Gruodžio 12 d. Seime vyks konferencija „Žmogaus teisės Lietuvoje: gerovė ar jos iliuzija?“

2016 m. gruodžio 12 d. Seime rengiama konferencija „Žmogaus teisės Lietuvoje: gerovė ar jos iliuzija?“ Joje bus diskutuojama apie realią ...

2016 m. gruodžio 12 d. Seime rengiama konferencija „Žmogaus teisės Lietuvoje: gerovė ar jos iliuzija?“ Joje bus diskutuojama apie realią žmogaus teisių būklę Lietuvoje.

Visuomenei yra gerai žinoma, kad daugelio nevyriausybinių organizacijų pranešimai apie žmogaus teisių pažeidimus yra netikslūs, neatitinkantys tikrovės, neretai inicijuoti įvairių politikų arba lobistinių grupių. Pvz., labai ryškios lobistinių grupių iniciatyvos pastebimos vaiko teisių apsaugos srityje.

Prieš keletą dienų du Seimo nariai pateikė pasiūlymą dėl Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimo ir papildymo (XIIIP-113). Jame eilinį kartą užsimota keisti smurto prieš vaiką sampratą. Projekto autoriai siūlo smurtu prieš vaiką laikyti netgi kito asmens neatsitiktinį neveikimą, darantį vaikui emocinį, seksualinį poveikį ar pasireiškiantį nepriežiūra, kuri žemintų jo orumą. O vaiko nepriežiūrą autoriai siūlo laikyti nuolatinį nepakankamą pagrindinių vaiko fizinių, socialinių poreikių tenkinimą ar netenkinimą, kuris kelia grėsmę vaiko orumui.

Tokia įstatymo  formuluotė visiškai neatitinka realių žmonių gyvenimo sąlygų Lietuvoje:  pagal statistiką net 19 tūkst. vaikų auga socialinės rizikos šeimose. 26 proc. namų ūkių, kuriuose auga vaikai, nėra pakankamai šildomi. 12 proc. šeimų dėl pinigų stokos negali laiku sumokėti būsto nuomos, komunalinių mokesčių. Apie 19 proc. tokių šeimų negali sau leisti bent kas antrą dieną valgyti mėsos, o šeimos, kurios negali apmokėti nenumatytų išlaidų, sudaro net 55 proc.

Sveikas protas sako, kad sąlygos vaikui augti ir visapusiškai vystytis nepažeidžiant jo orumo negali būti tinkamos, jei šeimoje stokojama lėšų maistui, jeigu namai nešildomi arba blogai šildomi, laiku nesumokami komunaliniai mokesčiai ir pan.

Priėmus tokį projektą, nepritekliuje gyvenančių šeimų tėvų elgesys  neišvengiamai bus vertinamas kaip nesugebėjimas užtikrinti tinkamos vaiko priežiūros ir tai būtų laikoma vaiko teisių pažeidimu (nuolatinis nepakankamas pagrindinių vaiko fizinių, socialinių poreikių tenkinimas ar netenkinimas...). O valstybė privalėtų bausti dešimtis tūkstančių nepritekliuje gyvenančių šeimų arba ignoruoti jose vykstančius masinius vaiko teisių pažeidinėjamus.

Akivaizdu, jog tokia STATISTIKA beregint atsidurtų tarptautiniuose žmogaus teisių stebėsenos dokumentuose, o Lietuva būtų linksniuojama kaip šalis, kurioje labiausiai smurtaujama prieš  vaikus.

Kyla klausimas, kam iš to nauda?

Akivaizdu, kad ne vaikams ir ne šeimoms. Žinoma, ir ne valstybei.

Apie tai bus diskutuojama  konferencijoje. Todėl jos organizatoriai kviečia visus, kuriems rūpi pamatinės žmogaus teisės, aktyviai dalyvauti konferencijoje ir diskusijose.


Susiję

Šeimos politika 587517981825712342
item