Algimantas Rusteika. Laukia įdomūs ir sunkūs laikai

Tai sakot, tai ir yra laisvė – laisvai važinėtis, kur nori? Bet tada kodėl išvažiuoja kartais ir kartais daugiau nei iš kitų Rytų Europos...

Tai sakot, tai ir yra laisvė – laisvai važinėtis, kur nori? Bet tada kodėl išvažiuoja kartais ir kartais daugiau nei iš kitų Rytų Europos šalių? Keliskart daugiau nei iš Latvijos, o estų tai jau daugiau parvyksta atgal, nei išvyksta? O juk starto sąlygos buvo praktiškai vienodos.

Nereikia būti jokiu specialistu, tai mūsų specifinės problemos, o ne bendra tendencija – priežastys ne bendros su kitais, o atskiros – jos mūsų viduje. Ir užmirškim tą patogų, nekaltą, viską užmaskuojantį žodelį „emigracija“. Tai ne emigracija, o masinis bėgimas.

Bėga kitur ne todėl, kad ten daug geriau, o kad čia nebeįmanoma. Taip bėga nuo gaisro, nuo užkariavusio žiauraus priešo, nuo bado. Bėga ne „į“, o „nuo“. Nuo nevilties ir neteisingumo jausmo, kai negali gauti darbo, o gavęs negali net minimaliai iš to gyventi. Nuo patyčių, kai visi tave ir tavo vaikus laiko nevykėliais.

10–15 % sostinėje ir keliuose didmiesčiuose gyvena gerai ir apie likusius negalvoja. Tie juk lūzeriai, ko iš jų norėti, taip visi valdžios agitatoriai kalba, rašo, trimituoja. Didieji prisimena mažuosius tik prieš rinkimus. Politinės, finansinės ir verslo grupuotės nuožmiai grumiasi dėl pelnų ir įtakos, bet kaip mat susivienija iškilus bendrai grėsmei.

Jokių esminių permainų nėra ir nebus. Norint pakeisti susiklosčiusią sistemą, reikia sprendimų, nenaudingų tiems, kuriems ta sistema naudinga ir kurie ją valdo. Joks politikas nesiims to, kas mažina jo ir jo atstovaujamų galios centrų įtaką.

Norint išmėžti, kas per dešimtmečius susikaupė ir vis labiau smirda, reikia ne vienerių metų. Sistemai, besisukančiai nuo kadencijos iki kadencijos, tai neįmanoma iš principo. Daug patogiau užsiimti nieko nekeičiančia populistine kosmetika, apšaukti savo priešininkus populistais ir toliau ramiai ganytis tarp alyvų.

Rimtai manote, kad apsunkinus šnapso nusipirkimą, sujungus ir atskyrus kelis mokesčius, urėdijas ar universitetus, ministerijų valdininkus su savo stalais pergabenus į kitą bildingą Lietuva esmingai pasikeis, visi ūmai ims bent kiek geriau gyventi ir nebebėgs iš Lietuvos? Manykit taip ir toliau ir ilsėkitės ramybėje – jie tik to iš jūsų ir telaukia. Gausit tautinį Juozuko kostiumėlį už 20€ ir galėsit sau tupėti laimingi.

Tie gausūs atsistatydinimai, demaskavimai ir STT vis nauji šūviai į asmenis yra tik politinių varžovų išstūmimas iš įtakos ir pelno lauko, vyraujančių aukštumėlių šturmas. Susodins savus ir bloga struktūra staiga, per vieną naktį, pataps labai gera ir pagirta tarp moterų.

Visa tai, kas vyksta, tėra permainų imitacija tam, kad permainų nebūtų. Naujokus puola ne dėl to, kad jie kitokie, o todėl, kad jie kiti – tai kova dėl valdžios ir įtakos, o ne už mūsų ir jūsų laisvę. Jie atneša dar daugiau centralizuoto reguliavimo, valstybės diktato ir chaoso. Artimiausiais metais tuo įsitikins ir aklas.

Tikros permainos, keičiančios sistemą, ateis ne tada, kai ateis išgelbėti kiti – geresni sistemos statytiniai. Tikros permainos prasidės tada, kai bet kokia valdžia, kokia ji bebūtų, bus neišvengiamai priversta sistemą keisti. Tam, kad pati išliktų. Tam būtina pasiekti dugną, kur pasirinkimų nebėra. Iki jo dar mums šiek tiek liko.

Laukia įdomūs ir sunkūs laikai. Palinkėkime vieni kitiems stiprybės, kantrybės ir išlikti žmonėmis.

Susiję

Politika 7622134936198270776
item