Toma Bružaitė. Išnaudojama #TvirtaMergaitė

Lietuva įsibrovė į pasaulio žemėlapį. Karalienės Mortos mokyklos bei Vaikystės sodo darželiai, vykdydami akciją #TvirtaMergaitė, sugalvoj...

Lietuva įsibrovė į pasaulio žemėlapį. Karalienės Mortos mokyklos bei Vaikystės sodo darželiai, vykdydami akciją #TvirtaMergaitė, sugalvojo prisijungti prie JAV iniciatyvos „Women’s March on Washington“. Įspūdingas sąrašas šalių, reiškiančių solidarumą JAV moterims ir štai, Lietuva – jų tarpe.

Žygiuojame, nes mums rūpi, žygiuojame už moteris, solidarumą, skirtybes, toleranciją, aplinkos išsaugojimą ir visa kita... Skamba gana abstrakčiai, bet suklysti čia neįmanoma. Tai pirmas žingsnis, norint į akciją sutraukti minias. Visi ras vietos, visi ras, kas svarbu, kas rūpi. „Sister March Vilnius“, taip eisena vadinasi Lietuvoje, kelia sau tokį tikslą: „Norime atkreipti dėmesį bei diskutuoti apie smurtą patiriančias moteris bei vaikus“ (organizatorių pasisakymas „Facebook“ diskusijoje). Kas gali prieštarauti tokiam tikslui? Dar daugiau. Kas drįstų prie tokio tikslo neprisidėti?

Tik štai, man neužteko tų skambių antraščių ir plakatinių lozungų, tad pasižiūrėjau į šią akciją atidžiau. Man buvo įdomu, kokia iš tiesų yra šios akcijos žinia, ką iš tiesų paremti, prie ko prisidėti yra kviečiamos mūsų mergaitės ir moterys.

Renginys vyks sausio 21 dieną. Data nėra atsitiktinė – tai naujojo JAV prezidento inauguracijos diena. Pasak organizatorių, ji pasirinkta būtent tam, kad naujam prezidentui, Senatui ir Atstovų rūmams parodytų, jog nepritaria jų planuojamai politikai. Ir toks tikslas dar būtų pakankamai abstraktus – visi rastų, dėl ko ir prieš ką protestuoti. Tačiau organizatoriai čia nesustoja. Nors žygio internetiniame puslapyje konkretūs siekiai nėra deklaruojami, ten galima rasti gražiai paaiškintas, visiems skoniams tinkamas vertybes ir principus, viena iš pagrindinių organizatorių JAV Linda Sarsour prieš kelias dienas pripažino, jog eisena, ar vyktų ji JAV, Filipinuose, Vokietijoje ar Lietuvoje, turi tris pagrindinius tikslus: palaikyti Obamos įgyvendintą sveikatos apsaugos sistemą, protestuoti prieš naujosios valdžios vykdomą politiką imigrantų atžvilgiu (teisingumo dėlei reikėtų užsiminti, jog naujoji JAV valdžia politiką nori griežtinti tik nelegalių imigrantų atžvilgiu) ir, kaip pašnekovė teigė, pats svarbiausias eisenos tikslas – paremti Planuotos tėvystės organizaciją (angl. Planned Parenhood).

Šie tikslai, o ir visa akcijos organizatorių komunikacija rodo, jog tai yra JAV radikalių kairiųjų pilietinis, politinis pareiškimas. Eisenos Lietuvoje organizatoriai nori kalbėti tik apie smurtą patiriančias moteris bei vaikus. Viskas gerai. Žygiuokim, diskutuokim, žinokim, padėkim. Klausimas toks – ar įmanoma, perėmus idėją organizuoti renginį ir tuo pačiu nuo bendrų tikslų ir nuo dalies tos idėjos atsiriboti? Ar įmanoma būti ir tuo pačiu metu nebūti tarp tų organizacijų ir aktyvistų, kurie labai aiškiai deklaruoja radikalias kairuoliškas idėjas?

Įsivaizduokime mums artimesnę situaciją. Ar tikrai galėtume pateisinti renginį, kuriame žygiuotų, pavyzdžiui, iškėlę Tarybų Sąjungos vėliavą ir tuo pačiu organizatoriai teigtų, jog mes nesame už Tarybų Sąjungą, bet mums patinka raudona spalva ir mes esame tik už bendruomeniškumo skatinimą? Aš nepateisinčiau.

Aišku, kyla klausimas, kuo blogi tie JAV organizatorių keliami tikslai? Aš susilaikysiu nuo sveikatos apsaugos sistemos ar nelegalių imigrantų politikos vertinimo. Tačiau norėčiau Lietuvos eisenos organizatorių paklausti, ar žinote, kas yra Planuotos tėvystės organizacija? Ar žinote, kokia veikla ji užsiima, kokias vertybes bei tikslus deklaruoja? Ar tikrai žino tvirtos mergaitės, jų tėvai ir mokytojai, ką sausio 21 dieną dalyvaudami rems?

