Buvęs Čekijos prezidentas: ES primena senąjį komunistinį režimą

Buvęs Čekijos prezidentas Vaclavas Klausas pareiškė, jog Europos Sąjunga yra neatsakinga ir nedemokratiška organizacija, vis labiau pri...

Buvęs Čekijos prezidentas Vaclavas Klausas pareiškė, jog Europos Sąjunga yra neatsakinga ir nedemokratiška organizacija, vis labiau primenanti senąjį komunistinį režimą.

Kalboje, sakytoje Stokholme, atsiimant Europos laisvės apdovanojimą, V. Klausas teigė, kad jo šalis, būdama po komunistinio režimo jungu, išmoko vertinti laisvę. Tačiau „per 27 metus po komunizmo griūties, mes iš lėto supratome, kad gyvename kitokiame pasaulyje nei tas, apie kurį svajojome“.

„Tapo akivaizdu, kad laisvės trūkumas nėra būtinai susijęs tik su vienu totalitariniu ar autoritariniu režimu. Yra ir kitų nedemokratiškų „izmų“ bei institucinių sąrangų, galiausiai vedančių prie tų pačių pasekmių“, - teigė Vaclavas Klausas.

Pasak jo, dėka Europos Sąjungos politiką varančių ideologijų, jo šalis yra „kur kas socialistiškesnė, labiau kontroliuojama ir reguliuojama visuomenė nei būtum galėjęs įsivaizduoti prieš 27 metus“. Būtent dėl to, V. Klauso manymu, Čekija ir likusi Europa po truputį grįžta atgal prie buvusios komunistinės visuomenės.

Į jo kritikos akiratį pakliuvo ir ES nedemokratiškumas bei tendencija vis labiau centralizuoti sprendimų priėmimą.

Buvęs prezidentas taip pat kritikavo Europoje vyraujančią „žmogaus teisių ideologiją“ bei bandymus sunaikinti suverenias nacionalines valstybes. Jo teigimu, dabartiniai Europos lyderiai yra sukišę savo galvas į smėlį ir net nesistengia galvoti apie tikrąsias ES šaknis bei paskirtį.

Vaclavas Klausas ir anksčiau buvo žinomas dėl kritikos ES atžvilgiu. Kiek anksčiau šiais metais jis Europą užklupusią migrantų krizę pavadino „didžiausia krize nuo Antrojo pasaulinio karo“ ir apkaltino dėl jos pagrindinių Europos šalių lyderius.

„Karai prieš turkus per amžius buvo dalis Vidurio bei Rytų Europos istorijos. Dabartiniai planai pakankamai nelogiškai musulmonus apgyvendinti Europoje, sugalvoti Briuselio, šiame kontekste atrodo kaip visiškas absurdas“, - tuomet teigė jis.

Parengta pagal Breitbart.com informaciją

Susiję

Pasaulis 7556476837302109056

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

Protingas žmogus tas V.Klausas. Gaila, kad Lietuvoje tokių valdžioje absoliuti mažuma.

item