Vyčio paramos fondas išrinko skelbto Vyčio skulptūros konkurso nugalėtoją

Konkursą laimėjęs darbas „Laisvės karys“ Vyčio paramos fondas ketvirtadienį paskelbė rengto konkurso Vyčio paminklui Lukiškių aikštėje ...

Konkursą laimėjęs darbas „Laisvės karys“
Vyčio paramos fondas ketvirtadienį paskelbė rengto konkurso Vyčio paminklui Lukiškių aikštėje pastatyti nugalėtoją. Juo tapo Arūno Sakalausko kūrinys, kuriam menininkas suteikė pavadinimą „Laisvės karys“.

Nugalėtojui skirta 3 tūkst. eurų premija, antras ir trečios vietos laimėtojams - 2 ir 1 tūkst. eurų. Antrąją vietą Vyčio paramos fondo konkurso komisija skyrė Gitenio Umbraso kūriniui „Baltai“, o trečiają - Stasio Žirgulio darbui „Šviesą nešantis“

Fondas kviečia visuomenę piniginėmis aukomis prisidėti prie konkursą laimėjusios skulptūros Lukiškių aikštėje pastatymo, tačiau dar nėra aišku, ar jį čia statyti leis valstybės institucijos, kol kas neišreiškusios palaikymo šiai su jomis iš anksto nesuderintai iniciatyvai.



Susiję

Politika 7075709793244738838

Rašyti komentarą

5 komentarai

Anonimiškas rašė...

Ne pats blogiausias is pateiktu variantu, tik galima pasigincyti del kairiaja ranka laikomo skydo ivairiai ntrepretuojamas gestas. Tegul bus taip, nors dar buvo galima ir padirbeti.

Anonimiškas rašė...

Paminklas kaip paminklas.Tik nesuprantu,kaip prie jo galima bus dėti gėles.Kokiam atminimui? Kaip galvas kapojo?Lietuviai ne tik gynėsi. Karys yra karys. O pavadinimą galima parašyti kokį nori.

Anonimiškas rašė...

"Baltai" - išties kažkas naujio, ekspresyvaus. Arūno Sakalausko kūrinys (koks ten kūrinys - darbelis), kuriam menininkas suteikė skambų pavadinimą „Laisvės karys“niekuo nesiskiria nuo tarpukario Lietuvos Vytauto paminklo Kaune. Ženkliai primityvesnis nei tuometiniai Košūbos kūriniai. Rodos autorius sustingo tarpukario Lietuvoje ir pataikauja tuometinei inteligentijai, šiandieninių senukų (jau pokario kartos) pačiam primityviausiam skoniui. Vos ne betoninė liaudies meno puoselėtojo, kieme, prie 1x1 metro baseine pastatyta krokodilo skulptūra. Kokio mąstymo lygio ta komisija? Paskelbkite jos narius.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

Jei rimtai - nieko gero. Negi musu skulptoriai save taip įkaline neoklasikinėje sampratoje? Dėl spalvos: ašku, kad ne kas, tik bijojau, kad jis bus išvis tamsus kaip ... na, žodžiu, arba koks nors ekskomunikuotinai žalias. Pagrindinis skuptūros defektas - užfiksuotas psichologinis momentas. Atrodo, kad skulptūros karys stengiasi sulaikyti kažkur sprunkančius: ,,Kur bėgate?! Grįžkite, arba...!!" - pats kairės rankos judesys sukuria tokį įspudį. Iš tiesų tema gan sudėtinga, tačiau naujajam tūkstantmečiui 0 nauja kalba. Mene - taip pat. O karo tematikos ir agresijos charakterio čia išvengti bus toli gražu nelengva dėl paties Vyčio simbolikos - vis dėlto tai yra puolantis ir kalaviju užsimojęs šarvuotas riteris.

item