Artėjant rinkimams, Facebook Vokietijoje cenzūruos „netikras naujienas“

Socialiniame tinkle Facebook Vokietijoje, artėjant rinkimams, jau netrukus bus pradėtas taikyti „netikrų naujienų“ filtras.  The Fina...

Socialiniame tinkle Facebook Vokietijoje, artėjant rinkimams, jau netrukus bus pradėtas taikyti „netikrų naujienų“ filtras. 

The Financial Times praneša, jog reaguodamas į kanclerės Angelos Merkel susirūpinimą dėl „netikrų naujienų“ ir „dezinformacijos“ artėjant rinkimams bei siūlymus įvesti griežtas bausmes socialiniams tinklams, kuriuose esą šios naujienos skleidžiamos, Facebook Vokietijoje jau netrukus pradės taikyti „netikrų naujienų tikrinimo programą“.

Nuo šiol pranešimai, kuriuos skaitytojai pažymės kaip „netikras naujienas“, bus persiunčiami Vokietijoje veikiančiai organizacijai Correctiv. Jeigu ji nuspręs, kad pranešimas gali būti laikomas „netikra naujiena“, tuomet toks pranešimas bus pažymėtas etikete „abejotinas“. Šie pranešimai naujienų sraute rasis žemiau už kitus ir jų sklaida bus blokuojama Facebook algoritmo.

Facebook teigimu, Vokietija nėra vienintelė šalis, kur bus įvesta tokia sistema. Vėliau ją pritaikyti žadama ir kitoms šalims.

Manoma, kad šis Facebook žingsnis yra reakcija į Vokietijos teisingumo ministro Heiko Maaso kvietimus socialiniams tinklams įvesti pinigines baudas iki 500 tūkst. eurų ir laisvės atėmimo iki 5 metų bausmes už „netikrų naujienų“ skleidimą. Pasak jo, „socialiniai tinklai turi pareigą cenzūruoti melus ir neapykantos kampanijas“.

Nors oficialiai teigiama, kad tuo siekiama „apsaugoti Vokietijos demokratinį procesą nuo manipuliacijos“, vis dėlto kritikai pastebi, kad „netikromis naujienomis“ nesunkiai galės būti laikomi tiesiog pranešimai, prieštaraujantys Angelos Merkel atvirų durų politikai bei kad ši programa gali nesunkiai būti panaudota politinių oponentų cenzūrai.

Panaši sistema bus pradėta taikyti ir Jungtinėse Valstijose, kur „nepriklausomu“ faktų tikrintoju pasirinkta organizacija Poynter. Nors ji įvardijama kaip nepriklausoma, tarp pagrindinių jos rėmėjų yra George'o Soroso Atviros visuomenės fondas, remiantis globalistines iniciatyvas visame pasaulyje.

Parengta pagal The Financial Times informaciją


Susiję

Pažangos ideologija 8903140058252542599
item