R. Legutko: J. Kaczynskis sieks ES sutarčių peržiūros, Lenkija nerems D. Tusko kandidatūros

Pristatome Lenkijos europarlamentaro prof. Ryszardo Legutko komentarą portalui wpolityce.pl po šį antradienį vykusio Vokietijos kancler...

Pristatome Lenkijos europarlamentaro prof. Ryszardo Legutko komentarą portalui wpolityce.pl po šį antradienį vykusio Vokietijos kanclerės Angelos Merkel susitikimo su Lenkijos „Teisės ir Teisingumo“ (PiS) partijos lyderiu Jaroslawu Kaczynskiu. Profesorius Legutko buvo vienas iš trijų šio susitikimo dalyvių iš Lenkijos pusės.

Pasak J. Kaczynskio, dabartinė Europos Sąjungos padėtis reikalauja keisti bendrijos sutartis. PiS pirmininko teigimu, turi būti padidintas Europos Vadovų Tarybos vaidmuo bei apriboti tam tikri Europos Komisijos įgaliojimai ir kompetencijos. Per susitikimą J. Kaczynskis kritikavo ir bandymus didinti ES centralizaciją.

Wpolityce.pl: Pone profesoriau, kokia atmosfera tvyrojo susitikime su Angela Merkel?

R. Legutko: Atmosfera buvo labai gera. Tai ne pirmas šių politikų, kurie gerbia ir vertina vienas kitą, susitikimas.

Kam buvo skirta daugiausia dėmesio?

Daugiausia dėmesio sulaukė Europos Sąjungos ateitis ir pasekmės, kurias atneš Brexit, bei tam tikrų grupių reikšmės išaugimas bendrijoje. Pirmininkas [J. Kaczynskis] teigė, kad bendrijos sutartys privalo būti peržiūrėtos. Jo teigimu, Europos Vadovų Tarybos vaidmuo privalo būti padidintas bei apriboti tam tikri Europos Komisijos įgaliojimai ir kompetencijos. J. Kaczynskis kritikavo dabartinių bendrijos sutarčių nesilaikymą bei Europos Sąjungos centralizacijos didinimą. Jis taip pat įtikinėjo Vokietijos kanclerę, kad bandymas britams primesti sudėtingas išstojimo sąlygas, kad kitos valstybės ateityje nepasektų jų kelių, yra klaida. J. Kaczynskis tvirtai pabrėžė, kad ES turi remtis pagarba ir pasitikėjimu, o ne bauginimais.

Kokia buvo A. Merkel reakcija į J. Kaczynskio išdėstytus pasiūlymus?

Kanclerė pritarė bendriems pirmininko teiginiams, tačiau labai aiškiai parodė nepritarimą sutarčių keitimui. A. Merkel teigimu tai padidins dezintegraciją, nes išaugs skirtingų ir tarpusavyje nederančių iniciatyvų ir [bendrijos] vizijų skaičius. Tačiau privalau pastebėti ir teigiamą Vokietijos pozicijos pokytį: anot ponios kanclerės, galima pradėti diskusijas ir jų metu parengti pokyčių projektus bei sulaukus tinkamo laiko juos įgyvendinti. Tai jau yra tam tikras išeities taškas.

Ar kanclerė pristatė kokius nors naujus sprendimus Europos Sąjungai?

Ne. Ponia kanclerė sutiko, kad ES negali būti paremta baime. Kalbėjo apie svarbų tautinių valstybių vaidmenį. Tačiau tai neperaugo į jokį konkretų santvarkos reformų pasiūlymą.

Ar kalbėjote apie pabėgėlių kvotas?

Susitikimo metu ši tema nebuvo paliesta.

Ar ponia kanclerė teiravosi apie Konstitucinį Tribunolą?

Apie vidinę politiką nediskutavome.

Ar ponia kanclerė ragino J. Kaczynskį palaikyti Donaldo Tusko kandidatūrą į ES Vadovų Tarybos prezidento pareigas?

Šis motyvas buvo aptartas susitikimo pabaigoje. Pozicija buvo aiški ir nedviprasmiška – negalime paremti šios kandidatūros.

Kaip J. Kaczynskis argumentavo tokią poziciją?

J. Kaczynskio teigimu, [D. Tuskas] yra kontroversiška figūra Lenkijoje. Be to, dėl D. Tusko veiklos vyksta tam tikri tyrimai, kurie gali vesti prie politinės, teisinės ir baudžiamosios atsakomybės. Iki šiol nesulaukėme ir paties D. Tusko prašymo paremti jo kandidatūrą, todėl neturime jokio pagrindo ją paremti.

Versta iš www.wpolityce.pl


Susiję

Pasaulis 4224319516513851142

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

joo,lenkai eilinį sykį pademonstravo SAVO poziciją ir SAVO interesus.Kad mums taip...O ES vis stipriau veržia kilpą,ir po to stebisi,kad atsiranda norinčių ištrūkti.

item