A. Kubilius siūlo stojant teikti privilegijas vien dėl gimtosios lenkų ar rusų kalbos mokėjimo (papildyta L. Kasčiūno komentaru)

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Andrius Kubilius kreipėsi į Ministrą Pirmininką Saulių S...

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Andrius Kubilius kreipėsi į Ministrą Pirmininką Saulių Skvernelį, švietimo ir mokslo ministrę Jurgitą Petrauskienę, Lietuvos universitetų rektorių konferencijos prezidentą prof. habil. dr. Juozą Augutį, Vilniaus universiteto rektorių prof. Artūrą Žukauską ir Kauno technologijos universiteto rektorių Petrą Baršauską, siūlydamas nustatyti, kad stojant į aukštąsias mokyklas papildomi balai būtų skiriami ir už užsienio kalbų mokėjimą (skiriant iki 0.5 balo).

Tačiau papildomais balais būtų vertinamos bet kokių užsienio kalbų žinios - šiuos balus gautų ir tautinių bendrijų jaunuoliai, kuriems lenkų ir rusų kalbos iš tikrųjų nėra užsienio kalbos, o kaip tik gimtosios.

Politologas Vytautas Sinica pastebi, jog „kadangi šalyje yra šimtai tūkstančių piliečių, kuriems A. Kubiliaus minimos kalbos yra gimtosios (lenkų, rusų), tokia sistema iš esmės yra tas pats, kas vadinamoji pozityvi diskriminacija, taikoma Jungtinėse Valstijose ir kai kuriose kitose šalyse, kai į universitetus lengvatinėmis sąlygomis priima juodaodžius vien dėl to, kad jie juodaodžiai.“

„Tai juk ne lenkakalbio nuopelnas, kad jis moka savo gimtąją kalbą. Tai būtų paprasčiausia valstybės privilegija už tai, kokioje šeimoje gimei, ir dar labiau už tai, kad pagal Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) ilgalaikį geto kūrimo planą renkiesi lenkakalbę arba rusakalbę mokyklą vietoj lietuviškos. Tokio tiesmuko lenkakalbių ir rusakalbių iškėlimo aukščiau lietuvių nedrįso reikalauti net pati LLRA. Jeigu tikimasi taip iš LLRA atimti veiklos barą, tai anokia čia nauda - Lietuvai nėra jokio skirtumo, kas - LLRA ar A. Kubilius - šalyje iškels kitakalbius aukščiau lietuvių“, - teigia V. Sinica.

Gegužės 3-iosios Konstitucijos parlamentinės grupės vardu A. Kubiliaus užregistruotą siūlymą kritiškai įvertino ir šios grupės bei TS-LKD frakcijos narys Laurynas Kasčiūnas.

„Tikrai nepritariu pozityvios diskriminacijos įteisinimui. Gimtosios kalbos mokėjimas nėra joks nuopelnas, už kurį valstybė turėtų atlyginti. Esu tikras, kad Pietryčių Lietuvos atskirties mažinimo ir integracijos problemas reikia spręsti visiškai kitais būdais, visų pirma socioekonominėmis priemonėmis. Tyrimai rodo, kad yra labai aiškus ryšys tarp Lietuvos kitakalbių piliečių susvetimėjimo su savo valstybe ir jų ekonominės padėties“, - teigė jis.

Sausio 4 dieną L. Kasčiūnas paskelbė, kad bus kuriama nauja parlamentinė grupė, sieksianti Pietryčių Lietuvos integracijos. Grupė pavadinta lenkakalbio Lietuvos patrioto Mykolo Romerio vardu. 


Susiję

Pažangos ideologija 3360434396840443397

Rašyti komentarą

2 komentarai

Anonimiškas rašė...

Negalima leisti diskriminuoti lietuvių vaikų. Visiškai nenormalu, kad būtų įteisinta diskriminacija tautiniu pagrindu. Šį Kubiliaus pasiūlymą reikia apskųsti, kaip žmogaus teisių pažeidimą. Lenkai ir taip jau gauna geresnį balą dėl palengvinto lietuvių kalbos egzamino vertinimo. Dabar dar papildomą lengvatą gautų.
Įdomu, kam ir už kiek prisižadėjo kubilininkai, kad žemindami pagrindinės lietuvių tautos vaikus iškelia kitakalbius??

Pikc rašė...

Įdomu pastebėti, kad dar prieš kelias dienas L. Kasčiūnas buvo toje "Gegužės 3-iosios" šutvėje (tuo mane nemaloniai nustebindamas, tiesą sakant). Gana iškalbingas narių sąrašas - čia: http://www.lrs.lt/sip/portal.show?p_r=16112&p_k=1
Džiugu, kad, kaip sako, "sveikas protas nugalėjo". :)

item