R. Galinis. Vakarų politinis elitas krizėje. O kaip žiniasklaida? (V. Radžvilo komentaras)

Su skaitytojais dalinamės portale Alfa.lt skelbtu Ronaldo Galinio straipsniu „Vakarų politinis elitas krizėje. O kaip žiniasklaida?“. Kar...

Su skaitytojais dalinamės portale Alfa.lt skelbtu Ronaldo Galinio straipsniu „Vakarų politinis elitas krizėje. O kaip žiniasklaida?“. Kartu su R. Galinio straipsniu skelbiame ir prof. Vytauto Radžvilo komentarą, iš kurio aišku, kodėl straipsnis publikuojamas „pažangos ideologijos“ skiltyje.

***

Vytautas Radžvilas:

Šis „pažangos ideologijos“ skiltyje skelbiamas straipsnis vertas dėmesio kaip mūsų akyse vykstančių pokyčių pasaulyje ir Lietuvoje atgarsis ir sparčiai artėjančių esminių permainų ženklas. Simptomiškas ir iškalbingas tekstas rodo didėjantį sąmyšį ir pasimetimą kosmopolitinių neoliberalizmo ideologų ir propagandininkų sluoksniuose. Akivaizdžiai ir beveik tobulai kartojasi įvykių raidos komunizmo žlugimo išvakarėse scenarijus. Sovietmečiu okupuotos Lietuvos žiniasklaida ištisus dešimtmečius juodino ir šmeižė tautiškumo ir valstybingumo idealus išsaugojusius ir gynusius Lietuvos patriotus. „Klerikalai“, „tamsybininkai“, „buržuaziniai nacionalistai“, „liaudies priešai“ arba „socializmą kuriančios lietuvių tautos atplaišos“ -- tokios ir panašios žeminančios etiketės buvo klijuojamos pokario rezistentams ir disidentams bei visiems pavergtos šalies piliečiams, nesusitaikiusiems su okupacinės valdžios vykdyta Lietuvos visuomenės ištautinimo ir išvalstybinimo programa.

Vis dėlto aršios „demaskavimo“ ir „smerkimo“ kampanijos būdavo gana trumpalaikės ir nuslūgdavo bei aprimdavo būtent todėl, kad vengta „reklamuoti“ komunistinio režimo priešininkus. Stengtasi kurti jų, kaip nereikšmingos „marginalų“ saujelės įvaizdį. Kylant Sąjūdžio bangai oficialioji propaganda nežinojo, kaip elgtis: nutylėti apie ją ar vis dėlto informuoti? Šmeižti ar paremti? Kurį laiką šios dvi tendencijos oficialiojoje LSSR žiniasklaidoje pynėsi: buvo piktinamasi neva keliančiais galvas  „buržuaziniais nacionalistais“, „antitarybiniais ekstremistais“, bet tuo pat metu susivokta, kad visiškai nutylėti tautinio atgimimo nebeįmanoma. Pamažu, spaudžiant bundančiai visuomenei, pradėta skelbti žinias apie Sąjūdžio „ekstremistų“ ir „radikalų“ siekius ir veiksmus. Galiausiai ši dezinformavimo ir šmeižto banga galutinai nuslūgo. Maža to, komunistinės propagandos fronto kareiviai skubiai ėmė versti kailius ir pavėluotai „prisiminė“, kad Lietuva pavergta. Daugelis tokių išverstaskūrių staiga „praregėjo“ ir puolė uoliai propaguoti dar vakar plūstas „nacionalistines“ ir „fašistines“, o iš tiesų - tautos laisvės ir valstybės nepriklausomybės idėjas.

Skelbiamas neoliberaliojo globalizmo lietuviškojo apologeto tekstas grąžina į tuos laikus ir visiškai primena sovietinių propagandininkų elgesį. Toliau plūstami visame Vakarų pasaulyje - JAV ir ES - prasidedančio tautų pavasario sąjūdžiai. Jiems  pašiepti ir smerkti pasitelkiamas iš sovietmečio paveldėtas tų pačių ideologinių ir propagandinių ginklų arsenalas, šiek tiek „kūrybiškai praturtintas“ ir papildytas „rasizmo“, „ksenofobijos“ ar „neonacizmo“ etiketėmis.  Kartu karštligiškai ieškoma būdų toliau dezinformuoti visuomenę nutylint arba iškraipant ir menkinant šių sąjūdžių tikrąjį mąstą, tikslus ir moralinę bei politinę prasmę.

Tekstas persmelktas Lietuvos komunistų partijos oficiozo „Tiesa“ ir Lietuvos Lenino komunistinės jaunimo sąjungos ruporo „Komjaunimo tiesa“ dvasia. Jame vartojamas žodynas ir išsakomos idėjos neabejotinai būtų palankiai įvertintos drg. A. Sniečkaus ir M. Burokevičiaus aplinkoje ir puikiai tiktų „nacionalizmo nuodus“ skleidusiam Sąjūdžio „gaivalui“ idėjiškai triuškinti. Tokių tekstų gausa ir net vyravimas nepriklausomos Lietuvos žiniasklaidoje liudija, kad su sovietmečiu neatsisveikinta. Nėra abejonių, kad ateities istorikai ligšiolinį atkurtos valstybės gyvavimo tarpsnį pavadins eurosovietmečiu - laikotarpiu, kai okupacinio režimo primestos komunistinės idėjos ne tik išliko žlugus SSRS, bet, įvilktos į apgaulingą „europinių vertybių“ rūbą, toliau veši mūsų dienų žiniasklaidoje ir smelkiasi į Lietuvos piliečių protus ir širdis. Juo daugiau rasis gebančių jas atpažinti ir kritiškai vertinti, juo greičiau bus išsilaisvinta iš eurosovietinės ideologizuotos galvosenos pančių.

***



Susiję

Pažangos ideologija 343317722482289859
item