9 žmonės sužeisti per žiniasklaidos nutylimą musulmono išpuolį Diuseldorfe (atnaujinta)

Ketvirtadienio vakarą, apie 21 valandą, Diuseldorfo (Vokietija) traukinių stotyje musulmonas užpuolikas kirviu sužeidė devynis praeivius....

Ketvirtadienio vakarą, apie 21 valandą, Diuseldorfo (Vokietija) traukinių stotyje musulmonas užpuolikas kirviu sužeidė devynis praeivius. Trijų iš jų būklė sunki. Tarp sužeistųjų yra ir 13 metų mergaitė bei du turistai iš Italijos. 

Kaip informuoja „Spiegel“,  užpuolikas mėgino bėgti, bet buvo sulaikytas policijos. Kitų liudytojų teigimu, bėgdamas nuo policijos jis šoko nuo viaduko, stipriai susižeidė bei buvo išgabentas į ligoninę netekęs sąmonės. Policijos teigimu, užpuolikas tikėjosi būti nušautas pareigūnų, o bėgdamas patyrė daugybinius kaulų lūžius. Užpuoliko tautybė, religija ar išpuolio motyvai nebuvo skelbiami, tačiau penktadienį paskelbta, kad tai asmuo iš buvusios Jugoslavijos, turintis psichinės sveikatos problemų. Pareigūnai atsisakė sieti išpuolį su terorizmu.

Vis dėlto po įvykio stotyje pasirodė antiteroristinių operacijų padalinys, traukiniams uždrausta sustoti stotyje, virš jos skraidė sraigtasparnis. Policijos atstovas spaudai teigė, kad ieškoma daugiau įtariamųjų, tačiau taip pat ramino, jog realaus naujų išpuolių pavojaus nėra. Iš pradžių buvo pasirodę klaidingų pareiškimų, jog sulaikyti du užpuolikai, tačiau vėliau informacija paneigta.

Galiausiai šeštadienį paskelbta informacija, jog užpuolikas - 36 metų musulmonas iš Kosovo, įvardytas kaip Fatmir H, Vokietijoje gyvenantis kaip prieglobsčio prašytojas. Iš Kosovo, kuriame nevyksta karas, Fatmiras atvykęs dėl „humanitarinių priežasčių“ ir gyveno Vupertalio mieste Šiaurinio Reino-Vestfalijos žemėje. Pirminis aiškinimas, jog išpuolį lėmė psichinis sutrikimas, neišsklaido abejonių dėl religinių motyvų. Pastaraisiais metais gausybė musulmonų išpuolių Europoje žiniasklaidai buvo pristatyti kaip psichinės ligos padariniai. Kritikai tai pašaipiai praminė „globalia psichinių ligų epidemija“. Žinant, kad 2016-aisiais Vokietijos, Švedijos ir kitų šalių policija laikėsi nuostatos nuslėpti musulmonų ir kitų migrantų nusikaltimus, siekiant išsaugoti geresnę visuomenės nuomonę apie šias asmenų grupes, šis aiškinimas, jog išpuolį lėmė psichinė liga, užduoda tik dar daugiau neatsakytų klausimų.

Vieno iš sužeistųjų motina, Claudia Letizia, socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė ligoninės intensyvios priežiūros palatoje gulinčio sūnaus nuotrauką. Ji teigė, kad žiniasklaida nutylėjo šį įvykį ir prašė socialinių tinklų vartotojų dalintis jos nuotrauka, taip skleidžiant žinią apie musulmono ataką. Per pirmąsias dvi dienas nuotrauka pasidalino daugiau nei 272 tūkstančiai žmonių.



parengta pagal thelocal.detelegraph.co.uk ir socialinių tinklų informaciją


Susiję

Pasaulis 8630170535490179368
item