Pranciškus pakeitė net 27 liturgijos kongregacijos narius

Kardinolas R. Sarah Praeitą savaitę popiežius Pranciškus nustebino katalikus, pakeisdamas net 27 Dieviškojo kulto ir sakramentų discipl...

Kardinolas R. Sarah
Praeitą savaitę popiežius Pranciškus nustebino katalikus, pakeisdamas net 27 Dieviškojo kulto ir sakramentų disciplinos kongregacijos, vadovaujamos kardinolo Roberto Sarah, narius. Apžvalgininkai netruko pastebėti, jog šių paskyrimų tikslas - tradicinės liturgijos šalininkus bei „konservatyvesnius“ narius pakeisti „progresyvesniais“. Tai turės didelės įtakos Bažnyčios liturgijos ateičiai.

Kard. Sarah, neseniai paraginusio kunigus aukoti Mišias atsigręžus į altorių, vadovaujama kongregacija pastaruoju metu stengėsi kovoti su šiuo metu Bažnyčioje itin dažnais liturginiais iškraipymais ir pažeidimais. Ne vienas katalikų apžvalgininkas pastebi, kad šiai kongregacijos „linijai“ dabar gali ateiti galas.

Tarp naujai paskirtų kongregacijos narių yra kard. Raineris M. Woelki, šiais metais per Kristaus Kūno iškilmę naudojęs pabėgėlių laivą kaip altorių.

Prie jo prisijungs ir arkivyskupas Piero Marini, Popiežiškojo eucharistinių kongresų komiteto vadovas ir ilgametis popiežiaus ceremonijų vadovas, vėliau nušalintas Benedikto XVI. Marini buvo arkivyskupo Annibale Bugnini mokinys, o pastarasis yra radikalios liturginės reformos 1969 metais kūrėjas. Marini taip pat yra pasisakęs už tai, kad valstybės turėtų pripažinti tos pačios lyties partnerysčių institutą. Tačiau tolesnė Marini veikla kongregacijoje bus svarstoma, nes visai neseniai jis patyrė insultą.

Kitas naujasis kongregacijos narys - kard. Johnas Dew, vienas iš „progresyviausių“ veikėjų Šeimos sinode, kuriame jis agitavo už tai, kad „Bažnyčiai reikia pakeisti savo kalbėjimo būdą“ homoseksualų atžvilgiu. Jis taip pat oponavo homoseksualių lytinių santykių įvardijimui esant „blogais pačia savo prigimtimi“.

Naujųjų narių sąraše yra ir arkiv. Domenico Sorrentino, kongregacijos nariu buvęs 2003-2005 metais. Jis buvo pašalintas iš kongregacijos Benedikto XVI, nes priešinosi popiežiaus skleistai liturgijos „reformos reformos“ idėjai.

Narystę kongregacijoje prarado kardinolas Raymondas Burke'as, aukojantis tradicinę liturgiją ir drąsiai kalbantis apie Bažnyčios krizę. Ją taip pat prarado ir daugybė kitų vadinamosios „konservatyviosios“ linijos šalininkų: kardinolai George'as Pellas, Angelo Bagnasco, Marcas Ouelletas, Angelo Scola, Malcolmas Ranjithas ir Mauro Piacenza.

Italas vatikanistas Marco Tossatti tokį žingsnį įvardino kaip popiežiaus sprendimą „apvalyti“ kongregaciją nuo kard. Sarah tipo žmonių. Nors paties Sarah pašalinimas būtų sukėlęs skandalą, vis dėlto sprendimas pakeisti 27 kongregacijos narius ves į kardinolo Sarah izoliaciją ir siūlomos liturginės „reformos reformos“ idėjos blokavimą.

Parengta pagal Lifesitenews.com informaciją



Susiję

Religija 9776487949626892
item