Algimantas Rusteika. Laukia įdomūs ir sunkūs laikai

Tai sakot, tai ir yra laisvė – laisvai važinėtis, kur nori? Bet tada kodėl išvažiuoja kartais ir kartais daugiau nei iš kitų Rytų Europos...

Tai sakot, tai ir yra laisvė – laisvai važinėtis, kur nori? Bet tada kodėl išvažiuoja kartais ir kartais daugiau nei iš kitų Rytų Europos šalių? Keliskart daugiau nei iš Latvijos, o estų tai jau daugiau parvyksta atgal, nei išvyksta? O juk starto sąlygos buvo praktiškai vienodos.

Nereikia būti jokiu specialistu, tai mūsų specifinės problemos, o ne bendra tendencija – priežastys ne bendros su kitais, o atskiros – jos mūsų viduje. Ir užmirškim tą patogų, nekaltą, viską užmaskuojantį žodelį „emigracija“. Tai ne emigracija, o masinis bėgimas.

Bėga kitur ne todėl, kad ten daug geriau, o kad čia nebeįmanoma. Taip bėga nuo gaisro, nuo užkariavusio žiauraus priešo, nuo bado. Bėga ne „į“, o „nuo“. Nuo nevilties ir neteisingumo jausmo, kai negali gauti darbo, o gavęs negali net minimaliai iš to gyventi. Nuo patyčių, kai visi tave ir tavo vaikus laiko nevykėliais.

10–15 % sostinėje ir keliuose didmiesčiuose gyvena gerai ir apie likusius negalvoja. Tie juk lūzeriai, ko iš jų norėti, taip visi valdžios agitatoriai kalba, rašo, trimituoja. Didieji prisimena mažuosius tik prieš rinkimus. Politinės, finansinės ir verslo grupuotės nuožmiai grumiasi dėl pelnų ir įtakos, bet kaip mat susivienija iškilus bendrai grėsmei.

Jokių esminių permainų nėra ir nebus. Norint pakeisti susiklosčiusią sistemą, reikia sprendimų, nenaudingų tiems, kuriems ta sistema naudinga ir kurie ją valdo. Joks politikas nesiims to, kas mažina jo ir jo atstovaujamų galios centrų įtaką.

Norint išmėžti, kas per dešimtmečius susikaupė ir vis labiau smirda, reikia ne vienerių metų. Sistemai, besisukančiai nuo kadencijos iki kadencijos, tai neįmanoma iš principo. Daug patogiau užsiimti nieko nekeičiančia populistine kosmetika, apšaukti savo priešininkus populistais ir toliau ramiai ganytis tarp alyvų.

Rimtai manote, kad apsunkinus šnapso nusipirkimą, sujungus ir atskyrus kelis mokesčius, urėdijas ar universitetus, ministerijų valdininkus su savo stalais pergabenus į kitą bildingą Lietuva esmingai pasikeis, visi ūmai ims bent kiek geriau gyventi ir nebebėgs iš Lietuvos? Manykit taip ir toliau ir ilsėkitės ramybėje – jie tik to iš jūsų ir telaukia. Gausit tautinį Juozuko kostiumėlį už 20€ ir galėsit sau tupėti laimingi.

Tie gausūs atsistatydinimai, demaskavimai ir STT vis nauji šūviai į asmenis yra tik politinių varžovų išstūmimas iš įtakos ir pelno lauko, vyraujančių aukštumėlių šturmas. Susodins savus ir bloga struktūra staiga, per vieną naktį, pataps labai gera ir pagirta tarp moterų.

Visa tai, kas vyksta, tėra permainų imitacija tam, kad permainų nebūtų. Naujokus puola ne dėl to, kad jie kitokie, o todėl, kad jie kiti – tai kova dėl valdžios ir įtakos, o ne už mūsų ir jūsų laisvę. Jie atneša dar daugiau centralizuoto reguliavimo, valstybės diktato ir chaoso. Artimiausiais metais tuo įsitikins ir aklas.

Tikros permainos, keičiančios sistemą, ateis ne tada, kai ateis išgelbėti kiti – geresni sistemos statytiniai. Tikros permainos prasidės tada, kai bet kokia valdžia, kokia ji bebūtų, bus neišvengiamai priversta sistemą keisti. Tam, kad pati išliktų. Tam būtina pasiekti dugną, kur pasirinkimų nebėra. Iki jo dar mums šiek tiek liko.

