Rašysenos analizė rodo, kad L. Walesa bendradarbiavo su slaptąja policija

Rašysenos tyrimas patvirtino, kad nuo 1970 iki 1976 metų Lechas Walesa, vėliau įkūręs „Solidarumo“ judėjimą, už atlygį bendradarbiavo su ...

Rašysenos tyrimas patvirtino, kad nuo 1970 iki 1976 metų Lechas Walesa, vėliau įkūręs „Solidarumo“ judėjimą, už atlygį bendradarbiavo su komunistinės Lenkijos slaptąja policija, antradienį pranešė ekspertai, skelbia naujienų agentūra AP.

Valstybinio Lenkijos tautos atminties instituto (IPN) pareigūnai pranešė, kad atlikta komunistinio laikotarpio dokumentų, pasirašytų agento „Boleko“, kuris, kaip manoma, yra L. Walesa, analizė esą neginčijamai įrodo, kad L. Walesa buvo pasirašęs susitarimą bendradarbiauti su slaptąja šalies policija. Pasak pareigūnų, dokumentai taip pat rodo, kad jis teikė ataskaitas apie režimui oponavusius savo bendradarbius ir pasirašė 17 kvitų dėl priimtų pinigų, gautų mainais į suteiktą informaciją.

1983 metais apdovanotas Nobelio taikos premija už vadovavimą taikiam pasipriešinimo judėjimui, 73-ejų L. Walesa iš karto nebuvo pasiekiamas komentarams. Tačiau panašius įtarimus anksčiau jis griežtai neigdavo ir tvirtindavo, kad minėtieji dokumentai - suklastoti. Dėl šios priežasties ekspertai atliko rašysenos analizę.

Šie dokumentai neseniai buvo aptikti dabar jau mirusio buvusio komunistų pareigūno namuose ir sulaukė didelio konservatorių vyriausybės dėmesio. L. Walesą ji vertina kritiškai ir siekia atskleisti kuo daugiau informacijos apie jo praeitį.

Vis dėlto instituto vadovas Jaroslaw Szarekas teigė, kad šie atradimai nekeičia fakto, kad praėjusio amžiaus devintajame ir dešimtajame dešimtmečiais L. Walesa buvo Lenkijos judėjimo už laisvę simbolis ir viena žinomiausių pasaulio asmenybių.

L. Walesa, kuris buvo pirmasis pokomunistinėje Lenkijoje visuotiniuose rinkimuose išrinktas šalies prezidentas, 2000 metais pritrūkus įrodymų teismas dėl šių kaltinimų išteisino, tačiau jie vis iš naujo iškyla į paviršių.


Susiję

Pasaulis 21414396327837243

Rašyti komentarą

item