Vyriausybės programoje sudėlioti alkoholio prieinamumo mažinimo žingsniai

Asmeninė nuotr. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) ir socialdemokratų Vyriausybės programos projekte dėliojami akcentai, ka...

Asmeninė nuotr.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) ir socialdemokratų Vyriausybės programos projekte dėliojami akcentai, kaip bus kovojama su alkoholizmu. Nebuvo atsisakyta valstybinio alkoholio monopolio idėjos, taip pat akcentuojamas reklamos draudimas bei akcizo didinimas.

Valstybinio alkoholio monopolio idėjos neatsisakyta

Vyriausybės programos projekte valstybinio alkoholio monopolio idėjos nėra atsisakyta.

„Mažinsime alkoholinių gėrimų prieinamumą. Tuo tikslu numatome alkoholio prekybą perkelti į valstybinį alkoholio prekybos monopolio tinklą, legalaus stipraus alkoholio įsigijimo ir vartojimo amžiaus didinimą iki 20 metų, naktinės prekybos alkoholiu apribojimą, pardavimo vietų skaičiaus mažinimą.

Didinsime atsakomybę už alkoholio prekybos tvarkos nesilaikymą, esant pakartotiniam pažeidimui dėl alkoholinių gėrimų pardavimo išsinešti viešojo maitinimo įmonėse, bus naikinama licencija“, - rašoma Vyriausybės programos projekte.

Planuoja didinti akcizus

Taip pat naujojoje Vyriausybės programoje yra įrašyti planai didinti alkoholio akcizus.

„Didinsime alkoholinių gėrimų akcizus. Tai darydami atsižvelgsime į skirtingų gėrimų grupių kainų elastingumus, ydingą skirtingų gėrimų rūšių apmokestinimą. Surinktų akcizų dalis bus skiriama socialinei reklamai, visuomenės sveikos gyvensenos įgūdžiams formuoti bei žiniasklaidos pajamų praradimams dėl alkoholinių gėrimų reklamos draudimui kompensuoti“, - rašoma Vyriausybės programos projekte.

Kol bus įvestas valstybinis alkoholio monopolis, pagal Vyriausybės programą, alkoholis bus ribojamas kitais būdais: „Pereinamuoju laikotarpiu prieš įvedant valstybinę monopolinę prekybos alkoholiu sistemą, taikysime sugriežtintą prekybos alkoholiu licencijų išdavimo tvarką bei kelsime akcizo mokesčius už sveikatai žalingus alkoholio ir tabako produktus.“

Norima uždrausti reklamą

Taip pat Vyriausybės programoje kalbama ir apie alkoholio reklamos draudimą bei sąmoningumo skatinimą.

„Visiškai uždrausime alkoholinių gėrimų ir tabako reklamą. Tai itin svarbi priemonė siekiant mažinti vaikų alkoholio vartojimą ir vėlinti alkoholio vartojimo pradžios amžių. Kadangi televizija, interneto plėtra atima galimybes reguliuoti reklamos gavėjų amžių, matymo laiką ir pan., o galimi taikyti reklamos apribojimai reikalauja didelių administracinių resursų ir yra mažai efektyvūs, tik visiškas reklamos draudimas gali būti laikomas efektyviausia priemone“, - rašoma Vyriausybės programos projekte.

Taip pat programos projekte kalbama apie švietimo priemones, kurių bus imtasi iš padidinto akcizo: „Skatinsime visuomenės supratingumą apie alkoholio, tabako, azartinių lošimų sąlygojamą žalą. Remsime socialinę reklamą, skirtą žalingų įpročių prevencijai, skatinsime visuomenės informavimą apie alkoholio, tabako, azartinių lošimų žalą ir keliamas socialines grėsmes per socialinę reklamą, nevyriausybinių organizacijų ir bendruomenių iniciatyvas priklausomybės nuo alkoholio problemoms spręsti, švietimo priemones mokyklose. Šiai veiklai finansuoti bus skiriama dalis už alkoholio bei tabako gaminius surenkamo akcizo.“

Taip pat programoje yra pažymima, kad bus stiprinama kova su nelegalia alkoholio, tabako ir kitų narkotinių gaminių prekyba. Bei bus didinama atsakomybė už alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių pardavimą nepilnamečiams.

Dėl alkoholio monopolio teks keisti Konstituciją

DELFI jau rašė, kad dėl plano Lietuvoje įvesti alkoholio monopolį tektų keisti Konstituciją, kuri šiuo metu draudžia monopolijas.

Konstitucijos keitimas Seime yra gana sudėtingas, nes tam reikėtų ne tik valdančiosios koalicijos, bet ir kitų partijų palaikymo, dviejų trečdalių Seimo narių balsų, kurie nepakeistų savo nuomonės ir vieningai nubalsuotų du kartus.

Daugelis politikų abejojo, ar idėja pakeisti Konstituciją yra reali, nes tam reikia didžiulio skirtingų partijų sutarimo.


Susiję

Politika 601478944560366867

Rašyti komentarą

2 komentarai

Anonimiškas rašė...

Blaivumas yra gerai, bet žaidimas su alkoholiu yra labai pavojingas, norima Valstybės monopolio, taigi buvo viskas Valstybės, ir žlugo, kaip gali nežlugt kitas monopolis, o svarbiausiai, kas valdys tą Valstybės monopolį, gal jau numatyti, ir valdininkai?.

Unknown rašė...

Na, skandinavai su tuo puikiai susitvarkė, tai gal imti pavyzdį iš jų ir - copy/paste, neišradinėjant savos, tautinės, dviračio konstrukcijos.

item