Didžiosios Britanijos parlamentas atvėrė kelią „Brexit“ derybų pradžiai

Didžiosios Britanijos parlamentas pirmadienį pritarė tam, kad ministrė pirmininkė Theresa May pradėtų Didžiosios Britanijos pasitraukimo ...

Didžiosios Britanijos parlamentas pirmadienį pritarė tam, kad ministrė pirmininkė Theresa May pradėtų Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš Europos Sąjungos procesą, nepaisant to, kad Škotija, paskelbdama planus surengti antrąjį Škotijos referendumą dėl nepriklausomybės, išreiškė savo pasipriešinimą.

Lordų rūmai atmetė paskutines pastangas keisti „Brexit“ įstatymo projektą, įgaliojantį šalies premjerę pradėti derybas dėl išstojimo iš ES, taip atverdami kelią jau antradienį įstatymo projektui tapti įstatymu. 

Premjerė T. May bet kuriuo metu galės pasinaudoti 50-uoju Lisabonos sutarties straipsniu ir pradėti dvejus metus truksiančias derybas. Didžioji Britanija taps pirmąja iš ES išstojusia šalimi. Tačiau T. May atstovas išsklaidė spėliones, kad premjerė antradienį siųs Europos Tarybai pranešimo laišką. 

„Aiškiai sakėme, kad premjerė 50-uoju Lisabonos sutarties straipsniu pasinaudos iki kovo pabaigos“, - teigė premjerės atstovas. 

Nors kitų 27 ES valstybių narių lyderiai mano, kad Didžioji Britanija šiuo straipsniu pasinaudos jau šią savaitę, auga spėlionės, kad T. May juo pasinaudos tik po kovo 25-osios viršūnių susitikimo Romoje. 

Kai tik T. May įspės ES apie savo sprendimą laišku, blokas turės 48 valandas paskelbti deryboms parengtą pasiūlymą, o tolesnis susitikimas planuojamas balandžio 6 dieną.


Susiję

Pasaulis 7550829018249307955

Rašyti komentarą

item