L. Kasčiūnas siūlo bent 10 proc. ES projektų viešinimo lėšų skirti regioninei žiniasklaidai

Propatria.lt nuotrauka Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Laurynas Kasčiūnas kreipėsi į finansų mini...

Propatria.lt nuotrauka
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Laurynas Kasčiūnas kreipėsi į finansų ministrą Vilių Šapoką, prašydamas pakeisti Europos Sąjungos (ES) fondų lėšomis finansuojamų projektų viešinimą reglamentuojančias taisykles ir įtvirtinti nuostatą, jog ne mažiau kaip 10 proc. tokių projektų viešinimo paslaugų turi tekti vietiniams ir regioniniams viešosios informacijos rengėjams ir skleidėjams.

„2016 m. gruodžio mėn. Nacionalinės rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacijos atstovai kreipėsi dėl galimybių vietinei ir regioninei periodinei spaudai dalyvauti ES fondų lėšomis finansuojamų projektų viešinimo paslaugų konkursuose. Tokius viešinimo paslaugų konkursus dažniausiai laimi stambios viešųjų ryšių agentūros. Tuo tarpu vietiniams ar regioniniams laikraščiams beveik neįmanoma atitikti perkančiųjų organizacijų nustatytų kvalifikacinių reikalavimų, pavyzdžiui, turėti įvykdytą atitinkamos vertės viešinimo paslaugų sutartį, nes jie dažnai negauna didelės vertės užsakymų; arba atitikti kriterijus, kurie nustato kiek mažiausiai kartų per savaitę turi būti leidžiamas laikraštis; taip pat dažnai yra nustatoma per aukšta laikraščio dienos tiražo egzempliorių skaičiaus kartelė“, – teigė L. Kasčiūnas.

ES fondų finansuojamų projektų viešinimą reglamentuoja finansų ministro pasirašomas dokumentas. Šių projektų viešinimui 2014–2020 m. laikotarpiui yra skirta 23,5 mln. eurų.

„Kreipiuosi į ministrą V. Šapoką prašydamas įtvirtinti nuostatą dėl regioninei žiniasklaidai tenkančios projektų viešinimo dalies. Tai stiprintų regioninę žiniasklaidą ir taip didintų Lietuvos gyventojų informacinį raštingumą, kas yra itin svarbu hibridinių grėsmių kontekste, nes būtent stipri ir nepriklausoma žiniasklaida gali būti priešiškų jėgų propagandos ir dezinformacijos atsvara ir padėti visuomenei atskirti melagingą informaciją“, – sakė L. Kasčiūnas.


Susiję

Politika 7780307612513850943
item