Seime įsteigta nauja Mykolo Romerio laikinoji grupė

Mykolas Romeris Seime įkurta laikinoji Mykolo Romerio grupė, kurios pirmininku išrinktas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokrat...

Mykolas Romeris
Seime įkurta laikinoji Mykolo Romerio grupė, kurios pirmininku išrinktas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Audronius Ažubalis.

Anot grupės steigėjų, jos tikslas bus mažinti Pietryčių Lietuvos gyventojų politinę, socialinę ir kultūrinę izoliaciją ir skatinti jų integraciją. Bus siekiama įgyvendinti švietimo ir kultūros politiką, skatinančią tautinių bendrijų integraciją į Lietuvos visuomenę ir ugdančią patriotizmą bei pilietiškumą.

„Tyrimai rodo, kad tautinėms bendrijoms priklausančių žmonių geopolitinė orientacija (pro-kremliškos pažiūros) susijusi su jų socialine ir ekonomine padėtimi. Kuo skurdžiau žmogus gyvena, tuo jis turi labiau pro-kremliškas pažiūras. Būtent socialinė ir ekonominė pietryčių Lietuvos regiono modernizacija - raktas į jos integraciją“, teigia viena siš grupės narių Laurynas Kasčiūnas.

Mykolo Romerio grupės pirmininko A. Ažubalio teigimu, Lietuvoje gyvenančių tautinių bendruomenių santarvė gali būti pasiekta tik per bendrą, M. Romerio puikiai nusakytą Tėvynės suvokimą, todėl ši lietuvių ir lenkų tautoms svarbi asmenybė nusipelno rimto dėmesio. Būdamas lenkų kilmės, M. Romeris kartu buvo ir savo gyvenamos valstybės Lietuvos patriotas.

Parlamentarų teigimu, būtent tokia tapatybė turi būti skatinama ir Lietuvos pietryčiuose, būtent dėl to būtina orientuotis į tarp tautų ir Lietuvos tautinių bendrijų „tiltus tiesiančias“ ir pavyzdžiu laikytinas istorines asmenybes.

Paklaustas, kuo ši grupė skiriasi nuo anksčiau įsikūrusios Gegužės 3-osios grupės, A. Ažubalis atsakė: „Jau pavadinimas nusako skirtumą: Gegužės 3-ioji yra svarbi istorinė data, tačiau tai daugiau valstybinės reikšmės įvykis ir abejotina, kiek plačiai jo reikšmė suvokiama eilinių piliečių tarpe. Mes grupės pavadinimui pasirinkome asmenybę, kurios požiūris yra vienijantis, ugdantis visų Lietuvos piliečių patriotizmo ir pasididžiavimo Tėvyne jausmą ir turėtų būti sektinu pavyzdžiu Lietuvoje gyvenančioms tautinėms bendrijoms: „Esu lenkas, tikras Lietuvos pilietis, Lietuvos kraštietis, bet ne Lenkijos pakraščio gyventojas... Lietuva man su sostine Vilniumi yra bendra lietuvių ir Lietuvos lenkų krašto Tėvynė“.“

„M. Romerio tautiškumo samprata leidžia į situaciją pažvelgti iš personalinės pozicijos. Sukūrėme grupę ne kaip priešpriešą Gegužės 3-iosios grupei, tačiau akcentuojame kitus dalykus. Manome, kad pirmiausia dėmesys turi būti skiriamas ne atskiroms pavienėms neišdiskutuotoms akcijoms (pavyzdžiui, tokia yra iniciatyva sumažinti rinkimų barjero tautinių bendrijų partijoms), bet konceptualiems dalykams. Pirmiausia grupė sieks spręsti Pietryčių Lietuvos socialines ir ekonomines problemas (per Pietryčių Lietuvos regiono fondo sukūrimą), kurios iš principo yra vietinių politinių veikėjų destruktyvios politikos pasekmė. Išvadavus gyventojus iš šio užburto rato, esmingai keistųsi ir situacija pietryčių Lietuvoje“, teigė A. Ažubalis.

Prie laikinosios Mykolo Romerio grupės prisijunė Audronius Ažubalis, Jurgis Razma, Žygimantas Pavilionis, Laurynas Kasčiūnas, Agnė Bilotaitė, Rimantas Jonas Dagys, Eugenijus Jovaiša, Virgilijus Alekna, Rimas Andreikis, Vitalijus Gailius, Dainius Gaižauskas, Arūnas Gumuliauskas, Asta Kubilienė, Laimutė Matkevičienė, Kazys Starkevičius, Algis Strelčiūnas ir Stasys Tumėnas.


Susiję

Politika 8326104292181883273
item