Višegrado šalių jaunimas: masinė imigracija ir islamizmas - didžiausia grėsmė ES

Nauja apklausa rodo, kad Vengrijos, Lenkijos, Slovakijos ir Čekijos jaunimas masinę imigraciją į Europos Sąjungą (ES) iš trečiųjų šalių i...

Nauja apklausa rodo, kad Vengrijos, Lenkijos, Slovakijos ir Čekijos jaunimas masinę imigraciją į Europos Sąjungą (ES) iš trečiųjų šalių ir islamizmą laiko didžiausia grėsme ES, praneša Der Spiegel.

Bertelsmanno fondo atlikta apklausa, kurios metu apklausti 15-24 metų Vengrijoje, Lenkijoje, Slovakijoje, Čekijoje, Vokietijoje ir Austrijoje gyvenantys asmenys, parodė jų nuomonę apie dabartinę ES situaciją.

Keturiose Višegrado šalyse jaunimas teigė, kad jiems patinka tai, jog gali laisvai keliauti, gyventi ir dirbti skirtingose ES šalyse, tačiau nepritaria sprendimui versti to nenorinčias ES šalis priimti didelį kiekį migrantų.

70 proc. Lenkijoje, Slovakijoje, Čekijoje ir Vengrijoje apklaustų jaunų žmonių teigė manantys, kad jų šalys neturėtų priimti prieglobsčio prašytojų. Tuo tarpu Vokietijoje ir Austrijoje atvirkščiai - net 73 proc. jaunų vokiečių ir 61 proc. jaunų austrų mano, kad jų šalis privalo rūpintis migrantais.

Be to, klausimas buvo formuluojamas taip, kad kuo daugiau žmonių palankiai atsilieptų apie migrantų priėmimą, todėl galima spėti, kad tikrasis tam nepritariančių asmenų skaičius yra dar didesnis.

Klausta, ar asmuo pritaria, kad jo „šalis, kaip to reikalauja tarptautinės taisyklės ir standartai, priimtų pabėgėlius iš karinių konfliktų zonų ir politinio spaudimo aukas“, tačiau neužsiminta apie ekonominius migrantus ir kitus nuo karinio konflikto ar politinio spaudimo nebėgančius asmenis, kurie sudaro didelę į Europą plūstančių asmenų dalį.

Paklausti, ar migrantai padarė jų valstybes geresne vieta gyventi ir prisidėjo prie ekonomikos, 42 proc. jaunų vokiečių atsakė „taip“, o 40 proc. - „ne“. Neigiamai atsakė 78 proc. vengrų, 73 proc. slovakų, 65 proc. čekų ir 58 proc. lenkų.

Nors jaunimo atsakymai šešiose šalyse skyrėsi, bet visose šalyse pritarta teiginiui, kad islamizas yra didžiausia grėsmė Europai. Masinės migracijos nebijantys teigė tik vokiečiai. Apklausti vokiečiai teigė esą labiau susirūpinę užterštumu, ksenofobija, pajamų nelygybe ir nacionalizmu.

Parengta pagal Spiegel.de informaciją



Susiję

Pasaulis 2296049261725832237
item