Laukia įdomūs ir sunkūs laikai. Palinkėkime vieni kitiems stiprybės, kantrybės ir išlikti žmonėmis.

Susiję

Politika 7622134936198270776

Rašyti komentarą

19 komentarų

ale, rašė...

Mintys geros, bet yra vienas netikslumas:
"Joks politikas nesiims to, kas mažina jo ir jo atstovaujamų galios centrų įtaką"

- Juk tas teisinga tik tam atvejui, kai tas "joks" iš tiesų yra joks ne politikas, o pats tikriausias svetimų statytinis - vietininkas mūsų teritorijoje. Taip elgiasi tik ne savos šalies žmonėms tarnaujantys parsidavėliai. Tai gi, kad situacija pasikeistų, neišvengiamai būtina atsisakyti iš šalies primetamos "demokratijos" - visų tuntų svetimšalių konsultantų-patarėjų-"ginėjų".

Nemo rašė...

Nereikia būti specialistu, kad atrastum statistiką, kiek įmanoma ją gauti:

http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tps00177&plugin=1

Ir tada nekalbėtum melo apie "keliskart daugiau" išvykstančių iš Latvijos (visada reikia lyginti ne absoliučiais skaičiais, o skaičiais 100 000 gyventojų) ir nebespekuliuotum apie "sistemą". Iš Estijos taip, keliskart mažiau, bet kai žinai kiek ten skandinavai nuo pat pradžių sukišo pinigų, tai supranti, kad tos "starto pozicijos" vis tik nebuvo tokios jau lygios.

Beje, Ispanijoje 2005 buvo 68 000, o 2015 - 343 000 emigrantų.

Anonimiškas rašė...

Nemo, o ką tamsta norėjote tuo pasakyti? Kad netyčia pačiam, kaip žabalai vištai grūdas, pavyko rasti kažkokią propagandą, neva, statistinius duomenis?

Smikiz rašė...

Šiuo atveju sutinku su Nemo. Straipsnelis — tiesiog paviršutiniškas pamfletas, pernelyg sutirštinantis spalvas, ir parašytas, siekiant trumpalaikio skandalingo efekto. Tai yra ir toliau aitrinamos emocijos, stumiamas tas pats negatyvas ir nepateikiami jokie kontkretūs, realūs siūlymai. Žodžiu, ...

Vernas rašė...

Vaizdelis iš šalies toks. Nemo demskuoja melą apie kelis kart didesnę už kaimynus emigraciją ir taip apgina du šventus reiškinius. Kad mūsų emigracija normali (ne labai didesnė už kaimynų). O sistemos nėra, arba ji gera, arba jos nereikia liesti (nespekuliuoti). Apskritai kalti skandinavai, kad sukūrė nelygias starto pozicijas.

Anonimiškas rašė...

Gi Šakalienės mintis apie pozityvo poreikį liaudies masesė, pasirodo, gyva.

ale, rašė...

Šmiki, galima pagalvoti, kad pagal Jus: tai, jog masiškai bėga žmonės iš savo kraštų, jokia ne problema - jaudintis dėl to nereikia. O va jau kad tas bent trumpam gali sutrikdyti tautų maišymo projekto stūmimą, čia tai jau blogybė beribė.

Anonimiškas rašė...

Teisingai viskas pagal dėsnius, po didelio malonumo apogėjaus, laukia kritimas.

Nemo rašė...

Anonimiškas, jei mano tas linkas yra "propaganda", tai kur tie duomenys - kas juos surinko, kur jie paskelbti? - kurie nėra propaganda?

Iš kur Rusteikia žino, kad iš Lietuvos išvyko "kelis kartus daugiau" nei iš Latvijos? Arba, kad iš Ukmergės išvyko "kelis kartus" daugiau žmonių nei iš analogiško dydžio Gulbene miestelio Latvijoje? Perskaitė? Kur? Pas ką? Kodėl ten patikimiau, nei ES portale?

