Lenkija sovietiniam režimui tarnavusiems teisėsaugininkams mažins pensijas

Lenkijos premjerė Beata Szydlo Lenkija apsisprendė: nuo šių metų rudens sovietiniam režimui tarnavusiems 32 tūkstančiams teisėsauginink...

Lenkijos premjerė Beata Szydlo
Lenkija apsisprendė: nuo šių metų rudens sovietiniam režimui tarnavusiems 32 tūkstančiams teisėsaugininkų triskart sumažins pensijas ir neįgalumo pašalpas, rašoma portale lrytas.lt.

Tokį sprendimą įteisinusį įstatymą Lenkijos Respublikos Seimas priėmė paskutinę 2016 metų Seimo darbo dieną. Naująjį įstatymą skubos tvarka pasirašęs prezidentas Andrzejus Duda pareiškė, kad pagaliau – tegul ir po beveik 30 metų – bus atkurtas istorinis teisingumas.

Jam pritarė ir premjerė Beata Szydlo priminusi, jog su sovietiniu režimu kovoję asmenys gauna minimalią – 880 zlotų (200 eurų) – pensiją, mat sovietmečiu jie buvo metami iš universitetų ir neturėdami išsilavinimo galėjo dirbti tik menkai mokamą darbą.

Nuo šiol sovietmečio teisėsaugininkams (saugumiečiams, policininkams ir kovai su opozicija skirtų karinių dalinių atstovams) bus mokamos vidutinio dydžio pensijos (šiuo metu 2053 zlotai, arba 467 eurai), ir invalidumo pašalpos (1543 zlotai, arba 351 euras). Tačiau yra ir tokių sovietmečio saugumiečių bei policijos darbuotojų, kurie gauna 18 tūkst. zlotų (4,1 tūkst. eurų) pensiją.

Sociologinių apklausų duomenimis, dauguma lenkų pritaria naujajam įstatymui, bet Seimo opozicija, policininkų profsąjunga, Helsinkio žmogaus teisių gynimo organizacija jį kritikuoja. Visų pirma, šis sprendimas galioja visiems, kurie 1944–1990 metais dirbo saugumiečiais ir policininkais, nesvarbu, kiek laiko dirbta, kokios pareigos eitos, ar kenkta opozicijai ir pan.

Prieš tokį įstatymą pasisako ir Aukščiausiasis Teismas, pareiškęs, jog naujajame įstatyme įteisinta valstybinė represinė politika už grupinius, o ne individualius poelgius, juolab kad 1990 m. buvo atlikta teisėsaugininkų liustracija, o gavusiems leidimą dirbti toliau valstybė esą suteikusi garantiją, jog nepatirs jokių teisinių ar finansinių suvaržymų.

Tokius priekaištus B.Szydlo atmetė pareiškusi, jog tuometinė liustracija buvusi tik akių dūmimas, todėl istorinis teisingumas turi įsigalioti – tegul ir pavėluotai. Be to, ji patikino, jog Tautos atminties institutas sudarys slapta opozicijai talkinusių teisėsaugininkų sąrašą ir jiems pensijos nebus mažinamos.

Susiję

Pasaulis 1578283820747147340

Rašyti komentarą

item