Siekiama eliminuoti kai kuriuos žemės pardavimo saugiklius

Žemės ūkio ministerija trečiadienį Vyriausybei pristatė Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatymo pataisas, kuriomis bandoma eliminu...

Žemės ūkio ministerija trečiadienį Vyriausybei pristatė Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatymo pataisas, kuriomis bandoma eliminuoti kai kuriuos žemės pardavimo saugiklius. Vyriausybė tam linkusi pritarti.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis teigia, kad Vyriausybė mėgina rasti kompromisą su ES. Ministras pirmininkas kartu pripažino, kad 2014-aisiais priimti vadinamieji žemės pardavimo saugikliai nebuvo visai efektyvūs.

„Pradėta procedūra dėl ES teisės pažeidimų. Lietuvos pastangos naikinti pažeidimus nėra pripažįstamos, gresia finansinės baudos. Tad Vyriausybė projektą ir siūlo, kad būtų atsižvelgta į Europos Komisijos nuomonę. Tie saugikliai, kurie buvo sudėti, yra naikinami. Ribojimas iš esmės buvo nelabai efektyvus, nes per porą metų galbūt du užsieniečiai kreipėsi dėl žemės pirkimo“, - tikino S.Skvernelis.

Anot Žemės ūkio ministerijos, šiandien galiojantys profesinių įgūdžių ir kompetencijos reikalavimai privačios žemės ūkio paskirties žemės įgijėjams yra neproporcingi, todėl esą yra naikintini. Ministerija siūlo tikslinti minėtas nuostatas dėl profesinių įgūdžių ir kompetencijos reikalavimų, jų atsisakant, kai žemės ūkio paskirties žemė yra perkama ne pirmumo teise.

Nepaisant to, opozicinių liberalų Seimo frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas Žemės ūkio ministerijos siūlomas pataisas vadina vis dar nepakankamomis, nes apribojimų įsigyti žemę išlieka, ir grasina naujomis pataisomis.

Tuo metu valdančiųjų Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys Povilas Urbšys neprognozuoja, ką nuspręs Seimas. Bet jis akcentuoja, kad reikia rasti kompromisą tarp komercinio ir nacionalinio intereso.

„Negalime paversti žemės eiline preke. Reikia žiūrėti ir į užsienio praktiką. Ten esama įvairių apribojimų. Nevertėtų taip tiesmukai reaguoti į Europos Sąjungos nuomonę“, - sakė Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas P.Urbšys.

Susiję

Ekonomika 5536851126438489526
item