Šiaip tokius duomenis darosi pačios valstybės, kurios paskui siunčia į ES statistikos aparatą. Ir tik valstybės su savo kapiliarinėmis registracijos sistemomis, o ne pavieniai asmenys gali "išmatuoti" tokį reiškinį kaip nacionalinė emigracija ar imigracija. Mes savo kaimą gal galim išmatuoti, bet ką žinome apie už 20 kilometrų esantį kaimą, nekalbant apie kitoje valstybėje esančius?

Taip, mane erzina toks "laisvas" švaistymasis "faktais". Ir visai ne todėl, kad, kaip čia aiškino Vernas, kad aš "normalizuoju" migraciją ir sistemą. Šiaip man jokių problemų ta "sistemos kritika". Esu skaitęs įvairių žmonių kritiką ir dažnai galvą linkčiojęs.

Bet kritika turi būti kokybiška, patikrinta ir visapusė, atidi aplinkybėms. Nes jei ne, kuo ji skiriasi nuo tos iškreiptos informacijos, kurią apie save skleidžia korumpuota sistema?

Ir čia nėra kažkokia ideologija, čia elementarus padorumas. Tarkime (nors taip nėra), kad aš pritariu Rusteikai, jog visi procesai Lietuvoje paaiškinami kova dėl galios ir pelno, o tokioje aplinkoje nenorintys gyventi bėga kažkur kitur. Bet net jei taip manyčiau, sau neleisčiau, tokią išvadą rašydamas viešai, naudoti suklastotą materialų argumentą (šiuo atveju, savo paties sugalvotą statistiką). O jis sau leidžia. O jūs tai praryjate. Ir dar paskui vaizduojat kritiško proto atstovus, kurie nepasiduoda smegenų plovimui?

Deja, pastarosiomis dienomis, kai pažiūrinėju ProPatria ir čia esančius straipsnius, tokio nekokybiškumo, vienpusiškumo, supaprastinimo matau nemažai. To nereikia painioti su tuo, pritariu ar nepripariu teiginiui tame straipsnyje. Pavyzdžiui, nors kokiam Sinicai galiu nepritarti, esu įsitikinęs, kad jis rašydamas apie tą patį kaip ir Rusteika niekada nepavartotų tokio lengva ranka "argumento", kaip "keliskart didesnė emigracija", nes, būtent, jo argumentacijos išdirbimas yra daug kokybiškesnis, jis tikrina faktus.



Anonimiškas rašė...

„mūsų emigracija normali“. Tikrai „normali“: 1992 m. Lietuvoje buvo apie 3706 tūkst. gyventojų; 2017 m. - 2849 tūkst. gyventojų (per 25 metus sumažėjo apie 857 tūkst. gyventojais) pagal šiuos duomenis. Na, ir ką, kad per keletą metų mažesni emigracijos tempai iš Lietuvos. Vis tiek gyventojų Lietuvoje toliau mažėja. Tokiai šaliai kaip Lietuva „normalu“ netekti maždaug 39,3 tūkst. gyventojų per metus. Tai tada geriau aš patylėsiu...
http://mapijoziai.lt/lietuvos-zemelapiai/gyventoju-skaicius-lietuvoje-1992-2017-m/

Stebėtojas.

ale, rašė...

Nemo, susidaro įspūdis, kad Jūs pergyvenate ne dėl realių žmonių kančių, Jūsų net mintis neaplanko tokia, kad problemas būtina spręsti. Jums kažkodėl tai svarbiausia, kad "kritika turi būti kokybiška, patikrinta ir visapusė, atidi aplinkybėms...". - Bendriau išsireiškus, kad būtų bedantė.
Tokį reikalavimą drąsiai keliate kitiems, bet tik ne sau. Nusispjauti Jums ant to, kad žmonės masiškai bėgti iš Tėvynės turi. Čia Jūs trupučiuką net gi teisus esate, rodydamas, jog tik kažkiek didesnės lietuvaičių emigracijos nederėtų išpūsti iki keliais kartais didesnės. Šiame mažmožyje galiu Jus tik palaikyti. Dar ir papildysiu mintį Jūsų kreipiama linkme tuo, kad iš tiesų, tas bėgimas iš mamų ne vien mūsų pačių nesusipratimų sąlygotas. O tai reiškia, kad ir kitos šalys tokiais pat parazitais užkrėstos. Kas jau reiškia, kad įtakojimas tų procesų globaliu mastu vykdomas.
Dabar dėl tos propagandos nelemtos. Reikalaujate, kad gerbiamas Rusteika (vienas pats) niekaip neturėdamas galimybių atlikti tyrimų viso pasaulio mastu, vien dėl to būtinai turėtų būti pripažintas mažiau teisiu už tokius tyrimus lengvai galinčias atkilti valstybes ar net valstybių sąjungą ES ir viešai teikiančias tokius duomenis. Dabar prašau, atsakykite sąžiningai pats sau (visi kiti tą puikiai ir be Jūsų propagandos žino), o kokias galimybes Jūs vienas pats turite patiktinti, ar tie ES statistikos aparato pateikiami duomenys yra atitinkantys tikrovę, ar jie nėra subtiliai šiek tiek tendencingi - tam tikrų interesų grupių naudai?

