informacinės, pilietinės visuomenės ugdymo projektų bei programų. Paramai skirta daugiau nei 70 mln. JAV dolerių.

Pikc rašė...

Jei norėjote parodyti, kad vengrai šiuo klausimu gudresni - tai pavyko. :)
Niekaip neįsivaizduoju, kad mūsų valdžioje sėdinčiai faunai galėtų užtekti proto ir valios "užraukti" svetimų kenksmingų kontorų veiklą - ar VSD atlikti išsamų tokios veiklos tyrimą ir objektyvų įvertinimą.

Anonimiškas rašė...

Jei VSD atliktų išsamų tokios veiklos tyrimą ir objektyvų įvertinimą, niekas neleistų jiems to paviešinti. O jei pavyktų - jie su didele pompa būtų paversti kokiais nors "agentais" ir reformuoti.

Pikc rašė...

Gana tikėtina. VSD jau "aukščiau bambos iššoko", kad šiemetinėje ataskaitoje apie "liankų" penktąją koloną ir jų pašluostes užsiminė. :)

item