Ciniškai pasinaudojant žiauria keturmečio istorija, šmeižiami įstatymo pataisas siūlantys Seimo nariai

www.tiesos.lt Kad informaciniai karai vyksta ir Lietuvoje, jokia naujiena. Kaip ir tai, kad šio fronto kariai nesibodi kurstyti kuo d...


Kad informaciniai karai vyksta ir Lietuvoje, jokia naujiena. Kaip ir tai, kad šio fronto kariai nesibodi kurstyti kuo didesnę neapykantą „priešui“.

Tačiau šiandieninis šūvis – visą dieną socialiniuose tinkluose platintas plakatas, prie „gėdos“ lentos kalęs septynis parlamentarus, – itin įžūlus. Galbūt tai viena atgrasiausių pastarųjų dienų netikrų naujienų, jau vien dėl to, kad šiai melagingai žiniai paskleisti buvo pasinaudota ir žiauriai sumušto keturmečio istorijos sukeltu rezonansu.

Dalinamės ir kai kurių Seimo narių, apkaltintų, neva jie nori pašalinti iš Vaiko apsaugos pagrindų įstatymo smurto sampratos fizines bausmes ir nepriežiūrą, komentarais socialiniame tinkle Facebook.

Kad jiems mesti kaltinimai yra melas, galima įsitikinti ir patiems ČIA:  Seimo nariai savo teikiamu Vaiko apsaugos pagrindų įstatymo pataisų variantu tik sukonkretino M.Majausko ir D.Šakalienės siūlytą pernelyg abstrakčią smurto sąvoką (daugiau apie tai, kokį konfliktą programavo šios skubos tvarka stumtos pataisos skaityti ČIA).

Melaginga ir prielaida, jog kol kas smurtas prieš vaikus yra nebaudžiamas – šiuo metu veikiantys Lietuvos Respublikos įstatymai draudžia bet kokios formos smurtą prieš vaikus ir yra pakankami, kad smurtaujantieji būtų nubausti.

* * *

Laurynas Kasčiūnas:

Gerbiamieji, kurie dalijasi ar skaitėte informaciją apie tai, jog Seimo nariai esą reikalavo išbraukti fizinių bausmių draudimą ir nepriežiūrą iš smurto prieš vaikus apibrėžimo.

TAI YRA ŠMEIŽTAS, jūs buvote suklaidinti.

Šių žmonių pataisos nesiūlo įteisinti fizinių bausmių. Pataisose fizinės bausmės vienoje vietoje išbrauktos tiesiog todėl, kad buvo perteklinai išskirtos iš fizinio smurto. FIZINĖS BAUSMĖS YRA FIZINIO SMURTO FORMA, todėl atskirai minėti smurto ir bausmių teisiškai nėra būtina. Taip pat ir nepriežiūra pataisose tiesiog perkelta prie pagrindinių įstatymo sąvokų, tačiau NE IŠBRAUKTA.

Pataisos pateiktos paprasčiausiai tikslinant itin abstraktų D. Šakalienės smurto prieš vaikus apibrėžimą. Visus kviečiu susipažinti su siūlymo tekstu atsidarius šią nuorodą https://goo.gl/6PXZpt ir dalintis teisinga informacija.

* * *

Eugenijus Jovaiša:

Šiandien socialiniuose tinkluose plačiai pasklido „Gėdos lenta“ pavadintas kaltinimas, kad aš ir dar šeši kolegos Seimo nariai neva „reikalaujame išbraukti iš smurto prieš vaikus apibrėžimo fizinių bausmių draudimą ir nepriežiūrą“.

Nepaprastai liūdna, nes tai yra baisūs ir neteisingi kaltinimai. Labai neatsakingai yra skleidžiama absoliučiai klaidinga informacija.

Visi išgyvename, matydami sumuštus vaikus. Visi norime, kad tokios nelaimės baigtųsi.