Anonimiškas rašė...

,,Laukia įdomūs ir sunkūs laikai''? O argi jie dabar ne tokie? Dėl įdomumo - kaip čia pasakius, kai daug ką tenka patirti savo kailiu, tai įdomumas pamirštamas, nes, gavus mokesčių blankus, jų autoriams absoliučiai neįdomu, kas aktualu ir galbūt kažkiek įdomu mokesčių mokėtojui. ,,Nieko nekeičiančia populistine kosmetika'' ir ,,Visa tai, kas vyksta, tėra permainų imitacija tam, kad permainų nebūtų.'' - čia gerb. Rusteika teisus 100%.

Pikc rašė...

Spėju, apie "įdomius laikus" - tai aliuzija į kinų palinkėjimą-prakeiksmą.

Algimantas rašė...

Smagu, kad skaitinėjat ką parašinėju. Dėkui už nuorodas, statistiką aš ir pats pasižiūriu, tačiau nesu politologas ir nesiknaisioju iki smulkmenų po faktologiją. Rašau apžvalgas, kur išreiškiu savo nuomonę apie įvykius ir jų vertinimus.
Tai nereiškia, kad nekreipiu dėmesio į faktus. Visada juos pasitikslinu tada, kai rašau spaudai. Jei pažiūrėtumėte į šio teksto šaltinį, pamatytumėte, kad tai visiškai ne straipsnis, o mano feisbuko įrašas, gimęs vakaro poilsio metu ir skirtas pasikalbėti su draugais, o ne žiniasklaidai. Tai, kad redaktoriai ima ir įsideda dažnai spontaniškus, viešus feisbuko pagalvojimus į savo portalus ir tekstai pasklinda, jau nuo manęs nepriklauso.
Todėl neteiskit ir nebūsit teisiami. Tai, kad iš Latvijos emigravo dvigubai, o ne keliskart daugiau žmonių, esmės ir mano nuomonės apie įvykius nekeičia.

Algimantas Rusteika

Anonimiškas rašė...

Kinai sakydavo savo nedraugams - ,,Kad tu permainu laikais gyventum!!''

Anonimiškas rašė...

O aš esu didelis Akselio Miuntės ,,Knygos apie San Mikelę'' gerbėjas, todėl kaipo toks sakau ir tvirtinu, kad didžiai svarbus dalykas - kalbėjimasis su žmonėmis. Nelabai sutikau žmonių, kuriems nebūtų įdomu pasisšnekėti. Pagaliau bendravimo svarbą pajuntame, atėję kur nors su reikalais - ir visada įdomu, kai pašnekovas yra atidus, visada patinka, kuomet jis pasako ką nors naujo ir įdomaus - t.y. artimą dialogą laikau vienu iš svarbiausių bazinių faktoriu.

Herba rašė...

Kažkas lyg ir būtų galima sakyti, kad logiška, bet visumoj tai labai sunku skaityti tokias padrikas mintis.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Piar dauk raidžiū? ;)

x rašė...

Dugną jei ir pasieks, tai tik eiliniai žmogeliai.
Kodėl už aukštų tvorų turėtų kas nors keistis? Pakeisti gali tik išorės invazija arba vietinių organizuota revoliucija.

item