Seinų „Žiburio“ gimnazija – Lenkijos prokurorų akiratyje

Seinų „Žiburio“ gimnazija, besirūpindama, kaip prisiteisti iš Seinų miesto savivaldybės apie 700 tūkstančių eurų skolą, sulaukė Augustavo...

Seinų „Žiburio“ gimnazija, besirūpindama, kaip prisiteisti iš Seinų miesto savivaldybės apie 700 tūkstančių eurų skolą, sulaukė Augustavo prokuratūros dėmesio. Prokuratūra pagal anoniminį skundą tiria, ar Seinų lietuviškoji mokymo įstaiga neklastojo vaikų, lankančių darželį ir mokyklą, skaičiaus. Panoramos žurnalistų reportažas iš Lenkijos.

Dešimtį metų Seinų „Žiburio“ gimnazijai kaip tautinių mažumų mokyklai Seinų miesto savivaldybė iš Varšuvos gaudama papildomų lėšų, jų gimnazijai nepervesdavo ir taip įsiskolino apie pusę milijono eurų.

Vyskupo Antano Baranausko fondas, kuriam priklauso lietuviškoji Seinų „Žiburio“ gimnazija, kreipėsi į teismą. Skola su palūkanomis siekia apie 700 tūkst. eurų.

Dar net neprasidėjus teismui, „Žiburio“ gimnaziją užgriuvo prokurorai. Esą Augustavo regiono prokuratūra gavo anoniminį skundą, kad gimnazija klastoja darželį lankančių vaikų ir mokyklą mokinių skaičių.

„Žiburio“ gimnazijos direktorius įtaria, kad anoniminis skundas susijęs su reikalavimu mokyklai grąžinti įsiskolinimą – jis įtaria diskriminaciją.

„Niekad tokio fakto nebuvo ir visada mes paduodavom vaikų tokį skaičių, koks buvo. Šiandieną negaliu pasakyti, kad tai neapsunkina mūsų gyvenimo. Kadangi prokuratūra reikalauja dokumentų, reikalauja vaikų sąrašo kiekvieną mėnesį per 10 metų su gimimo data, su vardu, pavarde, gimimo vieta, taip pat ir su tėvų pavarde ir gyvenimo vieta. Mums reikia šiuos dokumentus paruošti. Šiuo metu prokuratūra pasiėmė dienynus už 10 metų, tėvų prašymus. Dalies dokumentų mes net neprivalome laikyti“, – pasakojo Seinų „Žiburio“ gimnazijos direktorius Algirdas Vaicekauskas.

Seinų miesto savivaldybė neneigia, kad skolą su palūkanomis – apie 700 tūkstančių eurų – reikia grąžinti. Todėl pateikė pasiūlymą šiais metais grąžinti pusę milijono eurų, o dėl palūkanų derėtis. Siūloma tuos pinigus skirti bendriems Lietuvos–Lenkijos pasienio infrastruktūros projektams vystyti.

„Derėtis? Čia nėra jokių derybų, turėtume atgauti pilnai. Derėtis galima dėl dalies palūkanų. Derybos aišku geriau, bet gali prieiti ir teismas“, – sakė Vyskupo Antano Baranausko fondo valdybos pirmininkė Danutė Valukonytė.

„Reikia pripažinti, Seinų miestas yra šalia sienos su Lietuva, o tas kitas partneris yra Lietuvos savivaldybės ir jeigu, sakykime, būtų bendri projektai Seinų miesto ir lietuviškų savivaldybių, aišku, įtraukiant ir mūsų bendruomenę, tada tai turi prasmę. Tada šiam tikslui mes galėtume atsisakyti ir dalies palūkanų“, – svarstė A. Vaicekauskas.

Teismo posėdis dėl Seinų miesto savivaldybės skolos lietuviškajai Seinų „Žiburio“ gimnazijai numatytas kovo 28-ąją.


Susiję

Užsienio politika 1783933019531734020

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

kad šitaip prokurorai apsėstų kokiąLietuvos lenkų mokyklą, Lenkijoje kiltų baisus triukšmas. Tai gal tie mūsų "viešieji intelektualai" , kurie taip gina Lietuvos lenkų reikalus, nors vieną kartą susidomėtų ir savo tautiečių Lenkijoje, Baltarusijoje ar Rusijoje problemomis? Bet matyt jiems tai neskauda, už tai ordinų ir medalių nieks nekabins

item