JK teismas nusprendė, jog Brexit negalės įvykti be parlamento pritarimo

Ministrė pirmininkė Th. May Ketvirtadienį Didžiosios Britanijos Aukštasis teismas nusprendė, jog tam, kad šalies vyriausybė galėtų prad...

Ministrė pirmininkė Th. May
Ketvirtadienį Didžiosios Britanijos Aukštasis teismas nusprendė, jog tam, kad šalies vyriausybė galėtų pradėti išstojimo iš Europos Sąjungos procesą, jai reikės parlamento balsavimo.

Teismo sprendimu, vyriausybė negali savarankiškai aktyvuoti Lisabonos sutarties 50 straipsnio ir pradėti derybų dėl išėjimo iš ES. Parlamento sprendimas šio proceso nepradėti gali užkirsti kelią britų referendumu priimtam sprendimui palikti ES.

Vyriausybė jau pareiškė, jog šį prendimą apskųs Aukščiausiajam teismui.

Ministrė pirmininkė Theresa May žadėjo, kad derybas dėl išstojimo inicijuos iki kovo 31-osios. Argumentuodama ji remiasi karališkosios prerogatyvos teise, leidžiančia vyriausybei pasitraukti iš tarptautinių sutarčių.

Tačiau oponentai teigia, jog pasitraukimas iš Europos Sąjungos panaikins ir tam tikras teises, kaip kad laisvo judėjimo teisę, o to esą negalima daryti be parlamento pritarimo.

Teismo sprendimu pasipiktino Brexit šalininkai. Nigelis Farage'as pareiškė bijantis, kad po šio sprendimo bus daroma viskas, kad būtų kaip galima labiau atidėtas 50 straipsnio aktyvavimas. „Jie net nenumano, kokį visuomenės pasipiktinimą tai išprovokuotų“, - teigė jis.

Parengta pagal Dailymail.co.uk informaciją


Susiję

Pasaulis 9039992607687264608

Rašyti komentarą

item