Vyriausybė sutinka, kad akcizai alkoholiniams gėrimams būtų didinami

Vyriausybė pritarė Seimo narių pateiktiems Akcizų įstatymo siūlymams nuo kitų metų kovo svariai didinti visiems alkoholiniams gėrimams ta...

Vyriausybė pritarė Seimo narių pateiktiems Akcizų įstatymo siūlymams nuo kitų metų kovo svariai didinti visiems alkoholiniams gėrimams taikomus akcizų tarifus. Šie pakeitimai turėtų leisti efektyviai mažinti alkoholio vartojimą, gerinti kriminogeninę situaciją. Be to, turėtų sumažinti valstybės išlaidas, patiriamas dėl alkoholio vartojimo ir jo sukeliamų pasekmių sveikatai.

Nuo ateinančių metų kovo 1 d. akcizų tarifai alui, vynui ir kitiems fermentuotiems gėrimams turėtų didėti apie 111 proc., etilo alkoholiui – apie 5 proc. 

Vien dėl akcizų tarifų padidinimo pusė litro alaus galėtų brangti apie 14 euro centų, vynas ir kiti fermentuoti gėrimai (iki 8,5 laipsnių stiprumo) – apie 21 euro centą, stipresni nei 8,5 laipsnių vynas ir kiti fermentuoti gėrimai – apie 53 euro centus. Mažiausiai brangtų stiprieji gėrimai - apie 16 euro centų už pusę litro.  

Skaičiuojama, kad dėl to valstybės biudžetas 2017 metais turėtų gauti apie 45 mln. eurų papildomų pajamų. Numatyta, kad akcizų tarifai alkoholiniams gėrimams iki 2020 metų augs kasmet. 

Statistika rodo, jog alkoholio įperkamumas Lietuvoje per paskutinius dešimt metų išaugo daugiau nei 5 kartais. Tuo pat metu dramatiškai augo ir alkoholio suvartojimas. Lietuva šiuo metu yra viena iš daugiausiai alkoholio suvartojančių šalių Europoje.


Susiję

Politika 1391281680704914460
item