Po triuškinančios valstiečių pergalės - stringančios derybos dėl koalicijos

Spalio 23-iosios naktį suskaičiavus galutinius Seimo rinkimų antrojo turo rezultatus paaiškėjo, kad rinkimus triuškinančia persvara laimė...

Spalio 23-iosios naktį suskaičiavus galutinius Seimo rinkimų antrojo turo rezultatus paaiškėjo, kad rinkimus triuškinančia persvara laimėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), laimėjusi 27 vienmandatėse apygardose ir iš viso surinkusi 56 mandatus. Antroje vietoje liko Tėvynės Sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), surinkę 31 mandatą (11 vienmandačių apygardų), trečioje - Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) su 17 mandatų (4 vienmandatės). Po jų išsirikiavo Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis (LRLS) su 14 (6 vienmandatės) mandatų, partija „Tvarka ir teisingumas“ su 9 mandatais (4 vienmandatės) ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija - Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) su 8 mandatais (3 vienmandatės). Likusias vietas pasidalino darbiečiai Petras Čimbaras ir Valentinas Bukauskas, Lietuvos centro partijai atstovavęs ir prie valstiečių jungtis jau sutinkantis Naglis Puteikis, „Lietuvos sąrašo“ iškelta nepartinė ekonomistė Aušra Maldeikienė ir buvęs darbietis Darius Kaminskas. 

Nors pirmajame ture pergalę daugiamandatėje apygardoje nežymia persvara šventė TS-LKD, po antrojo turo ji nuo valstiečių iš viso atsiliko 25 mandatais. Iš pradžių nuosekliai kartoję, kad jų programa suderinama su valstiečių nuostatomis, po antrojo turo rezultatų konservatoriai pakeitė retoriką ir pareiškė, kad programos nesuderinamos. Nors koalicijai užtenka dviejų partijų turimų mandatų, o patys liberalai kartoja į koaliciją neisiantys, konservatorių lyderis G. Landsbergis prasidėjus deryboms dėl koalicijos toliau kartoja, kad koalicijoje dalyvautų tik į ją kviečiant ir liberalus. Tuo tarpu valstiečių pirmininkas R. Karbauskis yra pareiškęs, kad jų ir liberalų nuostatos nesuderinamos ir koalicija su šia partija negalima. Valstiečių lyderio teigimu, po triuškinančios jo partijos pergalės valstiečiams turėtų atitekti ir premjero, ir Seimo pirmininko postai. 

Ligšiolinės partijų pozicijos derybas dėl valstiečių ir konservatorių koalicijos stumia į aklavietę, nors netiesioginę paramą tokiai koalicijai yra išreiškusi ir Prezidentė, atvirai ją remia ir nemaža dalis pačios TS-LKD frakcijos narių, ypač vadinamojo krikdemų sparno narių. 

Tuo tarpu po pirminių konsultacijų su trečioje vietoje likusios LSDP atstovais, valstiečių „derybininkai“ teigė, kad kelta daug mažiau sąlygų nei konservatorių stovykloje ir sutarimas atrodo lengviau pasiekiamas. Pasak susitikimo dalyvių, pagrindinis nesutarimo objektas tokioje koalicijoje būtų socialdemokratų iniciatyva priimto darbo kodekso peržiūra. 

R. Karbauskio teigimu, abiems partijoms - socialdemokratams ir konservatoriams - iki penktadienio duota laiko pateikti savo poziciją. Nė vienai partijai nesutinkant formuoti koalicijos nebeatmetama ir derybų su „tvarkiečiais“ ir LLRA galimybė. R. Karbauskio teigimu, valstiečiams laimėjus pakankamai didelį mandatų skaičių, klausimas, su kuo bus įgyvendinama jų partijos programa, nėra esmingai svarbus. Po rinkimų rezultatų pasikeitusi konservatorių laikysena ir socdemų abejonės dėl darbo koalicijoje gali atvesti prie pakartotinių Seimo rinkimų. 


Susiję

Aktualijos 5517723300857795248

Rašyti komentarą

15 komentarų

Pikc rašė...

Viename komentare radau įdomią ir gana logišką idėją: libkonai skyla, krikdemai eina pas valstiečius, o liberastai su Anūku priešaky keliauja pas savo idėjinius brolius - Gentvilo šaiką. Ir dar Skvernelį su Šakaliene iš 'žaliųjų valstiečių" gali pasiimti. Tai išspręstų jei ne visus ideologinius nesutarimus, tai bent jau jų daugumą. :)

Nežiniukas rašė...

Šiaip gal ir logiškas išmąstymas, bet vargu, ar praktikoje įmanomas:

1. Reikia žinoti, dėl kokių priežasčių savo laiku krikdemai jungėsi su konservatoriais ir ar tos priežastys išnyko. Pats dabar tų priežasčių nežinau, bet jei tai buvo nepasitikėjimas savo jėgomis ir noras ant kitų kupros eiti į valdžią, tai ta priežastis kaip ir neišnyko.

2. Negali skilti libkonai vien tam, kad krikdemai nueitų pas valstiečius. Jų dabar nėra ir pas valstiečius jų nebūtų. Tai koks tikslas daryti perversmus? Juk krikdemų nuėjimas pas valstiečius tikrai negarantuos, kad valstiečiai ir kitais Seimo rinkimais surinks daug balsų.

3. Libkonai neis pas savo šaiką - liberalus. Jie nedurni ir puikiai žino, kad nemaža dalis pensininkų juos vis dar laiko vertybių saugotojais ir už juos balsuoja. Tai kam jiems tą kaukę nusiplėšti ir prarasti pensininkų balsus.

