D. Trumpas nurodė pasitraukti iš TPP ir nutraukė finansavimą užsienio abortų organizacijoms

JAV prezidentas Donaldas Trumpas įgyvendino vieną iš savo rinkiminių pažadų: jis pirmadienį pasirašė dekretą dėl šalies pasitraukimo iš R...

JAV prezidentas Donaldas Trumpas įgyvendino vieną iš savo rinkiminių pažadų: jis pirmadienį pasirašė dekretą dėl šalies pasitraukimo iš Ramiojo vandenyno partnerystės sutarties (TPP) ir pažadėjo nuolaidų toms kompanijoms, kurios gamins produktus Amerikoje.

Be to, D. Trumpas žada greitu metu „iš naujo derėtis“ dėl Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutarties (NAFTA) su Kanada bei Meksika. Jo teigimu, jau numatyti susitikimai su Kanados premjeru Justinu Trudeau ir Meksikos prezidentu Enrique Pena Nieto.

Pirmadienį D. Trumpas pasirašė ir kitus du dekretus, sulaukusįus mažiau dėmesio Lietuvos žiniasklaidoje. Vienas jų įšaldė naujų federalinių darbuotojų samdymą, su išimtimi kariuomenės struktūroms. Tuo vykdomas pažadas kovoti su biruokratinio aparato augimu. Kitu dekretu JAV prezidentas sugrąžino vadinamąją „Meksiko miesto politiką“ ir uždraudė iš JAV mokesčių mokėtojų pinigų finansuoti užsienyje veikiančias abortus atliekančias ar už jų įteisinimą pasisakančias organizacijas, tokias kaip Tarptautinė planuotos tėvystės federacija.

„Meksiko miesto politika“ pirmiausia buvo priimta prezidento Ronaldo Reagano 1984 metais, ją išlaikė ir George'as H. W. Bushas, tačiau 1993 metais nutraukė Billas Clintonas. Po aštuonių metų ji buvo atstatyta George'o W. Busho, tačiau 2009 metais ir vėl panaikinta Baracko Obamos.

Šiuo D. Trumpo sprendimu JAV mokesčių mokėtojų pinigų neteks organizacijos, atliekančios abortus užsienyje bei lobistinės organizacijos, siekiančios, kad abortai būtų legalizuoti užsienio šalyse.

Naujausia apklausa rodo, kad net 74 proc. amerikiečių palaikytų abortų draudimą po 12 nėštumo savaitės, kai tuo tarpu didžiausią abortų klinikų tinklą JAV valdanti Planuotos tėvystės organizacija siekia visiško abortų legalizavimo iki pat gimimo momento.


Susiję

Šiaurės Amerika 7069804867633560558
item