Trišalėje taryboje svarstyti darbo ir poilsio laiko reglamentavimo klausimai

Antradienį Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje vykusiame Trišalės tarybos posėdyje profesinių sąjungų, darbdavių ir Vyriausybės at...

Antradienį Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje vykusiame Trišalės tarybos posėdyje profesinių sąjungų, darbdavių ir Vyriausybės atstovai ieškojo susitarimo dėl diskutuotinų Darbo kodekso nuostatų. Šį kartą nagrinėti darbo ir poilsio laiko reglamentavimo klausimai.

Posėdyje pavyko sutarti dėl darbo laiko režimų, kai dirbantiems pagal suminę darbo laiko apskaitą būtų taikomas trijų mėnesių apskaitinis laikotarpis, o visiems kitiems – vieno mėnesio apskaitinis laikotarpis. Pirmu atveju maksimalus darbo laikas per savaitę, įskaitant viršvalandžius, negalės viršyti 48 val., antru atveju – 60 val. per savaitę.

Taip pat sutarta, kad suminę darbo laiko apskaitą galima bus taikyti esant poreikiui ir pasikonsultavus su darbuotojų atstovais bei kitais kolektyvinėje sutartyje numatytais atvejais.

Buvo sutarta ir dėl darbo laiko apskaitos, kai darbdaviai privalės vesti visų darbuotojų, išskyrus dirbančių pagal nekintantį darbo grafiką, laiko apskaitą.

Klausimai dėl to, kokio ilgio kasmetines atostogas suteikti darbuotojams, papildomų atostogų neįgalius vaikus auginantiems vienišiems tėvams, pailgintų atostogų dėl ypatingų ar kenksmingų sąlygų bei dėl darbo stažo, taip pat dėl darbo naktį bei viršvalandžių, dar bus svarstomi kituose posėdžiuose.

Trišalė taryba taip pat pritarė prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlymams asmenims, įsivaikinantiems vaikus, suteikti teisę į tėvystės ir vaiko priežiūros atostogas.


Susiję

Ekonomika 7688028072610262588
item