Prie Seimo surengta Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisų palaikymo akcija

www.bernardinai.lt Antradienio rytą prie Seimo vyko naujų Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisų palaikymo akcija „Parodykime, kad g...


Antradienio rytą prie Seimo vyko naujų Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisų palaikymo akcija „Parodykime, kad gyvybė svarbi“, kurioje dalyvavo gausus būrys jaunimo.

Akcija surengta prieš Seimui pateikimo stadijoje svarstant Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisas (Pagalbinio apvaisinimo įstatymo Nr. XII-2608 3, 10 ir 17 straipsnių pakeitimo ir papildymo įstatymo projektas), kuriomis siūloma neleisti kurti bei šaldyti perteklinių embrionų, įtvirtinti vaiko teisę žinoti savo biologinius tėvus bei uždrausti embrionų eksportą į kitas šalis.

Seime buvo registruotas ir spaudos konferencijoje pristatytas dar vienas Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisų projektas, pagal kurį nebeliktų ankstesnėse Seimo narių grupės pataisose numatyto draudimo sukurti daugiau embrionų, nei perkeliama į moters gimdą.

„Naujose pataisose yra numatyta draudimas „naikinti pagalbinio apvaisinimo metu sukurtą ir į moters organizmą neperkeltą embrioną.“ Todėl sukurti, tačiau į moters organizmą neperkelti embrionai, turėtų būti laikomi lytinių ląstelių banke neribotai. Be to, pagalbinio apvaisinimo metu sukurtus embrionus būtų draudžiama panaudoti eksperimentams ar eksportuoti. Sukurtą embrioną galima būtų naudoti tik moters pagalbiniam apvaisinimui. Embrionų šaldymas ir laikymas yra susijęs su nemažais finansiniai kaštais. Kadangi embrionus panaudoti ne moters apvaisinimui, o kitais tikslais (pazvydžiui, eksperimentams) bei juos eksportuoti bus draudžiama, klinikos nebeturės intereso kurti „perteklinių“ embrionų. Tikimasi, kad toks reguliavimas paskatins gydytojus pereiti prie modernios ir efektyvios kiaušialąsčių šaldymo technologijos, nes jų neribotai saugoti nereikės“, – teigia Laisvos visuomenės instituto vadovė Kristina Zamarytė-Sakavičienė.

Evgenios Levin nuotrauka

Evgenios Levin nuotrauka

Evgenios Levin nuotrauka









Susiję

Šeimos politika 4324576032722919506

Rašyti komentarą

3 komentarai

Anonimiškas rašė...

Energija nukreipiama į švilpuką, jis girdimas, o esmė nulinė, tik nervų gadinimas, arba atrakcija.

Cato rašė...

„Moters sveikatą alina <...> pelno siekiantis verslas"

Malonu, jog pabrėžta „pelno siekiantis". Štai kiti verslai - „nuostolių siekiantys" - moters sveikatą branginą, lol.

Pikc rašė...

Ironizuoti taip, kad ironija neskambėtų kvailai, vis dėlto reikalauja šiokių tokių gabumų. Šiuo atveju akivaizdu, kad jų pritrūko. ;)

Apie plakatus: priminti "kovotoja už progresą" patapusiai Grybauskaitei jos pačios žodžius - LABAI geras sprendimas! :)

item