„Brexit“ įstatymas skinasi kelią Didžiosios Britanijos parlamente

Vadinamasis „Brexit“ įstatymas įveikė pirmąją kliūtį Didžiosios Britanijos parlamente. Dauguma deputatų trečiadienio vakarą pritarė detal...

Vadinamasis „Brexit“ įstatymas įveikė pirmąją kliūtį Didžiosios Britanijos parlamente. Dauguma deputatų trečiadienio vakarą pritarė detalėms, susijusioms su tolesnėmis procedūromis Bendruomenių Rūmuose. Ministrė pirmininkė Theresa May šiuo įstatymu siekia parlamentarų įgaliojimo leisti jai paskelbti išstojimo iš Europos Sąjungos pareiškimą.

Dvi dienas deputatai diskutavo dėl įstatymo projekto. Tolesnės konsultacijos ir trečiasis svarstymas žemuosiuose parlamento rūmuose numatyti kitą savaitę. Tuomet įvyks ir lemiamas balsavimas. Tada įstatymo projektas bus teikiamas aukštiesiems rūmams. Jam abiejuose parlamento rūmuose turi būti pritarta iki kovo 7-osios.

Aukšti opozicijos politikai iš Leiboristų partijos pareiškė ketinantys pritarti įstatymui, tačiau teigė reikalausiantys pataisų. Vėliausiai iki kovo galo T. May nori informuoti Briuselį apie savo šalies siekį išstoti iš Bendrijos. Tik tada galės būti pradėtos derybos dėl pasitraukimo.

Trumpame įstatymo projekte, kuris pateiktas parlamentui, sakoma: „Ministrė pirmininkė turi teisę paskelbti apie Jungtinės Karalystės planus išstoti iš ES, remiantis 50-uoju ES sutarties straipsniu“. Taip premjerė reaguoja į Aukščiausiojo teismo sprendimą, remiantis kuriuo, paskutinį žodį dėl išstojimo pareiškimo turi tarti parlamentas. 

T. May ketvirtadienį paskelbs pasitraukimo iš ES planą. Ji prieš dvi savaites savo kalboje paskelbė apie „kietą „Brexit“. Premjerė išves Didžiąją Britaniją ir iš Europos vidaus rinkos. Tada ji pažadėjo pateikti tikslesnį savo derybų strategijos planą.


Susiję

Pasaulis 4364708114484638322
item