Didžioji Britanija negalės pradėti pasitraukimo iš ES proceso be parlamento pritarimo

Antradienį Didžiosios Britanijos Aukščiausiasis Teismas atmetė Ministrų kabineto apeliaciją ir paskelbė sprendimą, kuris įpareigoja šalie...

Antradienį Didžiosios Britanijos Aukščiausiasis Teismas atmetė Ministrų kabineto apeliaciją ir paskelbė sprendimą, kuris įpareigoja šalies vyriausybę gauti parlamento pritarimą deryboms dėl šalies išstojimo iš Europos Sąjungos (ES).

Birželį vykusiame referendume Didžiosios Britanijos piliečiams pasisakius už pasitraukimą iš ES, premjere tapusi Theresa May subūrė darbo grupę inicijuoti vadinamajam „Brexitui“ ir paskelbė, kad ministrai gali atstovauti šalies interesams pasitraukimo iš ES procese. Theresa May planavo derybas pradėti pasinaudojusi šimtmečius galiojančia monarcho suteikiama prerogatyva.

Tačiau prieš pasitraukimą iš ES pasisakančios grupės ėmė kovoti už tai, kad inicijuoti pasitraukimo procesą galima būtų tik tuo atveju, jei tokiam sprendimui pritartų Didžiosios Britanijos parlamentas.

Lapkritį Aukštasis teismas tokiai nuomonei pritarė, tačiau vyriausybė šį sprendimą apskundė Aukščiausiajam Teismui.

Teismas antradienį nusprendė palikti galioti žemesnės instancijos teismo sprendimą, todėl derybos dėl pasitraukimo iš ES galės prasidėti tik tada, kai tam pritars parlamentas.

Analitikai teigia, jog planas pradėti derybas kovo mėnesį dabar gali būti nukeltas dar tolimesniam laikui. Parlamentas priimti sprendimą turėtų iki kovo pabaigos.


Susiję

Pasaulis 1005014009013254607

Rašyti komentarą

item