Aukščiausiojo Teismo teisėjas apie smurtą prieš vaikus: „Įstatymų nereikia keisti, reikia keisti požiūrį“

Artūras Pažarskis, Eltos nuotrauka Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas A. Pažarskis LNK TV paaiškino, kas lemia bylų dėl smurto prie...

Artūras Pažarskis, Eltos nuotrauka
Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas A. Pažarskis LNK TV paaiškino, kas lemia bylų dėl smurto prieš vaikus nagrinėjimą ir ko reikia, kad tokios bylos būtų sprendžiamos greičiau, paprasčiau, o kaltininkas sulauktų tinkamos bausmės. Dalinamės įrašu, skelbtu socialinio tinklo Facebook paskyroje „Lietuvos teismai“.

- Kas apsunkina bylų dėl smurto prieš vaikus nagrinėjimą? 

- Bylos dėl smurto prieš vaikus yra labai jautrios ir sudėtingos. Teisėjai tokio pobūdžio bylas nagrinėja labai atidžiai ir dėmesingai, atsakingai priima sprendimus. Šių bylų nagrinėjimas priklauso nuo to, kaip jos pradedamos, kokie faktai yra žinomi, kaip surenkami bylos duomenys, kaip prokurorai vertina kaltinamo asmens veiksmus, kaip juos kvalifikuoja. Teismai bylą nagrinėja ne bet kaip, ne savo nuožiūra, o tik pagal Baudžiamojo proceso kodekso nustatytas taisykles.

- Kas galėtų būti pakeista įstatymuose, kad tokios bylos būtų sprendžiamos greičiau, paprasčiau ir kad kaltininkas sulauktų realios bausmės?

- Įstatymų nereikia keisti, reikia keisti požiūrį. Požiūrį nuo pat žemiausios grandies – nuo šeimos narių, nuo institucijų, kurios prižiūri ir saugo vaikus, nuo kaimynų, kad tokie atvejai, kai jie paaiškėja, nebūtų užglaistomi, slepiami ir būtų pateikiami kompetentingoms institucijoms. Šios institucijos turi taip pat atsakingai atlikti savo darbą – įstatymas joms leidžia atlikti daug reikalingų procedūrų, surinkti, apklausti, ištirti, paskirti ekspertizes ir t.t. Deja, matyt, kartais į tokio pobūdžio bylas pasižiūrima nepateisinamai atmestinai. Įstatymai numato daug galimybių visoms institucijoms, taip pat ir teismui, priimti teisingus sprendimus, kurie užkirstų kelią skriausti mūsų vaikus.

Susiję

Šeimos politika 6804859287313820340

Rašyti komentarą

6 komentarai

Anonimiškas rašė...

Teisingas pastebėjimas, įstatymų visada daug, tik jų nesilaikoma, seniausi yra Dievo įstatymai, ar visi jų laikosi?, taip ir tuo atveju, kūrimas įstatymų, tai darbo imitacija, kitaip sakant jei padaryt nieko negali belieka tik kurt įstatymus, kurie neduos norimų rezultatų.

Anonimiškas rašė...

Tikro teisejo mintys. Teisejui nereikia daug teisinio reguliavimo. Profesija ipratina aiskinti teise. Pakanka tureti minty pagrindinius principus ir kazkiek pamatiniu pozityviosios teises normu. Kas kita valdininkas. Biurokratai varzomi taisykliu be teises jas aiskinti. Todel bet koks neaiskumas veda i neveikluma.

Nežiniukas rašė...

Kaip jūs nesuprantate visų tragiškų įvykių paskirties? Policija yra, vaiko teisės yra, socialiniai darbuotojai yra, pakankamas teisinis reguliavimas yra, probleminės šeimos žinomos. Ko trūksta?

Trūksta formalios priežasties, norint sugriauti šeimą ir atimti iš šių šeimų gerus vaikus ir kai kam atiduoti (Norvegijos pavyzdys). Jiems pasiūlyk vaikus iš probleminių šeimų - jiems tikrai tokių vaikų nereikia.

Taigi, su pretekstu "vaikų teisių gynyba", leidžiama įvykti tragedijoms, kad po to visas šeimas paskelbti potencialiomis smurtautojomis.

Puikiausia to iliustracija, tai kaip nacistinė Vokietija užpuolė Lenkiją. Vokiečiai be priežasties nepuolė Lenkijos. O priežastis paprasta - nacių kareiviai persirengė lenkų kareiviais, perėjo Lenkijos sieną ir iš ten apšaudė Vokietijos teritoriją. Dievas mato, kad ne Vokietija užpuolė Lenkiją, Vokietija tik gynėsi.

Jeigu žiūrėti į dabartinę situaciją santechniko akimis, tai jam aišku, kad seni surūdiję vamzdžiai trūksta, ne nauji. Bet jei senų vamzdžių pagrindu paskelbiama, kad visi vamzdžiai nesaugūs?

Iki šiol Lietuvoje po tragedijų (bent jau viešai) valstybinės institucijos nepadarė išvados, kokio tipo šeimose vyksta tragedijos. Normalus žmogus ieškotų priežasties ir tik tą priežastį šalintų. Dabar gi greitai visos šeimos bus paskelbtos smurtautojomis, bet vaikai dažniausiai bus paimami tik iš padorių šeimų, visokio, tik ne fizinio, pagrindu.

Pikc rašė...

"Jiems pasiūlyk vaikus iš probleminių šeimų - jiems tikrai tokių vaikų nereikia." - BŪTENT! Rinka yra, paklausa yra, trūksta tik prekių - ir būtent kokybiškų. Užtat ir stengiasi. Tuo pačiu dar ir šeimos institutą sugriaus - puikus naudos derinimas su malonumu, kaip sako. O "papildomas bonusas" - galimybė terorizuoti "neteisingai mąstančius", grasinant atimti vaikus. Vienžo, vieni pliusai. :)

Anonimiškas rašė...

Pagrindinė smurto prieš vaikus priežastis - PLANINGAI KURIAMAS SKURDAS - nedarbas, ubagiškas darbo užmokestis, krašto infrastruktūros griovimas (švietimas, žemės ūkis, sveikatos apsauga, visuomeninis transportas), žvėriškos maisto, vaistų ir komunalinių paslaugų kainos; melo ir purvo srautai žiniasklaidoje, teisingumo nebuvimas teismuose.
Dėl šitų preižasčių didėja neviltis, alkoholizmas, savižudybės, emigracija ir smurtas prieš vaikus.
Dėl viso šito kalti - sublatnėję POLITIKAI, sugyvulėję VERSLININKAI ir virtę prostitutėmis ŽURNALISTAI. Viskam bendras vardiklis - KORUPCIJA.
Iki Vaikų Teises ginančios organizacijos nepradės KOVOTI su aukščiau išvardintais reiškiniais (konkrečiai), visi jų demaršai tebus seilių taškymas ir bezdėjimas prieš vėją.

Anonimiškas rašė...

Tikra tiesa - skurdas ir socialinė neteisybė (atskirtis) yra visų mūsų blogybių priežastis.
http://www.delfi.lt/verslas/verslas/nustatytas-efektas-kaip-turtinguju-gyvenimo-gerejimas-veikia-visus-gyventojus.d?id=70103778

Aukščiau DELFI straipsnis: Nustatytas efektas, kaip turtingųjų gyvenimo gerėjimas veikia visus gyventojus

Skaitykite daugiau: http://www.delfi.lt/verslas/verslas/nustatytas-efektas-kaip-turtinguju-gyvenimo-gerejimas-veikia-visus-gyventojus.d?id=70103778

item