Australijos migracijos politikos kūrėjas: Europai reikėtų perimti mūsų sistemą

Jimas Molanas Interviu portalui POLITICO Australijos imigracijos politikos, į kurią vis dažniau dairosi Europos vadovai, kūrėjas Jimas ...

Jimas Molanas
Interviu portalui POLITICO Australijos imigracijos politikos, į kurią vis dažniau dairosi Europos vadovai, kūrėjas Jimas Molanas pareiškė manantis, jog viskas, ko reikia Europai, kad išspręstų migracijos krizę, yra politinė valia.

Atsistatydinęs generolas ir Australijos prieglobsčio politikos bendraautorius J. Molanas teigia, kad migracijos krizė Europoje nėra neišvengiama. Australijos sėkmė, pasak jo, slypi „ne georgrafijoje, o valdžios veiksmuose“.

Molanas sako manantis, kad Europa galėtų perimti Australijos „trijų stulpų“ metodą: apsukinėti atgal laivus su migrantais Viduržemio jūroje, svarstyti prieglobsčio prašymus ne pačioje Europoje ir apgyvendinti pabėgėlių statusą gavusius asmenis užjūrio teritorijose.

Jo teigimu, laivų apsukinėjimas yra svarbiausia programos, kurią jis sukūrė, dalis. Jei laivas per daug prastos būklės, kad būtų galima jį grąžinti ten, iš kur išplaukė, tuomet Europa visuomet galėtų elgtis taip, kaip elgėsi Australija: perkelti migrantus į laivu pasiekiamas salas.

Antrasis Australijos sistemos „stulpas“ yra prieglobsčio prašymų svarstymas ne pačioje šalyje. Migrantų, kurie nelegaliai pasiekia Australiją, prieglobsčio prašymai svarstomi juos perkėlus į centrus Ramiojo vandenyno Nauru ar Papua Naujosos Gvinėjos Manuso saloje.

„Jei manote, kad žmonijai geriau nuo to, kad perkeliate žmones į Europą, jūs galite daug, daug kartų labiau padėti tokiose vietose kaip Jordanas, Libanas ar Turkije“, - teigė Molanas.

Trečiasis Australijoje taikomos programos elementas - prieglobsčio prašytojams, atvykusiems į Australiją laivu, yra neleidžiama apsistoti šalyje, net jei jiems suteikiamas pabėgėlio statusas. Vietoj to jie gali apsistoti Manuso saloje, Nauru ar trečiosiose šalyse, su kuriomis Australija yra sudariusi sutartis, tokiose kaip Kambodža, kuriai Australija moka pinigus už leidimą joje apgyvendinti pabėgėlius.

Pasak Molano, kai pabėgėliai ar migrantai susimoka tūkstančius dolerių už vietą laive tik tam, kad atsidurtų ten, iš kur pradėjo kelionę, sunaikinamas žmonių gabentojų verslas, nes jis mažiau žmonių nori naudotis jų paslaugomis.

Ko gero problematiškiausias Europai elementas iš šios Australijoje taikomos sistemos yra laivų apsukinėjimas Viduržemio jūroje. 2012 m. Europos žmogaus teisių teismas priėmė nuosprendį, kad Italija pažeidė tarptautinius žmogaus teisių įstatymus, kuomet Viduržemio jūroje apsukinėjo laivus su migrantais atgal į Libiją.

Australijos nevaržo Europos žmogaus teisių konvencija. Ji pasirašiusi Jungtinių Tautų pabėgėlių konvenciją, kuri neleidžia pabėgėlių išsiųsti atgal į šalis, kuriose jie gali būti persekiojami ar baudžiami dėl savo išvykimo. Australija tikina, kad nepažeidžia šių taisyklių, tačiau su tuo nesutinka organizacija Amnesty International. 2015 m. Australijos elgesį su prieglobsčio prašytojais Jungtinėse Tautose sukritikavo 110 valstybių. Tai daugiausia susiję su gyvenimo sąlygomis salose įkurdintuose pabėgėlių centruose.

Tačiau, nors Australijos sistema smerkiama Jungtinių Tautų kaip nežmogiška, parama jai kai kuriose Europos Sąjungos valstybėse greitai auga.

Praeitų metų spalį Vokietijos vidaus ministras Thomas de Maiziere pasiūlė, kad migrantai, sulaikyti Viduržemio jūroje, būtų siunčiami į prieglobsčio prašytojų stovyklas Afrikoje, kol jų prašymas svarstomas. Austrijos užsienio ministras Sebastianas Kurzas taip pat kvietė Europą perimti Australijoje taikomą modelį.

Parengta pagal Politico.eu informaciją


Susiję

Pasaulis 3644345338713159161

Rašyti komentarą

12 komentarų

Pikc rašė...

Kad Europa galėtų perimti australų patirtį, jiems pradžiai reikia išmėžti neokomunistus iš valdžios struktūrų.

Anonimiškas rašė...

Ir ne tik. Europoje valdininkai uz pabegelius gauna papildomas ismokas is ivairiu biudzetu - tiek valstybes, tiek ir ES fondu. Kitaip sakant, valdininkija lobsta pabegeliu saskaita. Del neokomunistu - teisybe, pritariu, taciau butina ir ES fiskalinio mechanizmo revizija.

Pikc rašė...

