D. Trumpas atleido generalinę prokurorę, blokavusią imigracijos draudimą

Sally Yates JAV prezidentas Donaldas Trumpas atleido laikinai pareigas ėjusią generalinę prokurorę Sally Yates, viešai prieštaravusią j...

Sally Yates
JAV prezidentas Donaldas Trumpas atleido laikinai pareigas ėjusią generalinę prokurorę Sally Yates, viešai prieštaravusią jo pasirašytam dekretui, kuriuo 90 dienų uždrausta išduoti JAV vizas Irako, Jemeno, Somalio, Sudano ir Sirijos piliečiams. Juo taip pat nustatyta, kad 120 dienų į šalį nebūtų priimami jokie pabėgėliai.

2011 metais panašų įsaką, laikinai uždraudžiantį išduoti vizas kai kurių pavojingomis laikomų šalių piliečiams, yra pasirašęs ir Barackas Obama.

S. Yates viešai sukritikavo įsaką ir uždraudė savo pavaldiniams ginčų atvejais ginti jį teismuose. Baltųjų rūmų išplatintame pranešime pareiškiama, jog generalinė prokurorė „išdavė Teisingumo departamentą, atsisakydama vykdyti įsaką, skirtą apsaugoti Jungtinių Valstijų piliečius“.

Laikinai pareigas ėjusi S. Yates paskirta dar B. Obamos. D. Trumpas pareiškė, kad ji „prastai tvarkosi su sienos apsauga ir nelegalia imigracija“. Pasak jo, „kvietimas taikyti griežtesnes patikras asmenims, atvykstantiems iš septynių pavojingų šalių, nėra ekstremalus. Tai racionalu ir būtina, norint apsaugoti mūsų šalį“.

Vietoje jos D. Trumpas laikinai vadovauti Teisingumo departamentui paskyrė Virdžinijos prokurorą Daną Boente. Jis pareigas eis tol, kol Senate bus patvirtinta D. Trumpo pasirinkto generalinio prokuroro Jeffo Sessionso kandidatūra. Jo paskyrimą kol kas blokuoja Demokratų partijos senatoriai.

D. Boente pareiškė, kad „gins ir vykdys šalies įstatymus, kad užtikrintų jos žmonių ir tautos saugumą“.



Susiję

Šiaurės Amerika 3625244470444872998

Rašyti komentarą

item