Susipažinkite su konkursui pateiktais Vyčio paminklo Lukiškių aikštėje modeliais

Aplinkos ministerijos nuotr. Spalio 28 dieną visuomeninkų įkurtas „Vyčio paramos fondas“, vadovaujamas prezidento Valdo Adamkaus, paske...

Aplinkos ministerijos nuotr.
Spalio 28 dieną visuomeninkų įkurtas „Vyčio paramos fondas“, vadovaujamas prezidento Valdo Adamkaus, paskelbė Vyčio paminklo Lukiškių aikštėje konkursą. Konkursui pateikti skulptūrų modeliai šiuo metu visuomenei išstatyti Vilniaus įgulos karininkų ramovėje. Vasario 8 dieną čia vyks ir viešas konkursui pateiktų darbų aptarimas. 

„Vyčio paramos fondas“ ragina visuomenę savo lėšomis pastatyti Vyčio paminklą Lukiškių aikštėje. Tikimasi skulptūrą pastatyti iki 2018 metų vasario 16 dienos.

Šiuo metu Lukiškių aikštėje vykdoma rekonstrukcija, už kurią atsakinga Vilniaus miesto savivaldybė. Garbingiausia aikštės vieta bus palikta Vyčio paminklui.

Kviečiame susipažinti su visais konkursui pateiktais paminklų modeliais.
















Susiję

Politika 6067991624766248794

Rašyti komentarą

22 komentarai

Pikc rašė...

Man vis dėlto gražiausias - Nepriklausomos Lietuvos laikų Vytis. Iš konkursui pateiktų gal pirmas bent kažkiek normalus. Paskutinis būtų pusę bėdos, bet labai jau primena žalvarines figūrėles, kurias visokiuose "kiaušiniuose" saldainių skyriuje buvo galima rasti. :)

Budrys rašė...

Man pirmas visai nieko toks. " Gyvas" Vytis :)

ale, rašė...

Man priimtiniausias tas, kur be jokio peilio...

Anonimiškas rašė...

O kodėl niekas neatvaizdavo balvono "sukurto pagal visas heraldikos taisykles", kurį matome ant kitos pinigo pusės?

Pikc rašė...

Su tokiais kaimynais rytuose ir pietvakariuose be "peilio" - niekaip. ;)

Anonimiškas rašė...

Pirmas geriausias. Paskutinis būtų nieko, bet kalaviją taip jau šleivai laiko, kad bet koks priešas žvengt pradėtų. Kiti per daug kažkokie modernovi. O apie ketvirtą iš vis patylėsiu, muntantas kažkoks iš Černobylio.

ale, rašė...

Patarčiau kolegai kaip nors prasimerkti vieną kart ir pamatyti, iš kurios gi pusės visos fekalijos į Lietuvą plaukia. O tai gaunasi, jog rytų kaimynai blogi nes pasiryžę kanalizacijos smarvės nepriimti už migdolų aromatus.
Štai, tą smarvę brukantiems nachališkai visiems, gal ir gali atrodyti, kad jos nepriimantys - tam tikra kraštutine prasme - yra negeri. Bet kad dusinamas gyvulizmu šitaip vertintų tuos, kurie atsisako gyvulizmą įsileisti už aukštą kultūrą, tai jau žemiau bet kokios kritikos... Klausykite, o kodėl Jūs aklai tikite, neva, tokie vakarai turi bent kokia perspektyvą? Kodėl Jūs už tiesą priimate tai, kas akivaizdžiai yra melas? Jiems (vakarus uzurpavusiems transnacionalams) - tai tik metodas toks, kad gniuždyti auką. O tamstai, kas iš to? Nebent, būtum vergas jų aklas...

Pikc rašė...

Che - Pavlovo refleksas suveikė, koloradizmo diagnozė patvirtinta (eilinį kartą). Niekaip vakarū emperelistū vergaj nesupranta, kad tik rasiejos chanas gali visus išvadot. :D
Prisipažinsiu, man sunku suvokti, KOKS turi būti kiaurumo lygis, kad veikėjas ateitų į Pro Patria puslapį ir čia susirinkusiai auditorijai pradėtų aiškinti, kaip visi jie yra akli ir nemato iš Vakarų ateinančio brudo. Ir taip, ir taip bandau svarstyti - niekaip netelpa į galvą, kad bent kiek adekvatus žmogus galėtų taip postringauti. Antra vertus, apie kokį adekvatumą galima kalbėti, jei žmogelis įsitikinęs, kad rasieja neigiamai vertinama tik dėl to, jog nepriima Vakarų "progreso"?

Nedailininkas rašė...

Tuos ,,menynykus” į zoną kaliniams tatuiruočių daryti. Greitai būtų išaiškinta kas yra kas.

Anonimiškas rašė...

Septintas ir pirmas

Pikc Kažinkavičius rašė...

