Kun. Robertas Urbonavičius. Norėti daugiau

Kaip nuo Rytų tolimi Vakarai, taip toli kaltes mūsų nusviedžia. kaip tėvas gailisi vaiko, taip gailisi Viešpats ištikimųjų. (atli...

Kaip nuo Rytų tolimi Vakarai,
taip toli kaltes mūsų nusviedžia.
kaip tėvas gailisi vaiko,
taip gailisi Viešpats ištikimųjų.
(atliepiamoji psalmė)

Pasakojama, kad bežaidžiančiai mažajai Teresei Martin (būsimajai šv. Kūdikėlio Jėzaus Teresei), sesuo pasiūlė pasirinkti vieną kaspinėlį iš pilno krepšelio, o ši sušuko: aš renkuosi viską! Šis iš pažiūros egoistinis vaiko poelgis atskleidė šventosios nuostatą – trokšti iš Dievo visko, net jei į tą viską įeina ir didžiulė dvasinė tamsa, kūno liga bei apleidimas.

Šio sekmadienio evangelijoje girdimi Viešpaties paliepimai irgi skirti tam, kad mes trokštume daugiau. Mokymas atsukti kitą skruostą, nesipriešinti piktam žmogui, atiduoti palaidinę, duoti kiekvienam, kas prašo, ir dar galiausiai mylėti savo priešus yra gražus paklausyti, bet sunkus įgyvendinti. Kiek sukurta egzegetinių paaiškinimų, „ką iš tikro norėjo pasakyti Jėzus“, moralinių išlygų bei filosofinių pasvarstymų, kad tik būtų galima padaryti šį Jėzaus mokymą suprantamesnį ir telpantį į „eilinio kataliko“ suvokimo rėmus. Tačiau kiekvienas, kad ir geriausias, paaiškinimas dalinai yra atitolimas nuo Jėzaus žinios. Viešpačiui nereikia advokatų ar atstovų spaudai, kurie išverstų į „paprastą kalbą“, ką Jis turėjęs minty. Niekas kitas taip gerai nepažinojo ir nepažįsta žmogaus širdies gelmių kaip mūsų Išganytojas – nes Jis jas sukūrė bei atpirko. Tad jei Viešpats mums paliko būtent tokius, o ne kitokius pamokymus, būkime tikri, kad Jis žinojo, kad Jo mokiniai sugebės jų laikytis. Kas sako kitaip, tas nenori, kad mes rinktumėmės visą Jėzaus „mokinio krepšelį“, bet tik patogų Kristaus sekimo variantą. Jėzus nežadėjo, kad mums bus patogu juo sekant. Nesakė, kad nereiks įdėti pastangų, neminėjo, kad apsaugos nuo kančių ir išbandymų. Ne. Viso to reikia, nes tokia mokinystės kaina. Toks šventumo kelias. Kas nusprendžia gyventi pagal Evangeliją, tas pasaulio akyse nebėra nei protingas nei išmintingas. Apaštalas Paulius šiandien mums pataria: „Jei kas jūsų tarpe tariasi esąs išmintingas šiame pasaulyje, tepasidaro kvailas, kad būtų išmintingas. Šio pasaulio išmintis Dievo akyse yra kvailystė. Parašyta: „Jis sugauna protinguosius jų gudrybėje“. Ir toliau: „Viešpats žino išminčių mintis, kad jos niekingos“.

Sekime Kristaus išminties keliu su pasitikėjimu ir drąsiai, nes keliaujame ne vieni.

Kas laikosi Kristaus žodžių, tas iš tiesų tobulai myli Dievą.
(Evangelijos antifona)



Susiję

Robertas Urbonavičius 8588211249685545841
item