Daugiakalbės lentelės Vilniuje kabės ir toliau

Gatvių pavadinimus ne lietuvių kalba žyminčios lentelės Vilniuje kabo teisėtai – nusprendė Vilniaus apygardos administracinis teismas (VA...

Gatvių pavadinimus ne lietuvių kalba žyminčios lentelės Vilniuje kabo teisėtai – nusprendė Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT).

Teisėjos Violetos Petkevičienės teigimu, šios lentelės buvo atidengtos oficialių ceremonijų metu, dalyvaujant tautinių bendrijų atstovams ir jos yra traktuotinos kaip puošybos elementai ir architektūriniai akcentai, kurie simbolizuoja Vilniaus miesto ryšius su kitomis bendruomenėmis ir valstybėmis.

Teisėja taip pat pažymėjo, kad lentelės pakabintos tik tam tikrose sostinės gatvėse, kurios pavadintos pagal etninę kilmę ar religiją.

„Teismas nusprendė, kad tai nėra viešieji užrašai, kaip tai numatyta Valstybinės kalbos įstatymo 17 str. pirmoje dalyje“, – konstatavo teisėja.

Bylą nagrinėjo trijų teisėjų – V. Petkevičienės, Ivetos Pelienės ir Rūtos Miliuvienės – kolegija.

Įpareigoti savivaldybę nukabinti lenteles teismo prašė Vyriausybės atstovė Vilniaus apskrityje Vilda Vaičiūnienė, teigusi, kad gatvių pavadinimų žymėjimas ne lietuvių kalba pažeidžia Valstybinės kalbos įstatymo nuostatas. Ankstesniame teismo posėdyje V. Vaičiūnienė taip pat teigė, kad lentelėmis gali būti kurstoma nesantaika, dėl jų gauta piliečių ir visuomeninių organizacijų skundų.

Teismo sprendimas gali būti skundžiamas.


Susiję

Politika 535252480734214005
item