Dirbtiniu apvaisinimu pradėti vaikai gali gimti nevaisingi ir būti labiau linkę susirgti vėžiu

Pasak australų tyrėjo, kontroversiškai vertinama dirbtinio apvaisinimo procedūra gali padidinti nevaisingumo ir vėžio tikimybę vaikams, k...

Pasak australų tyrėjo, kontroversiškai vertinama dirbtinio apvaisinimo procedūra gali padidinti nevaisingumo ir vėžio tikimybę vaikams, kurie pradėti ją taikant.

Australijos žinių tarnyba „Sydney Morning Herald“ praneša, jog Niukastlo universiteto laureatas profesorius, pasaulyje garsus vyrų vaisingumo ekspertas Johnas Aitkenas įspėja apie neigiamas nesaikingo apvaisinimo mėgintuvėlyje procedūrų (toliau – IVF), siekiant pastoti, naudojimo pasėkmes.

Per paskutinįjį dešimtmetį gerokai išaugo skaičius porų, patiriančių vaisingumo sutrikimus ar laukiančių, kada galės pastoti, kurios to stengiasi pasiekti, ryždamosi IVF procedūrai. Procedūros metu paimama spermos ir kiaušinėlių, kurie panaudojami kuriant gyvus žmogaus embrionus, vėliau implantuojamus moters įsčiose.

Vienas iš procedūros keliamų keblumų – dauguma porų susikuria daugiau embrionų, nei joms jų galėtų prisireikti. Kartais likę embrionai sunaikinami ar paaukojami tyrimams. Ne vienas ekspertas pastebi, kad procedūros taikymu sudaiktinama žmogaus gyvybė.

Aitkenas minėjo, jog vaikai, pradėti IVF būdu, po gimimo taip pat yra paveikiami. Jis sakė, jog nevaisingumo procedūrų, kuriomis naudojasi kas šešta australų pora, keliu gimsta nevaisingų vaikų karta. Jis taip pat nurodė į rezultatus tyrimo, kuriuo nustatyta, jog IVF būdu pradėti berniukai labiau rizikuoja susirgti vėžiu.

 „Tai neigiamos sumos žaidimas“, – sakė Aitkenas, cituodamas naujo Belgijoje atlikto tyrimo apie vyrų nevaisingumą duomenis. „Jei šios procedūros pagalba jums gimė sūnus, tikėtina, kad jis turės tokį patį sutrikimą kaip ir jūs.“

Tyrimai taip pat parodė koreliaciją tarp IVF ir Dauno sindromo bei kitų apsigimimų. 2008 -aisiais Ligų kontrolės centro (ang. Centers for Disease Control) atliktas tyrimas parodė padidėjusią apsigimimų tikimybę tarp vaikų, pradėtų IVF keliu. Mayo klinika skelbia, jog metodas taip pat gali padidinti dvynių gimimo riziką, o tai gali turėti neigiamų pasekmių kūdikiams, įskaitant pirmalaikį gimimą ir mažą kūno svorį.

Aitkenas išreiškė didelį susirūpinimą tuo, jog visuomenė deda daug vilčių į dirbtinį apvaisinimą, pasiekiamą tokiomis procedūromis kaip IVF. Kaip teigiama pranešime, Australijoje kas 25-tas kūdikis gimsta po pradėjimo apvaisinant mėgintuvėlyje. Poros vis dažniau ryžtasi IVF ir JAV. Aitkenas kaltino vaisingumo pramonę už tai, jog ignoruojamas faktas, kad dažnai nepastojimo priežastis yra vyro vaisingumo problemos, ir tai, kad IVF neturėtų būti laikomas nepakeičiamu sprendimu.

„Tai nenumaldomai ryškėjanti tendencija. Vis daugiau porų linksta prie IVF. Mes, kaip visuomenė, negalime pamiršti, jog kuo dažniau pagalbinį apvaisinimą naudos viena karta, tuo labiau jo reikės kitai“, – sakė jis.

Kita bioetikos problema, susijusi su IVF – kiaušinėlių ir embrionų atrinkinėjimas, siekiant išvengti sveikatos problemų, o taip pat pasiekti kūdikio savybių, kurių pageidauja pora. Bijomasi, jog poros naudojasi atrinkinėjimu, kad galėtų išsirinkti ir pasirinkti norimus savo vaikų bruožus.

Susiję

Pažangos ideologija 896165570420937560

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

Teisingai, jei normalus dauginimasis duoda kai kuriuos nukrypimus ar klaidas, tai surogatinis apvaisinimas pavojų atneša dar įvairesnių.

item