"Europoje valdininkai uz pabegelius gauna papildomas ismokas is ivairiu biudzetu - tiek valstybes, tiek ir ES fondu." - kaip sykis greta straipsnyje minima kaip tik tai: "Praeitais metais nutekinti G. Soroso valdomo Atviros visuomenės fondo dokumentai atskleidė, kaip išleidžiant šimtus milijonų JAV dolerių kairiųjų iniciatyvų paramai kišamasi į valstybių vidaus politiką visame pasaulyje. Dokumentai parodė daugiamilijoninę Soroso paramą naujajai Europos Sąjungos pabėgėlių politikai, siekiant Europą užgriuvusią imigracijos krizę paversti „naująja norma“ ir „pastovia būsena“." (http://www.propatria.lt/2017/01/vengrija-stengsis-uzdaryti-g-soroso.html) Kaip sako, QED. :)
P.S. Ir nustokim pagaliau nelegalus vadinti "pabėgėliais", čigonus - "romais", o pederastus - "gėjais". Tai tas pats, kas stribus vadinti "liaudies gynėjais", okupaciją - "išvadavimu" ir pan. Mano galva, perimti ideologinių priešų įvestą (ir labai tikslingai - turbūt teko girdėti apie Sapiro-Vorfo hipotezę?) terminiją - LABAI bloga mintis.

Anonimiškas rašė...

joo,Pikcas teisus.Nereikia pasiduoti NAUJAKALBEI,nes nuo jos viskas ir prasideda."Biologiniai" tėvai vietoj TĖVŲ,"partnerystės" vietoj SANTUOKŲ ir t.t.

Nežiniukas rašė...

Na, netiesiogiai apie Sapiro-Vorfo hipotezę kalbėjo ir Orvelas romane 1984, kai romano veikėjų lūpomis buvo aiškinama apie naujakalbės reikšmę ir prasmę - kuo mažiau žmogus žinos žodžių reikšmių, tuo mažiau mąstys, taigi, objektyviai neturės galimybių nusikalsti Didžiajam Broliui savo mintimis.

Anonimiškas rašė...

Niekas Europoje nieko nedarys. Globalistam ir ES marksistam yra paranku uztvindyti Europa visapusiskai atsilikusiais pasalpininkais is trecio pasaulio saliu. Viskas vyksta pagal Coudenhove-Kalergi plana paversti Europa rudu zemynu, tai yra baltos rases genocidas.
Europa Trumpo neturi ir kazin ar tures ateinanciais metais. Vienintelis budas apsaugoti savo vaiku ateiti yra masines demonstracijos ir balsavimas uz politikus kurie nori isardyti ES.

Anonimiškas rašė...

Na na, kuri Europos valstybe atseikes sala pabegeliams... O jeigu rimtai tai cia tie patys australai, kuriuos kadaise ismete is Europos, ir kurie kaip draugiski naujakuriai isstume vietos gyventojus i rezervatus?
Sitas pasaulis turi rimtu problemu.

Pikc rašė...

"Sitas pasaulis turi rimtu problemu." - taip, ir lietuvių kalbos rašyba, matau - viena iš jų. :) O jei rimtai - neįsileidžiant alach-babach nelegalų (jokie jie ne "pabėgėliai"), tų problemų gerokai sumažėtų. :)

Frodo Baggins rašė...

Problemos niekada neisnyks is sio pasaulio, bet ju tikraaai sumazes, jei daugelis pro ideologine (idiotologine?) prizme pasauli matanciu zmoniu, nusiimtu tuos idiotizuojancius akinius ir pabandytu atgauti elementaru sveika prota, pvz. tokias elementarias visais laikais zinomas taisykles kaip "when in Rome do as Romans" (parasiau angliskai, nes nezinau lietuviskos sios patarles atitikmens, jos esme: gerbk ta sali, i kuria atvykai ir laikykis jos taisykliu, o ne primetinek savas), kiekvienas suauges homo sapiens atstovas atsako uz savo veiksmus (o ne ta leftistu isgalvota nesamone, kad del visko kalta aplinka ar kazkokia tai "socialine diskriminacija"), taip pat kad negalima taikyti konkreciam zmogui kolektyvines atsakomybes (pvz. net jei ir daugelis lietuviu Anglijoje uzsiima banditizmu, negalima anglams i kiekviena lietuvi ziureti kaip i aktualu ar potencialu bandita), atsukti kita zanda ir atiduoti paskutinius marskinius yra kilnu ir dieviska, taciau visai nekilnu ir nedieviska vietoj savo zando pakisti savo vaika, zmona, tautieti, galu gale pati elementariausia sveiko proto taisykle - medi atpazinsi is jo vaisiu, o ne is to, ka visokie kairieji intelektualai ar briuseliniai kopustai apie ta medi sneka...

Anonimiškas rašė...

Teniratgal Sterblini (katras Frodu Beginsu pasirašėte), ačiū už šmaikštų komentarą. Leikite tik vieną dalyką priminti. Vakarų civilizacijos pagrindas yra kai kurių kertinių dalykų, pvz., lotynų kalbos, o ne barbarų anglų mokėjimas. Posakis, skelbiantis, jog jei gyveni Romoje, tai elkis kaip romėnas, originalo kalba skamba taip: si fueris Rōmae, Rōmānō vīvitō mōre; si fueris alibī, vīvitō sīcut ibī.

Pikc rašė...

Didžiai gerbiamas "Anonimiškas",
visų komentatorių vardu norėčiau Tamystai išreikšti kolektyvinę padėką už itin svarų indėlį į šią diskusiją, praturtinant ją naujomis, aktualiomis mintimis. Taip pat esame be galo dėkingi už puikų mandagaus, kultūringo bendravimo pavyzdį.
Pagarbiai,
giliai nusižeminę Tamystos entelekto aukštumų priblokšti nevertieji
P.S. Taip, en.wiktionary.org yra tikrai geras dalykas, ačiū, kad priminėte!

Anonimiškas rašė...

Kad Europa galėtų perimti australų sistemą, reikia turėti Australijos lygio politikus, o ne ideologinius vištas ir asilus.

item