Skvernelis vykdo Kubiliaus komandas

Pro Patria nuotrauka Kovo 29 d. pavakaryje Seime įvyko Lietuvos Valstiečių ir žaliųjų frakcijos (LVŽS) pasitarimas. Didžiausiu šio posė...

Pro Patria nuotrauka
Kovo 29 d. pavakaryje Seime įvyko Lietuvos Valstiečių ir žaliųjų frakcijos (LVŽS) pasitarimas. Didžiausiu šio posėdžio akibrokštu tapo Ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio demaršas. Nors oficialioje frakcijos posėdžio darbotvarkėje tokio klausimo svarstyti nebuvo numatyta, atvykęs į posėdį S. Skvernelis ėmė agituoti LŽVS narius, kad palaikytų buvusio TS-LKD pirmininko Andriaus Kubiliaus siūlomą nelietuviškų asmenvardžių rašybos oficialiuose Lietuvos dokumentuose projektą. Pagal šį projektą pavardės asmens dokumentuose būtų rašomos ne valstybinės kalbos rašmenimis su nelietuviškomis „w“, „q“ ir „x“ ir kitomis raidėmis.

Šio demaršo S.Skvernelis ėmėsi nepaisydamas Konstitucinio Teismo nutarimų ir išaiškinimų, kurie leidžia tik latviškąjį rašybaos variantą, kai greta vardo ir pavardės įrašo valstybine kalba piliečio paso kitų įrašų skyriuje būtų pateikiamas ir vardės bei pavardės įrašas kitos kalbos rašmenimis, jei pilietis to pageidauja. S. Skvernelis nepaisė ir jau dviejų Vyriausiojo administracinio teismo nutarimų, kurie valstybės institucijas įpareigoja piliečių asmenvardžius kitos kalbos rašmenimis rašyti asmens tapatybės dokumentuose kitų įrašų skyriuje, o ne vietoj įrašo valstybine kalba. S. Skvernelis, teikdamas opozicijos veikėjo projektą,  demonstratyviai ignoruoja LŽVS rinkimų programos nuostatas dėl asmenvardžių rašybos valstybine kalba ir mėgina torpeduoti praėjusios kadencijos Seime pateiktą piliečių iniciatyvinės grupės „Talka“ projektą, siūlantį latvišką asmenvardžių rašybos modelį (kaip tik tokį, kokį įpareigoja įgyvendinti Vyriausiasis administracinis teismas). Priminsime, kad šiam projektui įstatymų nustatyta tvarka savo parašais pritarė Lietuvos piliečiai ir jis šiame Seime jau buvo pasiekęs svarstymo stadiją (žr. žemiau).

Lakoniškai išdėstęs savo nuomonę, jog reikia palaikyti A. Kubiliaus projekto variantą, S. Skvernelis staiga netikėtai pasišalino pasitarti su Stasiu Jakeliūnu, Virginijumi Sinkevičiumi, Virginijumi Poderiu ir kai kuriais kitais frakcijos nariais. S. Skvernelis su savimi turėjo raštą, kuriame drauge su Seimo opozicija jau buvos surinkęs apie 40 Seimo narių parašų ir darė spaudimą kitiems frakcijos nariams, kad pasirašytų po A. Kubiliaus projektu. LŽVS frakcijos diskusiją šiuo klausimu premjeras ignoravo. Alkas.lt žiniomis, kai kurie įtakingi frakcijos nariai pareiškė, kad šitokia S. Skvernelio laikysena yra paranki A.Kubiliaus konservatorių grupei ir kad nereikia pasiduoti skaldančiai iniciatyvai. Frakcijos narius nustebino tai, kad pastaruoju metu dėl nesutarimų aktualiais universitetų ir urėdijų reformos klausimais ganėtinai didelių įtampų veikiamai LVŽS ir Lietuvos socialdemokratų koalicijai ir Seimui S. Skvernelio iniciatyva sąmoningai primetamas dar vienas supriešinantis klausimas, nors jo nėra Vyriausybės programoje.

