Kaune pristatomas filmas apie partizanų išdaviką Juozą Markulį

Gruodžio 13 d. 17 val. Kauno įgulos Karininkų ramovėje (Mickevičiaus g. 19, II aukštas) bus pristatytas dokumentinis filmas apie Lietuvos...

Gruodžio 13 d. 17 val. Kauno įgulos Karininkų ramovėje (Mickevičiaus g. 19, II aukštas) bus pristatytas dokumentinis filmas apie Lietuvos partizanų išdaviką Juozą Markulį.

Šis filmas buvo sukurtas vykdant Lietuvos kariuomenės rezervo karių asociacijos Kauno skyriaus projektą „Lietuvos partizanų gyvoji istorija I ciklas“. Įgyvendinant šį projektą iš viso buvo sukurti 8 filmai apie Lietuvos partizanų kovas. Filmas apie Lietuvos partizanų išdaviką Juozą Markulį yra vienas iš aštuonių šio projekto filmų.

Juozas Albinas Markulis išdavė duotą priesaiką Lietuvai ir kovojo okupantų pusėje. Įgijusiam partizaninio kovotojų vadovybės pasitikėjimą, MGB pavedė įsteigti kontroliuojamą Bendrojo demokratinio pasipriešinimo sąjūdį (BDPS), kurio įkurtas Vyriausiasis ginkluotųjų partizanų štabas (VGPŠ) turėjo suvienyti ir vadovauti visam ginkluotajam pogrindžiui. Juozui Markuliui-Ereliui buvo patikėtas aukščiausias rezistencijos vadovo postas, kontroliuojamas sovietinių valstybės saugumo organų. Šios MGB operacijos „Vakarai“ aukomis tapo daugelis partizanų, ryšininkų, pagalbininkų.

Operacijos „Vakarai“ paskutinėje vykdymo fazėje Broniui Barzdžiukui kilo įtarimai ir buvo skubiai sukviesti pasitarti partizanai J. Lukša, A. Lukša, S. Lukša ir A. Zaskevičius. Sugretinę turimus duomenis visi suvokė, kad Juozas Markulis-Erelis yra MGB agentas. Pagal oficialią statistiką, buvo nužudyti 28, suimti 178 partizanai.

Po pasitarimo skubiai paankstinta suvažiavimo data ir pakeista vieta leido Lietuvos partizanams tęsti kovą dar šešerius metus.

MGB skubiai išsiuntė Juozą Markulį-Erelį į Leningrado Pavlovo fiziologijos institutą „pasitobulinti“. Sugrįžęs į Lietuvą dėstė Vilniaus universitete, kilo karjeros laiptais, tapo profesoriumi. Mirė 1987 metais Vilniuje.


Susiję

Politika 2350306517129286869
item