Pateiktu siūlymu su kolegomis viso labo patiksliname D. Šakalienės pateiktą smurto prieš vaikus apibrėžimą. Jis išlieka tikrai platus ir nepaliekantis jokios erdvės smurtautojams. Apibrėžime lieka ir fizinis smurtas, ir psichologinis smurtas, ir seksualinė prievarta, ir nepriežiūra. Visam tam turi būti užkirstas kelias, tačiau kad smurto sąvokos abstraktumas nesukeltų absurdiškų ir neretai tragiškų situacijų šalies šeimoms, tas sąvokas patikslinome.

Nepriežiūra liko ir viso labo buvo perkelta iš 2.1 straipsnio į 2 straipsnį prie pagrindinių įstatymo sąvokų. Fizinės bausmės ištrintos tik vienoje teksto vienoje, kur buvo rašoma, kad valstybė imasi visų priemonių apsaugoti vaiką nuo „smurto, įskaitant fizines bausmes“. Kadangi fizinės bausmės yra akivaizdi fizinio smurto forma, teisiškai tiksliai nėra jokio reikalo kartoti tą patį du kartus. Bet kuris teisininkas jums paaiškintų, kad pagal mūsų siūlymus, įstatymas fizines bausmes aiškiai draudžia.

Labai kviečiu visus perskaityti tikrai neilgą mūsų siūlymo tekstą ir patiems įsitikinti, kad viešumoje paskleista informacija neatitinka tiesos.

Nuoroda į mūsų pateiktus pasiūlymus: https://goo.gl/6PXZpt

* * *

Povilas Urbšys:

„Aš esu prieš bet kokį smurtą vaikų atžvilgiu ir esu už tai, kad tie, kurie naudoja smurtą prieš vaiką, neišvengtų atsakomybės. Įstatymo pataisos, kurios yra rengiamos, neturi būti deklaratyvios, jos turi aiškiai apibrėžti, kas yra smurtas, nes su dabartine redakcija, kurie dabar dedasi vieninteliais ir nepakartojamais gynėjais nuo smurto, tai jie įnešė tokias pataisas (atskirus terminus – lrytas.lt past.), kaip „fizinė bausmė“ ir „smurtas“. Taip čia iškyla klausimas: tai fizinė bausmė yra smurtas ar ne? Jei fizinė bausmė taip pat yra smurtas prieš vaiką, tai kodėl tada tai reikia išskirti? Tada socialinis darbuotojas turės klausti – ar čia fizinė bausmė, ar čia smurtas buvo naudotas? Tai kitas žmogus, pasisamdęs teisininkus sakys, kad čia visiškai neapibrėžiama jo veika, jei jos negalima apibrėžti, kodėl jis turi būti baudžiamas“, – portalui lrytas.lt kalbėjo P.Urbšys.

Seimo nario teigimu, vadinamosiomis M.Majausko ir D.Šakalienės pataisomis fizinės bausmės apibrėžiamos taip plačiai, kad jei tėvai vaikui dėl prasto pažangumo uždraus eiti pramogauti su draugais, tokį jų sprendimą jau bus galima traktuoti kaip fizinę bausmę.

„Pagal pirminį variantą, tai jau būtų galima laikyti smurtu prieš vaiką, nors tėvai nori tik, kad jis skirtų daugiau dėmesio mokslui, nei pramogoms. Tokiu atveju kai taip praplečiame ribas, mes sukuriame tokią situaciją, kuri tik diskredituos kovą prieš smurtą. Todėl tie, kurie šį dalyką darosi (dalinasi septynių Seimo narių nuotraukų montažu – Tiesos.lt past.), tikrai elgiasi nesąžiningai. Jie dabar nuteikia taip, kad tie, kurie nepritaria jų nuostatai, kuri yra deklaratyvi, jie automatiškai yra prieš smurtą prieš vaikus draudimą. Žemesnį kultūros lygį sunku surasti“, – lrytas.lt sakė parlamentaras P.Urbšys.

Susiję

Pažangos ideologija 2236671020108382068
item