Prancūzijos katalikai suglumę, kol jų paremtas kandidatas grimzta į finansinį skandalą

Katalikai Prancūzijoje sutrikę, nes kandidatas į šalies prezidentus, kurį jie masiškai parėmė, dabar įklimpęs į finansinį skandalą. Teigi...

Katalikai Prancūzijoje sutrikę, nes kandidatas į šalies prezidentus, kurį jie masiškai parėmė, dabar įklimpęs į finansinį skandalą. Teigiama, jog Respublikonų partijos išrinktas kandidatas į prezidentus Francois Fillonas savo žmonai iš parlamentinių lėšų sumokėjo beveik milijoną eurų už darbą parlamento padėjėja, nors ji to darbo nedirbo. Be to, Fillonas pripažįsta dviems savo mokyklinio amžiaus vaikams sumokėjęs 84 tūkst. eurų, kai 2005-2007 metais taip pat įdarbino juos padėjėjais.

Fillonas dėl šių mokėjimų atsiprašė, teigdamas, jog tokia praktika buvo plačiai paplitusi tuo metu, kai jis buvo senatoriumi. Tačiau neaišku, ar po šio skandalo stipriai smukęs jo populiarumas atsistatys. Be to, partijos viduje vis daugėja siūlymų jam trauktis iš rinkimų ir partijai išrinkti kitą kandidatą. Tačiau Fillonas kol kas atsilaiko prieš tokius siūlymus, teigdamas, kad jo kandidatūrai „nėra geresnės alternatyvos“ ir kad pasitraukimas iš rinkimų sukeltų „didžiulę krizę“.

Katalikai Prancūzijoje masiškai parėmė Filloną, parama jam stipriausia katalikiškiausiuose šalies regionuose - Brėtanėje ir Luaros slėnyje. Fillonas, penkių vaikų tėvas ir praktikuojantis katalikas, daugelio katalikų buvo matomas kaip vienintelė reali alternatyva dabartinėms socialistinėms ir Nacionalinio fronto siūlomoms išstojimo iš Europos Sąjungos idėjoms. Jis balsavo prieš vienalyčių „santuokų“ įteisinimą, pažadėjo kovoti prieš galimybę tos pačios lyties poroms įsivaikinti vaikus, taip pat balsavo prieš dirbtinį apvaisinimą lesbietėms, pasisakė už burkinių viešo dėvėjimo draudimą ir parėmė persekiojamus krikščionis Artimuosiuose Rytuose. Kita vertus, jis yra pasakęs, jog asmeniškai nepritaria abortams, tačiau jų uždrausti ar riboti nebandytų, bei kitų su katalikišku mokymu nesuderinamų teiginių.

Didelė dalis Fillono rėmėjų priklauso judėjimui La Manif Pour Tous. Tai 2013 metais pradėta sekuliari iniciatyva, kuria priešinamasi šalies įstatymų leidėjų sprendimui įteisinti vienalytes „santuokas“, nors tam nepritarė dauguma Prancūzijos piliečių. Judėjimas yra suorganizavęs kelias virš milijono žmonių į Paryžių sutraukusias demonstracijas. Tai didžiausios tokio tipo demontracijos Europoje.

Didelio populiarumo sulaukęs La Manif Pour Tous judėjimas davė pradžią ir katalikiškam politiniam judėjimui Sens Commun („Sveikas protas“), kuris nuo pat pradžių parėmė Fillono kandidatūrą. Nors jis pirmavo apklausose ir buvo daugiausia galimybių tapti prezidentu turintis kandidatas, naujausios apklausos rodo, kad politikas pagal populiarumą nukrito į trečią vietą. Jį aplenkė apklausose pirmaujanti Nacionalinio fronto lyderė Marine Le Pen bei socialliberalų judėjimo „Pirmyn!“ lyderis Emmanuelis Macronas.

Jei nuspręs nominuoti naują kandidatą į prezidentus, Respublikonai tai padaryti gali iki kovo 17-os dienos.

Parengta pagal Churchmilitant.com informaciją


Susiję

Pasaulis 5059071088328423292

Rašyti komentarą

item