S.Skverneliui turėjo būti žinoma, kad įtakingi LVŽS frakcijos nariai Ramūnas Karbauskis, Eugenijus Jovaiša, Rima Baškienė, Povilas Urbšys ir kiti aktyviai dalyvavo minėtajai visuomeninio judėjimo „TALKA už Lietuvos valstybinę kalbą“ oficialiai Vyriausiajai rinkimų komisijos patvirtintoje parašų rinkimo akcijoje, kurios metu bemaž 70 000 Lietuvos Respublikos piliečių parašais LR Seimui buvo pateiktas  Lietuvos respublikos asmens tapatybės kortelės ir paso įstatymo pakeitimo projektas. Už minėtą TALKOS projektą viešai pasirašė ir Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis, Seimo nariai valstiečiai prof. Arūnas Gumuliauskas, Dainius Kepenis, Seimo mišrios grupės narė Aušra Maldeikienė. Šiuo projektu Seimui buvo pasiūlytas kompromisinis nelietuviškų asmenvardžių rašybos variantas pagal kurį pagrindiniame asmens dokumentų puslapyje galimi įrašai tik valstybinės lietuvių kalbos abėcėlės raidėmis pagal tarimą, o įrašai nevalstybine kalba gali būti rašomi paso papildomų įrašų puslapyje arba tapatybės kortelės antroje pusėje. Šis TALKOS projektas 2015 m. rudenį gavo Seimo pritarimą po pateikimo. Šio projekto, atitinkančio LR Konstitucinio teismo doktriną, siūlymai buvo legitimuoti pastarojo meto Vyriausiojo administracinio teismo sprendimais. Jie buvo įrašyti ir LŽVS rinkimų programoje, kuriai S.Skvernelis rinkimų metu neprieštaravo.

Alkas.lt žiniomis, S.Skverneliui tiesioginę įtaką daro ne tik buvęs premjeras A. Kubilius, su kuriuo dėl šmeižto teisėsi R. Karbauskis, bet ir viešai žinomas kai kurių Varšuvos politinių sluoksnių interesų lobistas advokatas Česlavas Okinčicas, kuris už buvusio Vilniaus pranciškonų vienuolyno ansamblio perdavimą Gdansko vienuoliams ir už paramą antikonstituciniam lenkiškajam rašybos modeliui galimai tarpininkauja, kad S. Skvernelis pagaliau būtų pakviestas valstybiniam vizitui į Varšuvą. Galbūt S. Skvernelis įtikėjo, kad naujų Lenkijos reikalavimų nebus (pavyzdžiui, dėl vietovardžių), o galbūt jis pasiryžęs daryti ir daugiau nuolaidų vardan Lenkijos kresų politiką atstovaujančių politikų draugiškumo? Priminsime, kad Lietuvos Respublikos Prezidentė yra aiškiai pasisakiusi, kad lietuvių kalba negali būti derybų objektas.

„TALKOS už Lietuvos valstybinę kalbą“ iniciatyvinės grupės narys filosofas Vytautas Rubavičius paklaustas kaip vertina tokius Lietuvos premjero veiksmus sakė: „Tuo metu kai Europos Sąjungos tautos vis labiau atsigręžia į savo tapatybę įtvirtinančias vertybes toks Lietuvos Ministro pirmininko elgesys šokiruoja. Išduoti valstybinę kalbą dėl kaimyninės šalies Lenkijos nuolatinio teisiniais argumentais nepagrįsto spaudimo yra ne tik lietuvių valstybinės kalbos išdavystė, tačiau ir savo šalies piliečių paniekinimas. Mes Talkos už valstybinė kalbą nariai, oficialiai atsiklausę net 70 000 Lietuvos piliečių nuomonės, pateikėme Seimui protingą kompromisinį siūlymą paremtą mūsų brolių latvių patirtimi. Jokia pasaulio šalis Latvijai, priėmusiai sprendimą asmenvardžius nevalstybine kalba rašyti paso kitų įrašų skyriuje, neturi pretenzijų. Tad nepritarimas šiam siūlymui, kurį palaiko dauguma Lietuvos žmonių, Konstitucinis ir Vyriausiasis administracinis teismai bei Lietuvos Prezidentė tampa ne tik valdančiosios frakcijos skaldymo įrankiu priešininkų rankose, bet ir pačios Tautos ir valstybės išdavyste“.



Susiję

Saulius Skvernelis 4789657942722120651
item