A, taip, septintas iš pirmo žvilgsnio gal ir nieko - bet kiek per mažas paveiksliukas, kad galima būtų tiksliau įvertint. Bet aš vis tiek lieku prie savo nuomonės, kad Nepriklausomos (t.y. "tarpukario") Lietuvos Vytis geriausiai atrodytų. Kam kažką išradinėti, kai jau viskas yra?

Anonimiškas rašė...

Tik ne ketvirtas su ta lekste (pamete karda?) ir neaiskia sukuosena, ne duriantis ozono skyle sestas ir ne Simtamecio Karo prancuzu riteri primenantis (prie ko ten mes?!) 11-asis. Arciausiai tiesos - vis delto pirmasis. Labai klasikinis arba neoklasikinis, itin ekspresyvus zirgas, ko nepasakyciau apie raiteli. Atrodo, kad pastarasis stengiasi ne verztis i prieki, tai ne atakuojantis riteris, o kazka bandantis sustabdyti kavalerijos padalinio vadas. Tegul autoriai dar paiesko sprendimu. Visas tematinis centras turi buti sukoncentruotas i raiteli - tegul jis buna tvirtas, ryztingas, jo kunas turi isreiksti emocine koncentracija, jo uzsimojimas kalaviju turi buti itn subtiliai isreikstas. Tegul kalavijo mostas ir raitelio veido israiska bus tiek patriotiskumo, tiek ir teisingumo simboliai.

Anonimiškas rašė...

Juokingi vertintojai. Cha...

ale, rašė...

Pick: "KOKS turi būti kiaurumo lygis, kad veikėjas ateitų į Pro Patria puslapį ir čia susirinkusiai auditorijai pradėtų aiškinti, kaip visi jie yra akli ir nemato iš Vakarų ateinančio brudo."

- Matai, katinėlį, prisiplakimas prie Pro Patrijos nėra joks įrodymas, kad tamsta nuoširdžiai ir siekiate tų tikslų, kuriuos deklaruoja Pro Patria. Juk ne žodžiais mes Tėvynę mylim. O juk vietoj įrodymo, kad iš tikrųjų tą Tėvynę mylite, reiškiate pasipiktinimą, kaip gi čia kažkas (privalu visiems suprasti - koloradikas kažkoks) drįsta abejoti tuo. Taigi, brangusai, ką tamsta atstovaujate ir, kokių tikslų siekiate, rodo jūsų veiksmai, o ne deklaracijos. Dabar transnacionalams siekiant dezorganizuoti nacionalines valstybes ir taip užvaldyti visą pasaulį, labiausiai priešinasi viena Rusija. O ką tamsta darote? Juk niekaip nepagrįstai burnojate Rusiją. - Tuo ir padedate jiems silpninti ir griauti ją. Jūs gi praktiškai padedate beviltiškai liberalizmu smirdantiems vakarams, o visais jų griekais kaltinate Rusiją. Ką gi tokiu atveju Jūs galite turėti bendro su MŪSŲ (ne Jūsų) Tėvyne?

Pikc rašė...

Na, "katyte", su tamstelės (ne MANO) "tėvyne" aš tikrai nieko bendro neturiu - ir turėti nenoriu. :) O kad padedu silpnint ir griaut rasieją ("niekaip nepagrįstai ją burnodamas" - užskaitau išsireiškimą! :D), tai jo - dziagsiu pragarią. :D
P.S. Užteko maaažyčio kabliuko, kad temoje apie Vyčio paminklą koloradikas(-ė) pradėtų giedoti ditirambus maskolijos ulusui ir baisiausiai piktintis nepritariančiais. :) Beje, šito (-s) veikėjo (-s) skonį (išsirinko 4-ą variantą ("kad be peilio būtų") - irgi "užskaitau". Kad taip daugiau Lietuvai tokių patri(j)otų! :D
P.P.S. Mlialskimes, kad rasieja mus ižgelbetū, nes kas daugeu, negu rasieja, nori, kad mūsū nacianaline valstibe išliktū?!

ale, rašė...

Pick: "P.P.S. Mlialskimes, kad rasieja mus ižgelbetū, nes kas daugeu, negu rasieja, nori, kad mūsū nacianaline valstibe išliktū?! "

- Nieko nesupranti, mažuti. - Juk tik mažam ir te gali atrodyti, jog pasaulio rykliams gali rūpėti priekvailiais užsikrėtusi kažkokia tai Lietuva, kurią gelbėti, neva ir yra jų vienintelis tikslas. Būkite ramus, niekas nieko gelbėti nė nesiruošia, nei Rusija, nei amerikės kriminalą už nosies vedžiojantys liberalizmu prasmirdę transnacionalai. O štai garsiausiai rėkia, neva, "rusai puola", būtent tie, kurie iš tikrųjų patys ir puola. Tik mažvaikis gali nesuprasti, kad Rusijos žlugdymas - tai tas pats, kas vakarų liberal-kriminalui padovanojimas visų Rusijos gamtinių išteklių. Taigi, jei Rusija išsilaikys, tai ir tokios šalys, kaip Lietuvėlė gauna šansą išlikti. O jei Rusijos, po to dar ir Kinijos neliks, tai tokiems labusams - giesmę angelai tuoj pat sugiedos.
- Auk greičiau, mažutį.