Planuotos tėvystės organizacija turi didžiausią abortų klinikų tinklą JAV. Kai kurie pasakytų, na ir gerai, legalus ir saugus abortas yra moters teisė. Tačiau Planuotos tėvystės organizacijos veiklos keliamos diskusijos ir su ja susiję skandalai gerokai pranoksta Lietuvos diskusijas apie žmogaus embrionus ar moters teisę pasidaryti abortą iki dvyliktos nėštumo savaitės, nelaukiant 72 valandų. Planuotos tėvystės organizacija turi aiškų, visiškai neslepiamą tikslą – įteisinti laisvai prieinamus abortus be jokios priežasties ir iki pat gimimo. Beje, per įvairią humanitarinę veiklą, savo tikslus ši organizacija įgyvendina ne tik JAV, bet ir kitose pasaulio šalyse.

Ar žinote, ką reiškia abortas iki gimimo? Kai kūdikis, tokio dydžio, kokius tik pagimdžiusios mamos sūpuoja, yra sutraiškomas, kad būtų lengviau jį išimti arba, pusiau gimusiam vaikui perkerpamas stuburas kaklo dalyje, arba, tarkime, 30-tą nėštumo savaitę į gimdą suleidžiamas druskos tirpalas, nuo kurio kūdikis miršta, o vėliau jis pašalinamas iš gimdos. Jei kartais druskos tirpalo nepakanka, išgyvenęs gimęs kūdikis tiesiog paliekamas mirti. Būna, kad kai kam, kaip pavyzdžiui Gianna Jessen, pavyksta išgyventi ir paliudyti šį akivaizdų smurtą prieš vaikus.

Lygiai taip pat abortas yra smurtas prieš moteris, galima sakyti, vyrų dominavimo simbolis. Tik pagalvokit, moteriai, nenorinčiai gimdyti vaiko, pradėto jos pačios vyrui išprievartavus, padaromas abortas, o po jo toji moteris ir vėl grįžta pas smurtaujantį vyrą. Arba abortą pasidaro moteris, pastojusi atsitiktinio sekso metu, tam vyrui net nežinant. Vyrai nejaučia jokių pasekmių, jiems už nieką nereikia atsakyti. Visais atvejais moteris yra nukentėjusioji, kuri vyro smurto, jo neatsakingo elgesio ir aborto pasekmes kenčia visą gyvenimą.

Akcija „Sister March Vilnius“ lyg ir kviečiama kovoti su smurtu prieš vaikus ir prieš moteris, bet tuo pačiu palaikoma organizacija, kuri net neslepia siekių legalizuoti smurtą prieš mažiausius be jokių apribojimų. Ši situacija darosi dar kraupesnė matant, kad abortus be apribojimų siūlančias ir žmogaus organų prekyba kaltinamas klinikas (čia verta susipažinti su David Daledien vykdytu tyrimu), organizaciją, įkurtą dar 1916 metais eugeniką ir rasizmą atvirai propagavusios Margaret Sanger, remia mokyklų ir darželių tinklas. Norisi tikėti, kad tai vyksta tik dėl nežinojimo.

Karalienės Mortos mokyklos bendruomene, apsaugokit mūsų gimusias ir negimusias mergaites nuo išnaudojimo! Gražios tos oficialiai tinklalapyje deklaruojamos nesmurtinės, vienijančios, skirtybes švenčiančios vertybės. Bet, klausantis pastarųjų JAV organizatorių pasisakymų, stebint, kaip kitokią poziciją dėl abortų turinčios organizacijos yra pašalinamos iš šios akcijos (pvz.: New Wave Feminism, Students For Life, Women’s Medical Clinic, kuri siūlo alternatyvas abortams), akivaizdu, jog palaikančių žmonių skaičiai, kuriuos „Woman’s March on Washington“ surenka paskelbusi labai abstrakčius, plačius ir įvairiai interpretuojamus tikslus, reikalingi tik tam, kad būtų sustiprinta jų pačių labai konkreti žinia: „Hands off Planned Parenthood and our reproductive rights. Hands off Muslims. Hands off the undocumented“ (Linda Sarsour) (vert. „Šalin rankas nuo Planuotos tėvystės ir mūsų reprodukcinių teisių. Šalin rankas nuo musulmonų. Šalin rankas nuo imigrantų, gyvenančių be dokumentų“).

Jei jau matuojam, kiek Lietuvoje yra Amerikos, tai gal paieškokim ko nors geresnio ir tikresnio. Tikrai rasim. Neleiskim, kad #TvirtaMergaitė būtų išnaudojama radikalių kairiųjų.


Susiję

Toma Bružaitė 2156181323028994645
item