Švedija grįžta prie šauktinių kariuomenės

Švedijoje nuspręsta jau nuo kitų metų pradžios grąžinti privalomą šaukimą į kariuomenę. 2018 m. sausio 1 dieną į tarnauti šalies kariuome...

Švedijoje nuspręsta jau nuo kitų metų pradžios grąžinti privalomą šaukimą į kariuomenę. 2018 m. sausio 1 dieną į tarnauti šalies kariuomenėje bus pašaukta 4000 vyrų ir moterų. Jie bus atrinkti iš maždaug 13 000 jaunų žmonių, gimusių 1999 metais.

Pašaukti jaunuoliai turės tarnauti nuo 9 iki 12 mėnesių. Šaukimo tikslas - apmokyti jaunuolius karinės tarnybos, kad šie galėtų prisijungti prie profesionalų kariuomenės ar papildyti šalies kariuomenės rezervą.

Švedijoje vis labiau jaučiamas susirūpinimas dėl Rusijos karinio aktyvumo. Praeitų metų rugsėjį šalis sugrąžino karius į Baltijos jūroje esančią Gotlando salą, o dabar nuspręsta ir vėl atkurti šauktinių kariuomenės modelį.

Šalyje šauktinių kariuomenės modelis gyvavo iki pat 2010 metų, kol buvo nuspręsta jo atsisakyti. Tuomet į tarnybą buvo šaukiami tik vyrai.

Švedija nepriklauso NATO, tačiau artimai bendradarbiauja su Aljanso pajėgomis. Naujoji šauktinių sistema bus kuriama pagal Norvegijoje veikiantį modelį.

Parengta pagal BBC.co.uk informaciją


Susiję

Pasaulis 4349721496987081107

Rašyti komentarą

2 komentarai

Anonimiškas rašė...

tai gal ir Malmę išvaduos?

Anonimiškas rašė...

Didinti gynybinius pajėgumus augant rusijos karinei grėsmei - sveikintinas veiksmas. Bet yra įdomus dalykas. Švedija, berods, atbėgėliams skiria daugiau lėšų nei savo kariuomenei.
Įdomu, ar į Švedijos kariuomenę bus šaukiami "tie naujieji piliečiai" ?

item