Pikc rašė...

"Taigi, jei Rusija išsilaikys, tai ir tokios šalys, kaip Lietuvėlė gauna šansą išlikti." - nu tai ir sakau, kad tik rasieja gali mus išgelbėt! Visi ant kelių ir melstis rasiejos chanui! Ir dar Mao vėlei - nes šalia rusų dar ir kinai mums išlikimo šansas. :D
O aš tuo tarpu eisiu rasiejos žlugdyt. :D
P.S. "mažutį" - :D:D:D

ale, rašė...

Pick: "O aš tuo tarpu eisiu rasiejos žlugdyt."

- Galima pagalvoti, kad čia šmaikštaujate taip - "na zlo vragu". Žinoma, pagal Jus, taip turėtų galvoti visi - tikitės to. O juk praktiškai, tai jokio skirtumo, tyčia tą darote, suprantate ar ne, jog paškudindamas ant Rusijos, signalizuojate visam pasauliui, neva, Rusiją kaip nacionalinę valstybę būtina sunaikinti. Štai tokiu savo neišmanėlišku aktyvumu ir tarnaujate tiems, kurie pasišovę visas valstybes (tame tarpe ir Lietuvą) demoralizuoti, demontuoti ir taip paversti lengvai valdomu niekaip nebegebančiu susikalbėti chaosu. Pradedu įtarti, kad misiją tokią esate gavęs iš savo šeimininkų. Manote, už tai jie ims ir pradės Jus savu laikyti? Galiu išduoti paslaptį: jie jau ir dabar tamstą laiko savu - šunimi.

Pikc rašė...

Jūs rašykit, rašykit - nedažnai taip pasijuokti tenka. :D

žara rašė...

Taip ir įtariau, kad atsiras jėgų, siekiančių iš visuomenės reikalavimo Lukiškių a. matyti Vytį padaryti farsą. Šitiems "modelių" kūrėjams (iš kur jie tokie ir randasi?) ir jų užsakovams reiktų priminti, kad Vytis yra ne šiaip rėkiantis ginkluotas raitelis, bet valstybinis ženklas (ar naujieną pasakiau?!). Todėl jis turi spinduliuoti atitinkamas lietuviams brangias vertybes. Čia jau reiktų atsargiau patikslinti: gal ne tiesiog lietuviams (nes po sovietmečio tų lietuvių čia yra labai įvairių), bet būtent kovotojams už Lietuvos laisvę - būtent jiems brangias vertybes turi spinduliuoti tas Vytis. Čia tokių projektų nematyti! Be to kam išradinėti dviratį ir eikvoti lėšas? Partizaninio karo metu visiems buvo aišku, kaip atrodo tas Vytis. Kadangi paminklas skiriamas būtent aniems kovotojams, todėl tokį Vytį (kad ir nuo smetoniško lito) ir reikia naudoti. Taigi "modelis" jau seniai yra, tereikia konkurso, kaip jį tinkamai įkomponuosime į aikštę. Valstybės pažinimo centras yra dar vienas liūdnas pavyzdys, kaip išdarkomi mums brangūs ženklai (kitokių ten nemačiau!): http://pazinkvalstybe.lt/mediaserve/hash/eyJmaWxlIjoicG9zdFwvMjhcLzU2YzcxMGZlNzg1ZjQucG5nIiwiZmlsZXR5cGUiOiIifQ== Ten dar yra tokia spausdinimo mašinėlė, pristatoma kaip partizanų. Ant jos būgno puikuojasi riebus užrašas MOCKBA - jo nusukti "centro" šeimininkams nesinori...

ale, rašė...

Kad gi piktas ir beprasmiškas tas Jūsų juokas. - Tiesiog šaipymasis iš nesuprastų dalykų.

Gluosnis rašė...

"Dabar transnacionalams siekiant dezorganizuoti nacionalines valstybes ir taip užvaldyti visą pasaulį, labiausiai priešinasi viena Rusija."
Hmm Rusija yra "antiutopija" to kas gaunasi sumašius nacijas ir užspaudus nacionalinių valstybių galimybę. Atsitokek "ale," - nuo kada Rusija nacionalinė valstybė? Taip yra kiek rusų orginalių ties Maskva...o kitur - suvirškintos tautos tautelės daug kur prarandančios savo kalbas ar jau praradusios. Jas vienija jėga primesta rusų kalba ir tiesiog prievarta (Čečėnija savo noru lieka ?). Žiūrėt į Rusiją kaip į teigiamą pavyzdį...gal dar Šiaurės korėją pasiūlytum :)

item