Todėl mano manymu liks viskas kaip buvę: krikdemai arba išsivaikščios, arba rydami karčią cicilikų piliulę bevelys ir toliau likti valdžioje. Libkonai, siekdami kuo daugiau balsų ir toliau liks ale "nepriklausomais", bet vis sunkiau juos bus galima atskirti nuo liberalų.

Anonimiškas rašė...

Krikdemams atskilus nuo neokonų, iki kitų rinkimų liks 4 metai - pensininkams susigaudyti daugiau nei pakankamas laiko tarpas.

Pikc rašė...

Nežiniuk, nesiginčiju - tik sakau, kad tai būtų logiška pagal ideologines aptariamų partijų nuostatas. Vis dėlto, be abejo, lemiamas veiksnys - plikas pragmatizmas, o ne idėjos.

ale, rašė...

Bijau, kad nebus jokios koalicijos, nei su "konservatoriais", nei su nujaučiančiais įvykių raidą socdemais. Panašu, kad anūkas paskirtas tam, kad maidaną organizuotų. Senas žydas baidė rusais juk ne be tam tikrų išskaičiavimų. Dabar atėjo valanda, kai jau bus galima imituoti "rusai puola". - Kaip gi jie leis valstybei vystytis nacionaliniu pagrindu?

Augustinas rašė...

Prisipažinsiu, kad aš nesuprantu, kodėl valstiečiai nori eiti su konservatoriais, užuot ramiai sudarę koaliciją su ideologiškai artimesniais jiems socdemais ir gyvenę toliau. :) Gal kas nors kokių nors minčių ar įžvalgų turi, kurios padėtų susigaudyti situacijoje?

Anonimiškas rašė...

Čia jau buvo išsakyta mintis, kad "konservatoriai" ne į Lietuvos interesus orientuoti. Kad tokią versiją būtų galima patikrinti, ir būtina jiems pasiūlyti eiti į koaliciją. Priėmę pasiūlymą ir būdami koalicijoj, negalėtų bent jau atvirai kenkti.

Anonimiškas rašė...

Galima paaiškinti,konservatoriai yra didžiausia rakštis,visokio plauko sukčiams,aferistams,taip pat jų labai bijo senoji nomenklatūra, nuo pat nepriklausomybės paskelbimo, jų pavadinimą prilygino keismažodžiui, ką dabar sekmingai eskaluoja, o propatrijos komentatoriai smagiai muša į taktą.

Nežiniukas rašė...

Seubas.

Dar pasakyk, kad Rusijoje Stalinas pagrįstai garbinamas už tuos pačius pačio išvardintus "nuopelnus".

Pikc Kažinkavičius rašė...

Che, libkonai ir YRA ta "senoji nomenklatūra" ir "rakštis" - kartu su savo broliais-dvyniais iš eldėdėpė. :)
O "žalieji valstiečiai" gana nevienalypė publika - užtenka vien į situaciją "Skvernelis vs. Karbauskis" pasižiūrėti. Gali būti, kad dalis "valstiečių" norėtų šlietis prie krikdemų sparno, o dalis - prie Anūko liberalų šutvės. Na, o libkonų ir socdemų skirtumai, mano galva - daugiau "makiažiniai", o ne ideologiniai, nes ir tie, ir tie iš esmės liberalai.

Anonimiškas rašė...

Gerai gudručiai piksiuks su nežiniuks, ką gi jūs siūlot, kur jūsų išganingoji partija?

Paulius S.V. rašė...

...išganingoji partija į seimą nepateko (LLP).

Pikc rašė...

Kalbėkite tik už save: jei tamstai ji "išganingoji", tai dar nereiškia, kad kitiems - irgi. :)

Augustinas rašė...

Aš irgi manau, kad TS-LKD neskils. Per daug jau ten stipriai integruota viskas. :) Ir LSDP iš viso nėra kur skilti. :D
O kad LVŽS bus skaldoma (ar bus bandoma suskaldyti) iš visų pusių, tai - faktas. Ir tik nuo LVŽS vadovybės organizacinių gebėjimų priklausys, ar pavyks išsilaikyti vieningai LVŽS, ar nepavyks.

Anonimiškas rašė...

Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir kitur visuomenininkai padarytų nepralošiamą ėjimą, jei šeštadieniais surengtų savivaldybės salėse susitikimus su LVŽS ir kitais nesisteminiais naujais seimo nariais..
( Maldeikienė ir Puteikis čia irgi nesisteminiai:) .Išdėstykime, kokių reformų nori žmonės, ko nugalėtojai turi verkiant laikytis iš savo programos ir pan..Tarkim ,Matijošaitis- adekvatus meras-salę tikrai duos…:) (Aišku nejuokinkime žmonių kviesdami ir TS seimūnus, nes būsime juokdariai,kaip LS lyderis D. Kuolys, pasveikinęs su pergale tiek valstiečius , tiek ANŪKO partiją....).
Vilniuje galėtų surengti Šapalas ir Ko, Kaune- Povilaitis,Merkys ir ko, Klaipėdoje: Varkalis su Šalkausku ir pan..Šiauliuose - Vasinauskaitė ir Ko, Jurbarke- Keraitis ir ko…Telšiuose - Jokšas ir Ko
Dabar ,pagal laiškus sprendžiant, užsiiminėjame sadomazochizmu: iki skausmo ginčijamės, ar naujokai dar baisesnis blogis ir ar jie greitai visus nuvils..
Radžvilo ir Ko Vilnius forumo inteligentai irgi tyli- nerengia susitikimo, laukia Apvaizdos ženklo?
Kokie Jūsų, gerb. visuomeninkai lūkesčiai ir idėjos?Lauksime pasyviai stebuklo iš mažesnio blogio, ar pabandysime visuomenės labui panaudoti - pakreipti valstiečių pergalę mūsų pačių- protesto elektorato - naudai..

item