Kviečiame moksleivius dalyvauti rašinių konkurse „Nuo ko reikia ginti Lietuvos istoriją?“

Jaunimo sambūris „Pro Patria“ šiemet kviečia moksleivius rašiniuose svartyti ir atsakyti į klausimą: „Nuo ko reikia g...





















Jaunimo sambūris „Pro Patria“ šiemet kviečia moksleivius rašiniuose svartyti ir atsakyti į klausimą: „Nuo ko reikia ginti Lietuvos istoriją?“

Minėdami Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimą, šiemet kviečiame apsvarstyti istorijos svarbą valstybės nepriklausomybės išsaugojimui. Daugelis tyrimų atskleidė aiškų ryšį tarp valstybės istorijos mokėjimo ir pasididžiavimo Lietuva, pasiryžimo ją ginti, joje gyventi, noro, kad čia gyventų ir kurtų vaikai bei anūkai. Mažai kas ginčijasi, kad savo valstybės istoriją reikia mokėti, tačiau šiandien ji neretai skęsta ginčuose dėl to, kaip turime vertinti savo praeitį, kokią ją prisiminti. 

Vis dažniau iš istorijos mokslo reikalaujama „vertybinio neutralumo“. Tačiau tikrovėje jis niekada neišvengia vertybių tiek atrenkant svarbius ir nesvarbius istorijos faktus, tiek ir formuojant jų vertinimus. Visa tai priklauso daugiausiai nuo to, kieno – savo valstybės ar svetimomis – akimis žvelgiame į Lietuvos istoriją. 

Šiandien kyla vis daugiau diskusijų dėl vieno ar kito įvykio, istorinių asmenybių, jų darbų Lietuvai vertinimo. Mūsų valstybės istorija tampa ideologinių kovų lauku – bandant perrašyti Lietuvos praeitį, kartu bandoma kurti šiuolaikinės Lietuvos ateitį. 

Tokių aplinkybių apsuptyje kviečiame kritiškai pažvelgti į istorijos mokslą ir santykį su politika bei apmąstyti:

Ar požiūrių į istoriją įvairovė gali būti begalinė ir yra savaime vertinga?

Kas ir kodėl stengiasi pakeisti naujausių laikų Lietuvos istoriją? Kas rašo ir kas perrašo Lietuvos istoriją?

Kas šiandien pateikia XX a. Lietuvos istorijos interpretacijas, sutampančias su skleistomis sovietų okupacijos metais?

Ar ir kaip galima pasipriešinti Lietuvos istorijos perrašymo mėginimams?

Ar įmanomas visuomenės susitarimas svarbiausiais praeities vertinimo klausimais? 

Ką šiandien reiškia ginti istoriją ir kokia yra politinė istorijos reikšmė?

Visos Lietuvos 11-okus ir 12-okus kviečiame siųsti savo rašinius, kurių apimtis neturėtų viršyti 1000 žodžių, adresu [email protected] iki 2017 m. vasario 27 d. imtinai. 

Geriausius rašinius atrinks speciali konkurso komisija, o trims geriausiems rašiniams bus skiriamos vardinės stipendijos: už 1 vietą – 100 eurų, už 2 – 75 eurų, už 3 – 50 eurų. Konkurso nugalėtojai bus apdovanoti Kovo 11-ąją dieną Vilniuje.

Taip pat pateikiame moksleiviams rekomenduojamus skaitinius šia tema:

Alvydas Jokubaitis. Liberalus istorijos pašalinimas

Romualdas Ozolas. Istorikų galvose Lietuvos valstybės nebėra

Vidmantas Valiušaitis. Istoriografijos drama: išeiti iš sovietinio naratyvo primestų interpretacijų lauko

Dovilas Petkus. Lemtingos Lietuvos klaidos


Apie savo dalyvavimą pranešti ir pakviesti dalyvauti savo draugus galite ir konkurso puslapyje socialiniame tinkle Facebook


Susiję

Politika 6705909569847531122
item