Aukščiausiojo Teismo teisėjas apie smurtą prieš vaikus: „Įstatymų nereikia keisti, reikia keisti požiūrį“

Artūras Pažarskis, Eltos nuotrauka Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas A. Pažarskis LNK TV paaiškino, kas lemia bylų dėl smurto prie...

Artūras Pažarskis, Eltos nuotrauka
Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas A. Pažarskis LNK TV paaiškino, kas lemia bylų dėl smurto prieš vaikus nagrinėjimą ir ko reikia, kad tokios bylos būtų sprendžiamos greičiau, paprasčiau, o kaltininkas sulauktų tinkamos bausmės. Dalinamės įrašu, skelbtu socialinio tinklo Facebook paskyroje „Lietuvos teismai“.

- Kas apsunkina bylų dėl smurto prieš vaikus nagrinėjimą? 

- Bylos dėl smurto prieš vaikus yra labai jautrios ir sudėtingos. Teisėjai tokio pobūdžio bylas nagrinėja labai atidžiai ir dėmesingai, atsakingai priima sprendimus. Šių bylų nagrinėjimas priklauso nuo to, kaip jos pradedamos, kokie faktai yra žinomi, kaip surenkami bylos duomenys, kaip prokurorai vertina kaltinamo asmens veiksmus, kaip juos kvalifikuoja. Teismai bylą nagrinėja ne bet kaip, ne savo nuožiūra, o tik pagal Baudžiamojo proceso kodekso nustatytas taisykles.

- Kas galėtų būti pakeista įstatymuose, kad tokios bylos būtų sprendžiamos greičiau, paprasčiau ir kad kaltininkas sulauktų realios bausmės?

- Įstatymų nereikia keisti, reikia keisti požiūrį. Požiūrį nuo pat žemiausios grandies – nuo šeimos narių, nuo institucijų, kurios prižiūri ir saugo vaikus, nuo kaimynų, kad tokie atvejai, kai jie paaiškėja, nebūtų užglaistomi, slepiami ir būtų pateikiami kompetentingoms institucijoms. Šios institucijos turi taip pat atsakingai atlikti savo darbą – įstatymas joms leidžia atlikti daug reikalingų procedūrų, surinkti, apklausti, ištirti, paskirti ekspertizes ir t.t. Deja, matyt, kartais į tokio pobūdžio bylas pasižiūrima nepateisinamai atmestinai. Įstatymai numato daug galimybių visoms institucijoms, taip pat ir teismui, priimti teisingus sprendimus, kurie užkirstų kelią skriausti mūsų vaikus.

Susiję

Šeimos politika 6804859287313820340
item