Po triuškinančios valstiečių pergalės - stringančios derybos dėl koalicijos

Spalio 23-iosios naktį suskaičiavus galutinius Seimo rinkimų antrojo turo rezultatus paaiškėjo, kad rinkimus triuškinančia persvara laimė...

Spalio 23-iosios naktį suskaičiavus galutinius Seimo rinkimų antrojo turo rezultatus paaiškėjo, kad rinkimus triuškinančia persvara laimėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), laimėjusi 27 vienmandatėse apygardose ir iš viso surinkusi 56 mandatus. Antroje vietoje liko Tėvynės Sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), surinkę 31 mandatą (11 vienmandačių apygardų), trečioje - Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) su 17 mandatų (4 vienmandatės). Po jų išsirikiavo Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis (LRLS) su 14 (6 vienmandatės) mandatų, partija „Tvarka ir teisingumas“ su 9 mandatais (4 vienmandatės) ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija - Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) su 8 mandatais (3 vienmandatės). Likusias vietas pasidalino darbiečiai Petras Čimbaras ir Valentinas Bukauskas, Lietuvos centro partijai atstovavęs ir prie valstiečių jungtis jau sutinkantis Naglis Puteikis, „Lietuvos sąrašo“ iškelta nepartinė ekonomistė Aušra Maldeikienė ir buvęs darbietis Darius Kaminskas. 

Nors pirmajame ture pergalę daugiamandatėje apygardoje nežymia persvara šventė TS-LKD, po antrojo turo ji nuo valstiečių iš viso atsiliko 25 mandatais. Iš pradžių nuosekliai kartoję, kad jų programa suderinama su valstiečių nuostatomis, po antrojo turo rezultatų konservatoriai pakeitė retoriką ir pareiškė, kad programos nesuderinamos. Nors koalicijai užtenka dviejų partijų turimų mandatų, o patys liberalai kartoja į koaliciją neisiantys, konservatorių lyderis G. Landsbergis prasidėjus deryboms dėl koalicijos toliau kartoja, kad koalicijoje dalyvautų tik į ją kviečiant ir liberalus. Tuo tarpu valstiečių pirmininkas R. Karbauskis yra pareiškęs, kad jų ir liberalų nuostatos nesuderinamos ir koalicija su šia partija negalima. Valstiečių lyderio teigimu, po triuškinančios jo partijos pergalės valstiečiams turėtų atitekti ir premjero, ir Seimo pirmininko postai. 

Ligšiolinės partijų pozicijos derybas dėl valstiečių ir konservatorių koalicijos stumia į aklavietę, nors netiesioginę paramą tokiai koalicijai yra išreiškusi ir Prezidentė, atvirai ją remia ir nemaža dalis pačios TS-LKD frakcijos narių, ypač vadinamojo krikdemų sparno narių. 

Tuo tarpu po pirminių konsultacijų su trečioje vietoje likusios LSDP atstovais, valstiečių „derybininkai“ teigė, kad kelta daug mažiau sąlygų nei konservatorių stovykloje ir sutarimas atrodo lengviau pasiekiamas. Pasak susitikimo dalyvių, pagrindinis nesutarimo objektas tokioje koalicijoje būtų socialdemokratų iniciatyva priimto darbo kodekso peržiūra. 

R. Karbauskio teigimu, abiems partijoms - socialdemokratams ir konservatoriams - iki penktadienio duota laiko pateikti savo poziciją. Nė vienai partijai nesutinkant formuoti koalicijos nebeatmetama ir derybų su „tvarkiečiais“ ir LLRA galimybė. R. Karbauskio teigimu, valstiečiams laimėjus pakankamai didelį mandatų skaičių, klausimas, su kuo bus įgyvendinama jų partijos programa, nėra esmingai svarbus. Po rinkimų rezultatų pasikeitusi konservatorių laikysena ir socdemų abejonės dėl darbo koalicijoje gali atvesti prie pakartotinių Seimo rinkimų. 


Susiję

Aktualijos 5517723300857795248
item